Adevărul este ca mâncăm prea puține supe cremă, și asta poate și datorită făinii care intră în compoziție și le leagă, dar pică greu tare la stomac. Ei bine, crema care urmează mai la vale n-are strop de făină, se poate mânca și rece, e ieftină, gustoasă, ce mai, numai bună pentru zilele călduroase de vară.
Pentru 6 persoane trebuie să aveți la îndemână
600 g morcovi, 1 ceapă mare, 1 bucățică de ghimbir de 2 cm (sau 1 linguriță rasă de praf de ghimbir), 4 roșii (de preferință de-alea lunguiețe, cu semințe mai puține), 1 l zeamă de legume, strecurată, 1 legătură de busuioc, 1 foaie de dafin, 2 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță de zahăr, sare și piper.
Morcovii și ceapa trebuie curățate, spălate și tăiate în bucăți măricele, iar ghimbirul, dacă l-ați găsit proaspăt, curățat și dat prin răzătoarea mică.
Într-o oala mare cu fundul gros încălziți uleiul, la foc destul de mic, și căliți ceapa, morcovii și ghimbirul cam 5 minute, amestecând din când în când. Stingeți cu supa de legume, adăugați zaharul și foaia de dafin, sărați, piperați. Fierbeți totul cam 1/2 oră, după care eliminați dafinul.
Transformați supa obținută în cremă fină și omogenă prin ce metodă vă este la îndemână (mixați, dați prin sită ș.a.m.d).
Puneți din nou la fiert, adăugând de data asta roșiile (curățate de pieliță și semințe), tăiate cubulețe. Mai fierbeți totul 5 minute, amestecând din când în când.
Dacă doriți o crema mai acrișoară (mai pe gustul nostru, adică), și n-aveți nici o treaba cu postul, puteți adăuga, după ce ați stins focul, 100 ml iaurt. Altminteri, puteți pune nițică zeamă de lămâie, și-o să aveți și niște coajă pentru garnisit (fără partea albă și tăiată fâșiuțe).
Presărați deasupra cremei piper proaspăt măcinat, garnisiți-o cu frunzele proaspete de busuioc și serviți-o călduță sau chiar rece, cu felii prăjite de pâine neagră.