• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Supă-cremă de conopidă cu curry

Jan 31, 2012 costachel Rețete, Rețete de supe 2


Cred că v-am mai spus și cu altă ocazie, nu mă dau deloc în vânt după făina prăjită care îngroașă supele sau ciorbele. Dar cum, în cazul de față, excelenta supa-cremă de conopidă ce urmează mai la vale n-are pic de rântaș prin ea, bașca mi-a plăcut la nebunie, se cheamă că pot să v-o recomand cu inima împăcată. Însă, dacă o să vreți neapărat s-o îngroșați cu făină, firește că puteți s-o faceți, doar n-am să mă apuc eu acuma să fac ordine prin bucătăria dumneavoastră.

Pentru început, aveți nevoie de

1 l supă limpede de legume,

pe care, dacă vă e lene, puteți s-o faceți și din cub (și să săriți direct la prepararea supei propriu-zise). Dacă însă vreți o supă mai gustoasă și mai sănătoasă, puneți la fiert, în aproximativ 1,5 l de apă

2 cepe,
2 morcovi,
1 rădăcină de pătrunjel,
1 țelină mai mică,
eventual și alte legume care vă plac, care ziceți că merg sau pe care le aveți la îndemână.

Curățați-le, tăiați-le în bucăți mari și fierbeți-le până se înmoaie. Reglați gustul de sare și piper, strecurați și cu asta basta.

Mai departe, pentru supa-cremă de conopidă aveți nevoie de

1 conopidă potrivită (500 g, să zicem),
80 g orez,
50 g unt,
1 ceapă,
1 tulpină de țelină verde (sau o felie de rădăcină),
1 fir de praz,
1 legătură de pătrunjel,
1 gălbenuș,
2-3 linguri de smântână,
sare,
piper,

iar pentru garnitură mai puneți pe listă

3-4 felii de pâine,
30 g unt
1 linguriță de curry,
1 lingură de parmezan (sau Grana Padano, pecorino ori chiar cașcaval).

Curățați și spălați conopida, desfaceți-o în buchețele și opăriți-o în apă sărată și clocotită câteva minute. Scurgeți-o bine.

Fierbeți orezul un pic mai tare decât normal (20 de minute, să zicem), apoi transformați-l în pastă (dați-l prin sită, mixați-l, în fine, cum vă vine mai la-ndemână).

Topiți untul în oala de supă, adăugați pasta de orez și amestecați bine, până când se aurește un pic. Adăugați supa de legume și fierbeți în continuare, amestecând, până când supa începe să se îngroașe. Adăugați ceapa, prazul, țelina și pătrunjelul (toate curățate, spălate și tocate mărunt), plus buchețelele de conopidă fiartă. Lăsați supa să fiarbă, la foc foarte mic, 1/2 oră.

Treceți-o apoi prin sită (sau mixați-o, sau…) și puneți-o înapoi pe aragaz, la același foc mic. Adăugați cu grijă smântâna bătută cu gălbenușul și omogenizați supa. Când s-a încălzit bine (nu trebuie să fiarbă) e gata.

Cât timp fierbe supa, tăiați pâine cubulețe și prăjiți crutoanele astfel obținute în unt. Presărați peste ele curry-ul (în tigaie, cât se prăjesc) și serviți-le împreună cu supa-cremă de conopidă, neuitând să presărați și niște brânză rasă. Atât.

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă de dovleacSupă-cremă de dovleac Supă-cremă dulce-acrișoară de linte Supa crema de morcovi si portocaleSupă-cremă de morcovi și portocale Supă cremă rece de avocado, rucola și parmezan

  • conopida, curry, supa, supa-crema

2 thoughts on “Supă-cremă de conopidă cu curry”

  1. irina gabriela 01/02/2012 at 16:23

    supa crema de conopida nu am auzit dar cred ca este tot la fel de buna ca si celelalte supe creme care le stiu….

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/02/2012 at 16:39

      Nu bună, foarte bună 🙂 Altminteri, cea mai cunoscută (și celebră) supă-cremă de conopidă e Crème Dubarry (sau du Barry), despre care sper să apuc să povestesc cât de curând…

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved