Cred că v-am mai spus și cu altă ocazie, nu mă dau deloc în vânt după făina prăjită care îngroașă supele sau ciorbele. Dar cum, în cazul de față, excelenta supa-cremă de conopidă ce urmează mai la vale n-are pic de rântaș prin ea, bașca mi-a plăcut la nebunie, se cheamă că pot să v-o recomand cu inima împăcată. Însă, dacă o să vreți neapărat s-o îngroșați cu făină, firește că puteți s-o faceți, doar n-am să mă apuc eu acuma să fac ordine prin bucătăria dumneavoastră.
Pentru început, aveți nevoie de
1 l supă limpede de legume,
pe care, dacă vă e lene, puteți s-o faceți și din cub (și să săriți direct la prepararea supei propriu-zise). Dacă însă vreți o supă mai gustoasă și mai sănătoasă, puneți la fiert, în aproximativ 1,5 l de apă
2 cepe, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică,
eventual și alte legume care vă plac, care ziceți că merg sau pe care le aveți la îndemână.
Curățați-le, tăiați-le în bucăți mari și fierbeți-le până se înmoaie. Reglați gustul de sare și piper, strecurați și cu asta basta.
Mai departe, pentru supa-cremă de conopidă aveți nevoie de
1 conopidă potrivită (500 g, să zicem), 80 g orez, 50 g unt, 1 ceapă, 1 tulpină de țelină verde (sau o felie de rădăcină), 1 fir de praz, 1 legătură de pătrunjel, 1 gălbenuș, 2-3 linguri de smântână, sare, piper,
Curățați și spălați conopida, desfaceți-o în buchețele și opăriți-o în apă sărată și clocotită câteva minute. Scurgeți-o bine.
Fierbeți orezul un pic mai tare decât normal (20 de minute, să zicem), apoi transformați-l în pastă (dați-l prin sită, mixați-l, în fine, cum vă vine mai la-ndemână).
Topiți untul în oala de supă, adăugați pasta de orez și amestecați bine, până când se aurește un pic. Adăugați supa de legume și fierbeți în continuare, amestecând, până când supa începe să se îngroașe. Adăugați ceapa, prazul, țelina și pătrunjelul (toate curățate, spălate și tocate mărunt), plus buchețelele de conopidă fiartă. Lăsați supa să fiarbă, la foc foarte mic, 1/2 oră.
Treceți-o apoi prin sită (sau mixați-o, sau…) și puneți-o înapoi pe aragaz, la același foc mic. Adăugați cu grijă smântâna bătută cu gălbenușul și omogenizați supa. Când s-a încălzit bine (nu trebuie să fiarbă) e gata.
Cât timp fierbe supa, tăiați pâine cubulețe și prăjiți crutoanele astfel obținute în unt. Presărați peste ele curry-ul (în tigaie, cât se prăjesc) și serviți-le împreună cu supa-cremă de conopidă, neuitând să presărați și niște brânză rasă. Atât.
Nu bună, foarte bună 🙂 Altminteri, cea mai cunoscută (și celebră) supă-cremă de conopidă e Crème Dubarry (sau du Barry), despre care sper să apuc să povestesc cât de curând…
supa crema de conopida nu am auzit dar cred ca este tot la fel de buna ca si celelalte supe creme care le stiu….
Nu bună, foarte bună 🙂 Altminteri, cea mai cunoscută (și celebră) supă-cremă de conopidă e Crème Dubarry (sau du Barry), despre care sper să apuc să povestesc cât de curând…