Pascal Miche, un canadian de origine belgiană din Charlevoix, Quebec, vinde 34.000 de sticle de vin de roșii pe an. Deocamdată doar în Canada (în provinciile Quebec și Manitoba), dar se lucrează deja la extinderea distribuției în Statele Unite și în Europa (Franța, Germania și țările Benelux).
Rețeta a fost pusă la punct, în anii 30, de străbunicul lui Pascal Miche, care a renunțat la meseria de măcelar pentru a se lansa în acest nou domeniu.
„Am vrut să desăvârșesc ceea ce a început străbunicul”, a declarat Miche pentru AFP. Și a mărturisit că marea problemă a fost să demonstreze autorităților locale că roșiile sunt fructe, nu legume, și deci poate face vin din ele.
A testat aproximativ 16 soiuri de tomate, pentru a păstra în cele din urmă doar 6, cele care, pe lângă calitățile necesare pentru „vinificație” (gust, aromă, conținut de zahăr etc.), se puteau adapta cel mai bine temperaturilor extreme din Quebec. Și „via” lui conține deja 6.200 de plante.
Altminteri, totul sună ca și la vinul normal: zdrobire, presare, macerare, vinificare, filtrare… De pe câmp până în sticlă procesul durează aproximativ 9 luni. Rezultatul? Un vin alb (!), limpede, cu un conținut alcoolic de 18%, care nici nu miroase, nici nu are gust de roșie.
Numele n-a fost greu de găsit: Pascal Miche și-a botezat vinul Omerto, după numele străbunicului său (Omer). Iar variantele, deocamdată, sunt două: sec și moelleux.
Întrebată despre „vinul” lui Pascal Miche, Elen Garon, somelier la restaurantul „La Ferme a Baie-Saint-Paul”, a avut ceva dificultăți:
„Note de fructe, ceva condimente, chiar turtă dulce, o senzație de miere… S-ar putea să fie interesant la deserturi și mâncăruri condimentate.”
Și, dacă locuiți în zonă (sau sunteți doar curioși), atunci aflați că vinul din roșii nu e chiar ieftin: o sticlă de 375 ml costă în jur de 20 de euro.