• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tamarin

May 11, 2010 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 0


Tamarindus indica L. Denumirea vine din arabă, tamar hindi însemnând curmală indiană. Copacul cu același nume, originar (probabil) din Africa Orientală, este răspândit astăzi în Antile, India, Africa și Asia de sud-est, iar în bucătărie ne interesează de la el mai ales fructul (dar să notăm în treacăt că în Zimbabwe și în sud-estul asiatic, mai ales Laos, sunt folosite și frunzele, care au un gust acrișor, asemănător cu măcrișul). Respectivul fruct se prezintă sub formă de păstaie maronie, lungă de 10-15 cm și lată de 2 cm, și conține o pulpă (un pic) dulce – (foarte) acră, cu câteva semințe dure. Este utilizat mai ales pentru acreală, ca un înlocuitor de oțet sau zeamă de lămâie.

În India, pe lângă faptul că, sub formă uscată, intră în compoziția mai multor amestecuri de condimente, mai este folosit și în supe, salate, chutney-uri și mâncărurile de legume uscate, mai ales linte. În China, unele supe dulci-acrișoare sunt condimentate cu tamarin. Mai este folosit la parfumarea orezurilor și la fabricarea unor băuturi, precum refresco de tamarindo în America Latină și tamarinade în Antile și Réunion. Culmea, acru-acru, dar este o resursă importantă pentru industria dulcețurilor, datorită unui conținut foarte ridicat de pectină. Iar tot la capitolul deserturi să mai notăm și înghețatele de tot felul.

Însă utilizarea lui cea mai cunoscută este probabil aceea de ingredient de bază pentru Worcestershire Sauce, dar și (sub formă uscată) pentru menționatele amestecuri de condimente.

În alte limbi: tamarind (engl.), tamarin (fr.), tamarindo, tamarandizio (it.), tamarindo (esp.), tamarinde, sauerdattel (germ.).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Chimion Scortisoara Anason Ienupar

  • Tamarindus indica

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved