Cam așa ar putea fi explicat, pe scurt, suppli. Un simpatic aperitiv italian a cărui denumire se pare că vine de la italienizarea franțuzescului surprise. Acuma, dacă or fi sau nu de origine transalpină crochetele astea surpriză e mai greu de spus, fiindcă sunt destul de evident înrudite cu sicilienele arancine ori cu napolitanele palline di riso. Dar, în fine, n-are rost să insistăm prea mult în direcția asta, mai bine să ne apucăm de treabă, ca să vedem mai bine despre ce-i vorba.
Pentru vreo 18-20 de suppli aveți nevoie de
300 g orez, 625 ml supă limpede de pasăre, 125 ml vin alb sec, 2 ouă, 90 g mozzarella, 30 g unt, 1 ceapă mică, 1 vârf de cuțit de șofran, 1 lingură de parmezan, pesmet, ulei pentru prăjit, sare și piper.
Mai întâi pregătirile preliminare: curățați și tocați ceapa, radeți parmezanul, bateți ouăle (nu prea tare) și încălziți supa.
Încingeți jumătate din unt într-o cratiță cu fundul gros și căliți ceapa până când devine translucidă și începe ușor să se îngălbenească. Adăugați orezul și amestecați conștiincios, în așa fel încât, pe cât posibil, fiecare bob să fie bine uns.
Stingeți cu vinul și jumătate din supă, adăugați șofranul și dați totul în fiert, amestecând. Când lichidul aproape că a dispărut, adăugați restul de supă, micșorați focul și continuați fierberea până când orezul a absorbit tot lichidul (cam un sfert de oră).
Stingeți focul, incorporați restul de unt și parmezanul. Când preparația s-a răcit, adăugați și ouăle, amestecând delicat cu o furculiță.
Luați cam 1 lingură din compoziție, adăugați o bucățică de mozzarella și acoperiți cu încă o lingură de orez. Modelați crochetele după plac (cilindri sau sfere), având grijă ca brânza să fie perfect acoperită, și tăvăliți-le apoi prin pesmet. Prăjiți-le în baie de ulei, până se rumenesc frumos.
Scoateți suppli pe hârtie absorbantă (sau pe șervețele), să-și lepede uleiul în exces, și serviți crochetele astea imediat, simple (in bianco) sau cu sos ragu (de carne).
Secrete? Păi deja cred că v-ați prins că lichidul de fierbere al orezului reprezintă un element foarte important, după cum nu strică, probabil, să vă reamintesc că, la fel cam ca la orice pané, un stadiu la frigider de câteva ore înainte de prăjire e chiar indicat, că se fixează mai bine pesmetul. Plus că le puteți prepara în avans, urmând să le prăjiți doar cu puțin înainte de a chema lumea la masă.
Cât despre variantele de suppli, mai intervin uneori prin crochetele astea verdețuri (spanac, în primul rând), costiță, ciuperci sau mazăre. Iar rețeta originală prevedea ca sosul ragu să fie făcut cu măruntaie de pui, nu cu carne tocată.
Suppli fiind un aperitiv, firește că vinul din pahare va fi unul alb și răcoritor, să lupte bine cu prăjeala. Parcă Riesling Italian aș zice eu, dar nu-i obligatoriu, că-s destul de prietenoase crochetele astea.