Un fel de plăcințică sărată, care va stârni ceva uimire printre comeseni atunci când le-o veți pune pe masă (ștrudel de cartofi, cum adică?). Dar asta e, nu scrie nicăieri, în fond, că ștrudelul trebuie să fie neapărat dulce, nu?
Și nici nu vă trebuie mare lucru ca să-l faceți, ci doar
1 pachet de foi de plăcintă, 1 kg cartofi (făinoși, adică galbeni, nu roz), 1 ceapă mare, 100 g unt, 200 g brânză de vaci (sau urdă, sau caș, sau…), 2 linguri de smântână, chimen, cimbru, sare și piper.
Fierbeți cartofii în coajă, curățați-i și tăiați-i cubulețe. Curățați și ceapa, tocați-o nu prea fin. Încingeți cam 50 g de unt într-o tigaie cu fundul gros, căliți ceapa până devine translucidă, adăugați cartofii, amestecați, continuați sotarea câteva minute, sărați, piperați, cimbrați (scuze!) și închideți focul.
Când s-au răcorit, răsturnați-i într-un castron, adăugați brânza și smântâna, amestecați bine (puteți transforma amestecul în pastă sau să-l lăsați mai grosier, în funcție de preferințe), mai reglați de sare și piper și întindeți jumătate din el pe jumătate din foile de plăcintă, stropite cu unt topit. Rulați, închideți ștrudelul și repetați operațiunea cu restul de foi & umplutură.
Ungeți cele două ștrudele cu untul rămas, presărați chimen, în tavă unsă și băgați la cuptor (gata încins la 200ºC), unde trebuie să stea cam jumătate de oră.
Variantele vă dați seama că-s destule, v-am indicat deja câteva la brânză, iar condimentarea de mai sus e doar o sugestie, puteți folosi măghiran, rozmarin, poate și niște usturoi la călit, în fine, ce vă place sau ce aveți.
Cât despre modul de servire, cu siguranță acest ștrudel de cartofi e mai bun cald. Că o să fie antreu, poate garnitură, eventual pretext pentru un pahar de vin, dumneavoastră știți.
Și că veni vorba de vin, alb, sec, rece și cam atât, că și brânză, și cartofii, sunt cunoscute ca fiind lipsite de mofturi.
Eu am facut ultima oara amestecul cu cartofi, ceapa calita si smantana (parca si iaurt). FOarte bune plaintele cu cartofi 🙂
Si niciodata suficient de des facute 🙂