Cu ocazia primei ediții a Saké Tasting, ce a avut loc la Bastille Design Center din Paris, Alexandre Vingtier, expertul în băuturi spirtoase al redacției La Revue du Vin de France (RVF), a încercat, discutând cu specialiștii prezenți la eveniment, să creioneze un portret al popularei băuturi japoneze, raportându-se, evident, la vin.
RVF: Care sunt diferențele dintre vin și saké?
Kei Miyagawa (Președintele lui Saké Service Institute în Europa): Ca și vinul, saké-ul este o băutură fermentată, dar pe bază de orez. Ca aromă, saké-ul se apropie de vinul alb. Note de fructe, de condimente, de ierburi… Și este o băutură dulce. Dacă, în cazul vinului alb sec, conținutul de zaharuri nu depășește 5 g/litru, în cazul saké-ul vorbim de 35-50 g! Cu toate acestea, în gură nu se simte această dulceață.
RVF: Cum credeți că se poate asocia saké-ul cu preparatele din bucătăria franceză? Și cum se face că anumite feluri de mâncare merg mai bine cu saké decât cu vin?
KM: Saké-ul se asociază foarte bine cu legumele, mai ales cu rădăcinoasele, cum ar fi morcovii, napii, cartofii… Este o băutură făcută din orez, deci se asociază foarte bine cu vegetalele.
RVF: Care credeți că poate fi locul saké-ului în gastronomia franțuzească?
Youlin Ly (co-organizator al salonului Sake Tasting 2013): Bucătăria franceză s-a schimbat foarte mult, a devenit mult mai ușoară. Dar nu putem spune că saké-ul va putea lua vreodată locul vinului, sunt două băuturi, până la urmă, complet diferite. În schimb, ele pot foarte bine coabita, iar noua bucătărie franceză nu poate avea decât de câștigat.
Traducere și adaptare din RVF. Foto: terroirsdechefs.com