• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Spumă de portocale, oferită de Julia Child

Jan 16, 2012 costachel Înghețate, Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete de la cititori 9


O grozavă spumă de portocale, rece și bună, cam asta propune Julia Child (prin intermediul prietenului nostru Mihai Ovidiu) în cele ce urmează. Sigur, acest excelent desert ar putea fi poreclit și cremă, ba chiar și înghețată (că poate fi ținut și în congelator înainte de servire). Dar cum n-are rost să mă apuc eu acuma s-o contrazic pe marea doamnă a gastronomiei americane, spumă de portocale să-i rămâie numele acestei rețete, iar noi să notăm ce ne trebuie:

3 linguri lichior de portocale,
1 cană gradată,
3 sau 4 portocale, cu coaja lucioasă
½ lămâie,
Suc de portocale.

Turnați lichiorul de portocale în recipientul de măsurat. Radeți coaja de la 3 portocale și ½ lămâie (numai partea colorată) în același recipient. Turnați în recipient suficient suc de portocale pentru a obține în total 500 ml de lichid.

6 gălbenușuri,
½ cană zahăr tos,
Un castron cu capacitatea de 3 litri,
2 lingurițe amidon,
O cratiță emailată, cu fund gros și capacitatea de circa 2,5 litri,
O lingură din lemn,
Opțional: un termometru pentru dulceață.

Bateți gălbenușurile cu zahărul în castron până capătă culoarea galben deschis și formează panglici. Adăugați amidonul și sucul de portocale aromatizat. Omogenizați, turnați totul în cratiță și amestecați cu lingura din lemn pe foc moderat până când compoziția se încălzește bine și se îngroașă. Nu trebuie să fiarbă, temperatura nu trebuie să depășească 77ºC. Ar trebui să îmbrace ușor lingura. Trageți cratița de pe foc și mai amestecați câteva momente.

6 albușuri,
Un praf de sare,
1 lingură zahăr tos,
O spatulă de cauciuc (sau silicon).

Bateți albușurile cu sarea într-un alt vas, până începe să se întărească. Presărați zahărul și bateți în continuare până obțineți o spumă tare. Încorporați spuma de albușuri în amestecul fierbinte de portocale și puneți vasul într-un castron mai mare, cu cuburi de gheață. Amestecați din când în când, ca să nu se taie amestecul.

½ cană de smântână pentru frișcă, răcită bine
6 cupe pentru desert ori un castron pentru servit,
Coajă de portocale glasată, angelică tăiată în formă de frunze, frunze de mentă sau frișcă, pentru decor.

Bateți smântâna până se transformă în frișcă și încorporați-o în spuma răcită. Turnați amestecul în cupe sau în castron. Acoperiți și țineți spuma la frigider (sau în congelator) pentru minimum 2 ore, sau peste noapte.

Decorați desertul chiar înainte de servire.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Castraveți cu ciuperci și smântână, recomandați de Julia Child Fondant de ciocolata cu portocale Spuma de piersiciSpumă de piersici Bitociki à la Julia Child

  • crema, inghetata, Julia Child, Mihai Ovidiu, portocale, spuma

9 thoughts on “Spumă de portocale, oferită de Julia Child”

  1. elena 16/01/2012 at 21:08

    Reteta este intr-adevar f. f. gustoasa. eu o fac in varianta “inghetata” si folosind fructele de sezon (capsune, caise, piersici, pepene galben, zmeura). este inghetata perfecta! nu am incercat inca varianta “spuma”, dar nu-i prea tarziu…

    Reply ↓
  2. fabdo 17/01/2012 at 05:23

    1 cană gradată….. în căni? Rețeta spune ” A 1 quart measuring cup “. In Statele Unite cănile gradate sânt într-adevăr împărțite în “cups”. Dar în România nu cred că e cazul.

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/01/2012 at 09:34

      „Cană gradată” se cheamă scula, care are cel mai des capacitatea de 1 litru. În România este cazul încă de la Sanda Marin, care dă uneori cantitățile în „căni” (de ceai, de cafea etc.) Multe rețete (să le zicem) populare (vezi, de pildă, „Practic în bucătărie”) au cantitățile date în „căni”. Așa că da, în România 🙂

      Acuma, serios, am înțeles de unde provenea obiecția și am transformat în sistem metric, ca să nu mai fie discuții. Și dacă, pe viitor, am să uit, hai să stabilim aici că o cană „românească” are 250 ml iar o ceașcă 125 ml.

      Reply ↓
    2. Ovidiu 30/01/2012 at 14:42

      Este cazul sa avem la dispozitie macar un ibric gradat din 200 in 200 de ml, ca sa vedem pana unde vine jumatatea de litru!

      Reply ↓
  3. fabdo 18/01/2012 at 02:31

    De acord.
    Doar ca sântem cu Julia Child care nu era cu rețete “populare “ci cu rigoarea in bucătărie.De aceea rețetele ei sant atât de detaliate. Ar fi interesant să se publice cele doua biografii existente ele ei (poate s-a făcut și nu știu eu).
    Oare nu ar fi mai simplu, și poate benefic pentru arta culinară in România să se folosească grame și mililitri, cu cara sântem familiarizați? În zilele de azi cănile, lingurile și ceșrtile nu mai sânt standard, ci de diferite mărimi și forme.

    Reply ↓
    1. Ovidiu 30/01/2012 at 14:56

      Imi pare foarte rau, dar esenta acestei carti chiar asta este, sa popularizeze retetele misterioase frantuzesti.
      Si pentru ca americanul de rand, la acea vreme, ca si acum de altfel, nu era familiarizat cu bucataria ci mai degraba cu fast food-ul, autoarea a inteles sa “vulgarizeze” putin metodele frantuzesti savante.
      De altfel am inceput sa introduc si masurile in grame, litri si mililitri in retete, dubland controvesatele cani, linguri si lingurite care va provoaca atatia nervi.

      Reply ↓
  4. fabdo 18/01/2012 at 02:36

    Ma bucur insâ că rețeta nu se numește “Musul (sau moussul) de portocale a la Julia Child.”

    Reply ↓
    1. Ovidiu 30/01/2012 at 14:43

      Nu, nu se numeste asa. Se numeste asa cum spune Julia Child!!!

      Reply ↓
  5. Ovidiu 30/01/2012 at 14:40

    Este bine sa strecurati amestecul initial de suc de portocale, coaja si lichior, pentru a scapa de coaja, deoarece e cam amaruie si iute (strica gustul spumei). Eu personal nu am gasit lichior de portocale de nici un fel. E drept ca am colindat un cartier intreg, dar nu am avut timp de supermarket. Nu mai spun de amidon, care este o substanta cu totul necunoscuta in pravalii. Toata lumea m-a servit exclusiv cu praf de copt!!!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved