Mă rog, surpriză și nu prea. Dar, cel puțin la prima vedere, când vezi că unele dintre cele mai importante firme de produse organice din SUA (Kashi, Cascadian Farm, Horizon Organic) se opun din răsputeri, alături de Monsanto, unei inițiative legislative (Proposition 37), atunci cu siguranță rămâi măcar un pic nedumerit.
Ce e „Proposition 37”?
După cum probabil știți, în Uniunea Europeană există o reglementare care obligă firmele să treacă pe etichetele produselor mențiunea „cu OMG”, dacă în compoziția produsului intră mai mult de 0,9% ingrediente provenite din organisme modificate genetic. În SUA, însă, nu există așa ceva, producătorii nefiind constrânși în niciun fel să-i informeze pe consumatori din acest punct de vedere.
Pe 6 noiembrie însă, în California, urmează să fie votată o inițiativă legislativă, menită să-i oblige pe producători să menționeze pe etichetă dacă în timpul procesului de producție au folosit materie primă provenind de la plante sau animale cu modificări genetice. Mai mult, în cazul aprobării legii, va fi interzisă etichetarea sau promovarea respectivelor produse ca fiind „naturale” (mai multe detalii găsiți aici).
După cum era și firesc, giganții bioingineriei, precum Monsanto sau DuPont, au cheltuit deja milioane de dolari pentru a bloca această inițiativă, anunță New York Times. Iar recent au primit un ajutor substanțial (și aparent nefiresc) din partea firmelor menționate mai sus. În fond, toată lumea s-ar fi așteptat ca producătorii de hrană organică să fie primii interesați ca această lege să treacă, nu?
Când „organic” e doar un element de marketing
Explicația e una foarte simplă: spre deosebire de micii producători independenți de alimente organice (care susțin legea din răsputeri), marile firme de „produse naturale” sunt, de fapt, deținute de giganții produselor alimentare industrializate (de pildă Kellogg, General Mills, Dean Foods, Smucker’s sau Coca-Cola). Care au profitat, printre primii, firește, de moda „bio” și și-au făcut (sau au cumpărat) repede firme care să ocupe cât mai mult din această nișă din ce în ce mai profitabilă. Care firme, firește, nu se pot ridica împotriva intereselor „părinților” și să susțină Proposition 37.
„Consumatorii nu prea știu că mărcile lor organice preferate sunt de fapt deținute de marile corporații multinaționale, iar acum descoperă că banii pe care-i plătesc în plus pentru a cumpăra alimente «curate» sunt cheltuiți în lupta împotriva unei cauze în care ei cred cu pasiune. Și se simt mai mult decât înșelați”,
Declarația îi aparține lui Mark Kastel, cofondator al Cornucopia Institute, un „watchdog” al industriei organice care a urmărit contribuțiile financiare în lupta pentru aprobarea (sau respingerea) acestei inițiative legislative. Conform cifrelor oferite de acest institut, până acum Monsanto a cheltuit în bătălia pentru respingerea Proposition 37 $4.2 milioane, iar DuPont $4 milioane. Cu câte un milion sunt înregistrate PepsiCo, Nestlé, ConAgra Foods și Coca-Cola, iar totalul sumelor cheltuite de oponenți se ridică la frumoasa sumă de 25 de milioane. Asta în timp ce susținătorii legii n-au reușit să strângă mai mult de 3,5 milioane.
Conform rapoartelor, de mai bine de 10 ani majoritatea alimentelor procesate care se vând în SUA (cereale, snack-uri, dressing-uri etc.) conțin ingrediente din plante modificate genetic.