• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Stilton

Jul 27, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Stilton

Se spune despre Stilton că este una dintre cele mai bune brânze din lume; cu siguranță este cea mai cunoscută dintre cele englezești. E făcută din lapte de vacă pasteurizat, are forma unui cilindru de aproximativ 20 cm diametru, 30 cm înălțime și cântărește aproximativ 7,5 kg (dar există și variații, în funcție de producător). Parfumul și savoarea sunt cât se poate de pronunțate și de tipice. Textura este moale, străbătută de vinișoare albăstrui, iar la suprafață prezintă o crustă maronie naturală. Și se consideră că, alături de Roquefort și Gorgonzola, formează triumviratul de frunte al brânzeturilor „cu mucegai”.

 Puțină istorie

Prima mențiune documentară legată de această faimoasă brânză apare în lucrarea lui William Stukeley, Itinerarium curiosum, Letter V, datată octombrie 1722, iar în 1724 Daniel Defoe, în A Tour thro’ the Whole Island of Great Britain nota: „Am trecut prin Stilton, un oraș faimos pentru brânză, care este denumită Parmezanul nostru englezesc”.

Se spune că, în acea perioadă, Cooper Thornhill, proprietarul hanului Bell Inn din Stilton (care era o importantă haltă pentru poștalioanele care făceau ruta de la Londra la York) a început să servească clienților o brânză cu textură moale și brăzdată de vinișoare albăstrui, făcută în orășelul Melton Mowbray (Leicestershire). Atât de apreciată a fost această brânză încât Thornhill a început s-o trimită și la Londra, în cantități destul de însemnate (cam de 1.000 de roți pe săptămână ar fi fost vorba pe la mijlocul secolului al XVIII-lea). Ajunsă aici, a preluat denumirea de la orășelul de expediție, nu de la locul fabricării, și așa i-a rămas numele până în ziua de azi.

Dacă, inițial, a fost făcut în ferme mici, independente, creșterea cererii și tehnologia relativ complicată de obținere i-a determinat pe producători să-și unească forțele și, astfel, în 1875, Stilton-ul a fost produs pentru prima oară într-o fabrică (dar printr-un proces, în continuare, manual).

Astăzi, Stilton-ul este una dintre puținele brânze englezești cu Denumire de Origine Protejată în Uniunea Europeană și doar șapte firme de produse lactate posedă licența care le permite producerea ei. Ca fapt divers, nu poate fi produsă în orașul cu același nume, deoarece legislația prevede ca arie de producție regiunile Nottinghamshire, Derbyshire și Leicestershire, iar Stilton se află în Cambridgeshire.

Varietăți

Pe lângă Blue Stilton, există și o variantă numită White Stilton, făcut fără Penicillium roqueforti, cu o textură cremoasă, dar friabilă, și în care sunt, de obicei, incorporate fructe de pădure (afine sau merișoare).

Mai sunt, firește, o sumedenie de British Blue Cheeses, dintre care merită menționat aici Stichelton (se face la fel ca Stiltonul, dar din lapte crud).

Iar Blue Stilton este utilizat, la rândul său, pentru obținerea specialității numită Huntsman cheese, alături de Double Gloucester (fotografia de mai jos).

Cum se face

Mai întâi, cașul proaspăt este lăsat, pentru o primă maturare, peste noapte (o perioadă de timp sensibil mai mare decât în cazul altor brânzeturi). Apoi bucățile sunt mărunțite, sărate și puse în forme cilindrice, găurite, pentru a permite zerului să se scurgă (nu sunt presate, acționează doar forța gravitației). În momentul când pot sta singure se scot și începe perioada de maturare.

După aproximativ 6 săptămâni, fiecare brânză este pusă pe un stand special și înțepată cu ace de oțel inoxidabil, pentru a permite aerului să intre.

Înainte de a fi pusă în vânzare, fiecare bucată este verificată prin extragerea unui eșantion, care trebuie să corespundă din punct de vedere olfactiv și gustativ.

În total, maturarea durează între 9 și 14 săptămâni. Pentru a obține un Stilton de 7,5 kg sunt necesari aproximativ 77 litri de lapte.

Cum se servește

Stiltonul este o brânză care se folosește și pentru gătit (sosuri, supe, salate, tarte), dar în primul rând se servește ca atare, însoțită, de obicei, de țelină verde, pere și pâine. De obicei se spune că vinul cel mai potrivit este un Porto vechi și dulce, dar în zilele noastre se consideră că vinurile tinere, proaspete și nu excesiv de dulci se asortează mai bine. Dacă nu vă surâde ideea, se recomandă fie un Riesling de Rhin, fie o bere light.

În Marea Britanie mai există însă un ritual special de Crăciun legat de această brânză. Se face o gropiță în mijloc, se toarnă Porto vechi, se completează pe măsură ce vinul este absorbit de brânză și se degustă cu lingurița, după 1-2 săptămâni de la începerea „tratamentului”.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Gorgonzola Pule: cea mai scumpa brânză din lumeAți auzit de Pule? E cea mai scumpă brânză din lume! Sbrinz Comté

  • Anglia, branza, Marea Britanie, Penicillium roqueforti, Stilton

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved