• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ștrudel de cartofi

Apr 08, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de plăcinte, Rețete lacto-vegetariene 2


Strudel de cartofi

Un fel de plăcințică sărată, care va stârni ceva uimire printre comeseni atunci când le-o veți pune pe masă (ștrudel de cartofi, cum adică?). Dar asta e, nu scrie nicăieri, în fond, că ștrudelul trebuie să fie neapărat dulce, nu?

Și nici nu vă trebuie mare lucru ca să-l faceți, ci doar

1 pachet de foi de plăcintă,
1 kg cartofi (făinoși, adică galbeni, nu roz),
1 ceapă mare,
100 g unt,
200 g brânză de vaci (sau urdă, sau caș, sau…),
2 linguri de smântână,
chimen,
cimbru,
sare și piper.

Fierbeți cartofii în coajă, curățați-i și tăiați-i cubulețe. Curățați și ceapa, tocați-o nu prea fin. Încingeți cam 50 g de unt într-o tigaie cu fundul gros, căliți ceapa până devine translucidă, adăugați cartofii, amestecați, continuați sotarea câteva minute, sărați, piperați, cimbrați (scuze!) și închideți focul.

Când s-au răcorit, răsturnați-i într-un castron, adăugați brânza și smântâna, amestecați bine (puteți transforma amestecul în pastă sau să-l lăsați mai grosier, în funcție de preferințe), mai reglați de sare și piper și întindeți jumătate din el pe jumătate din foile de plăcintă, stropite cu unt topit. Rulați, închideți ștrudelul și repetați operațiunea cu restul de foi & umplutură.

Ungeți cele două ștrudele cu untul rămas, presărați chimen, în tavă unsă și băgați la cuptor (gata încins la 200ºC), unde trebuie să stea cam jumătate de oră.

Variantele vă dați seama că-s destule, v-am indicat deja câteva la brânză, iar condimentarea de mai sus e doar o sugestie, puteți folosi măghiran, rozmarin, poate și niște usturoi la călit, în fine, ce vă place sau ce aveți.

Cât despre modul de servire, cu siguranță acest ștrudel de cartofi e mai bun cald. Că o să fie antreu, poate garnitură, eventual pretext pentru un pahar de vin, dumneavoastră știți.

Și că veni vorba de vin, alb, sec, rece și cam atât, că și brânză, și cartofii, sunt cunoscute ca fiind lipsite de mofturi.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi franțuzești Rulouri de costiță cu cartofi și brânză Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Cartofi la cuptor cu brânzăCartofi la cuptor cu brânză

  • branza, cartofi, ceapa, foi de placinta, placinta, strudel

2 thoughts on “Ștrudel de cartofi”

  1. aphextwinz 09/04/2011 at 11:26

    Eu am facut ultima oara amestecul cu cartofi, ceapa calita si smantana (parca si iaurt). FOarte bune plaintele cu cartofi 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author09/04/2011 at 13:22

    Si niciodata suficient de des facute 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved