• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Stracciatella de roșii

May 14, 2012 costachel Rețete, Rețete de supe, Supe de roșii 0


Stracciatella de rosii

Stracciatella, iubiți comeseni, este, în cazul de față, o supă specific italiană, îmbogățită cu ouă și brânză, bine bătute împreună și condimentate cu sare, piper, uneori nucșoară, iar amestecul este, câteodată, îngroșat cu griș (de obicei) sau pesmet. Amestecul se toarnă în supă, se bate bine cu telul, oul, evident, coagulează (limpezind, concomitent, supa), generând micile fâșii care dau textura specifică acestei specialități romane.

Pentru exemplificare (adică pentru varianta de supă de roșii care urmează) avem nevoie de

300 g passata (sau echivalentul în alte forme conservate de roșii),
4 linguri de Grana Padano (sau altă brânză „da grattugia”, rasă)
1 lingură de pesmet,
un pic de zahăr (dacă ziceți că roșiile au nevoie),
1/2 legătură mică de pătrunjel, curățată și tocată,
1 foaie de dafin,
1 cățel de usturoi (sau mai mult, dacă vă place),
4 albușuri,
supă (de vită, de pasăre, de legume…), să zicem maximum 1 litru, dar depinde de gust
sare și piper.

Turnați passata într-o oală, condimentați-o cu usturoiul zdrobit și foaia de dafin, adăugați zahăr, sare, piper și fierbeți-o la foc moale cam 20 de minute, amestecând din când în când, să nu se prindă.

În timpul ăsta bateți albușurile spumă tare și încorporați brânza, pesmetul și pătrunjelul.

Când roșiile au fiert bine, luați-le de pe foc, eliminați dafinul și turnați supă clocotită, câte un polonic odată, până când obțineți consistența dorită (trebuie să fie, totuși, relativ densă).

Adăugați și albușurile, puneți vasul din nou pe foc și mai fierbeți stracciatella încă vreo 5 minute, bătând neîncetat cu telul. Când e gata, serviți fără să mai așteptați.

Despre variante n-are rost să vă zic prea multe, că-s o grămadă, așa că, pentru moment, mă mulțumesc să le sugerez celor care, ca și mine, nu-s prea mari fani dafin, să-l înlocuiască fără nicio ezitare cu busuioc (pus, însă, ca și pătrunjelul, în albușuri, nu de la început).

A, de ce ziceam în deschidere că stracciatella este, „în cazul de față”, o supă? Pentru că mai există și un fel de înghețată, inventată în 1962 de Enrico Panattoni (proprietarul gelateriei „La Marianna” din Bergamo), și care tot stracciatella se cheamă. Dar despre acest desert vorbim, poate, altădată.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Supa de roșii PastorelSupa de roșii a lui Păstorel Supă mexicană de roșii Supa-cremă de morcovi cu roșii Supă de roșii cu găluște

  • branza, oua, rosii, stracciattella, supa, supa de rosii

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved