Sau mai curând ciorbă-cremă de castraveți fiindcă, după cum veți vedea, intervine și oareșce oțet prin narațiune, bașca ceva zeamă de lămâie, plus că iaurtul este o opțională foarte interesantă în cazul de față. Drept pentru care, acrită fiind supa noastră, firește că i-am putea spune, foarte (turco)românește, ciorbă. Desigur, precizarea asta nu-i cine știe ce esențială; mult mai importantă mi se pare rețeta în sine, gustoasă și răcoritoare, numai bună pentru zilele caniculare („vreme foarte frumoasă”, cum ar spune fătucile de la meteo)
Pe masa din bucătărie trebuie să existe
2 castraveți mari, unul proaspăt și unul în oțet, 2 linguri de zeamă de lămâie, 1 ceapă mică, 200 ml smântână, 300 ml supă de pui, 1 legătură mică de mărar, sare și piper.
Mai întâi, firește, preparațiile preliminare: curățați de coajă și de semințe castravetele proaspăt, tăiați-l bucățele, mărunțiți castravetele în oțet, curățați ceapa și mixați totul, împreună cu zeama de lămâie, până obțineți o cremă omogenă, pe care o turnați în supieră.
Adăugați treptat supa și smântână, bătând neîncetat cu un tel. Sărați, piperați, presărați mărarul, spălat, curățat și tocat mărunt. Amestecați bine și puneți supa-cremă în frigider, unde poate să stea mult și bine înainte de servire (cica e mai bună după o zi-două, nu știu, n-am avut răbdare.) Când serviți, dați-i față cu încă puțin mărar tocat și, eventual, garnisiți-o cu bucățele de castravete proaspăt.
Ca variantă principală, după cum aminteam și la început, smântâna poate fi înlocuită de iaurt. Și ar mai fi și alte idei, dar cam toate ne duc spre supa balcanica de iaurt cu castraveți, despre care promit să vă povestesc cât de curând.
Fac si eu, am o intrebare, o fi ceva grav daca pun castravete murat in saramura? As pune supa de legume, nu de pui, sau chiar apa chioara, usturoi, macar de un damf si ulei de masline la final, crud.
Pai n-as crede sa fie grav, dar mai depinde acuma si de stomacul fiecaruia 🙂 Lasand insa gluma la o parte, am lasat pentru moment in pace combinatia asta cam ruseasca de mai la deal (smantana+otet+ceva carne, fie ea si-n stare lichida de supa), pentru ca apoi sa le zic balcanic pe indelete. Adică despre castraveți combinați cu iaurt, usturoi, poate ulei de măsline, eventual ceva nuci… Dar fireste ca vechiul ideal rusesc de cucerire a Stramtorilor se poate traduce si gastronomic, prin cele mai variate combinatii 🙂
Dom’le, am comis-o, am gustat-o, varianta mea, o las sa zaca nitel dar am venit sa va invit o secunda la mine in batatura ca am o surpriza pt dvs. Da mai peste cateva minutele ca am uitat sa spun ceva de bine despre o editura ieseana, ma luai cu supele 🙂
Tarator adica? Bun.
Fac si eu, am o intrebare, o fi ceva grav daca pun castravete murat in saramura? As pune supa de legume, nu de pui, sau chiar apa chioara, usturoi, macar de un damf si ulei de masline la final, crud.
Ia ca e asa cald ca acum o fac, ce mai tura-vura.
Pai n-as crede sa fie grav, dar mai depinde acuma si de stomacul fiecaruia 🙂 Lasand insa gluma la o parte, am lasat pentru moment in pace combinatia asta cam ruseasca de mai la deal (smantana+otet+ceva carne, fie ea si-n stare lichida de supa), pentru ca apoi sa le zic balcanic pe indelete. Adică despre castraveți combinați cu iaurt, usturoi, poate ulei de măsline, eventual ceva nuci… Dar fireste ca vechiul ideal rusesc de cucerire a Stramtorilor se poate traduce si gastronomic, prin cele mai variate combinatii 🙂
Dom’le, am comis-o, am gustat-o, varianta mea, o las sa zaca nitel dar am venit sa va invit o secunda la mine in batatura ca am o surpriza pt dvs. Da mai peste cateva minutele ca am uitat sa spun ceva de bine despre o editura ieseana, ma luai cu supele 🙂