• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șprițul chezaro-crăiesc și moda franțuzească

Apr 05, 2011 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare, Vinuri 3


Sprit sifon

Etimologia germanică

Presupun că ați auzit măcar o dată că băștinașul șpriț provine (măcar etimologic) din Spritzer-ul austriac (da, austriac, pentru că în Germania acestei combinații i se spune, de obicei, Schorle sau, eventual mai exact, Weinschorle). Dar mai este întâlnit, în ambele țări, și termenul Gespritzter, care e însă destul de cuprinzător, băutura peste care se toarnă sifonul putând fi vin, dar și cidru, ba chiar și suc de fructe. De obicei există o distincție între șprițul „nostru” (ca să zic așa), adică cel cu sifon sau apă minerală, care e Sauergespritzter sau sauere Weinschorle (sauer însemnă acru), pentru a-l deosebi de Süssgespritzter sau süße Weinschorle (cel făcut cu băuturi carbogazoase dulci, de obicei cu aromă de lămâie). Adică de băutura pe care noi o numim carcalete.

Că șprițul a ajuns la noi prin influență habsburgică pare destul de evident. Iar influența asta a acționat peste tot, fiindcă de pildă și în Italia de nord, zonă odinioară componentă a Imperiului, se bea un spritz, mai complicat, e drept, făcut din prosecco, apă minerală și întărit cu Campari (sau altă băutură asemănătoare).

Legenda ungurească

Dar chiar o fi austriac al „nostru” șpriț? Ungurii zic că nu, și că fröccs-ul e invenția lor. Iar asta s-ar fi întâmplat, conform unei legende, fix în ziua de 5 octombrie 1842, când Fáy András, terminând de cules via, ar fi invitat la un pahar de vin mai mulți prieteni, printre care poetul Vörösmarty Mihály și inginerul Jedlik Ányos. Acesta din urmă, cunoscut mai ales pentru invențiile sale din domeniul electric (dinamul Jedlik e probabil cel mai cunoscut), tocmai meșterise o mașină de făcut sifon și venise să se laude cu produsul finit. Ocazie cu care ar fi fost făcută prima oară combinația dintre vin și sifon, botezată fröccs de către Vörösmarty și evocată ulterior în poemul Fóti dal („a vinului perlă ce urcă”)

Șpriț franțuzesc?

Interesant e însă faptul că până și Franța pare să fie cucerită de varii amestecuri pe bază de vin. De pildă relativ recent a început să facă oareșce valuri Jacqueline, o băutură făcută din vin alb, limonadă (sau apă minerală) și grenadine (adică suc de rodii). Și nu e singura. Chiar mai aproape de șprițul nostru găsim Blanc, Rose și Bleu Pression, apărute recent în Sud-Vestul Franței, create de un oenolog (Thomas Beauvillain) și care deja sunt mărci înregistrate. E vorba, în principiu, de un șpriț (de vară, 6 grade, la 12 n-a mers!) de vin alb sau rose, vândut direct din butoi (ca berea!), la dozator. A, iar vinurile sunt aromatizate cu piersici (blanc), căpșune (rose), respectiv piersică și curaçao (bleu)

Doamne, dacă apărea invenția asta la noi, câte acuzații mai curgeau…

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Padma Lakshmi șprițȘprițul e un „pussy drink” Supa de varzaSupă franțuzească de varză Berea franțuzească vrea s-o ia pe urmele vinului Apă afumatăApa afumată, noul ingredient la modă în cocktail-uri

  • Austria, Franta, Italia, sprit, Ungaria, vin

3 thoughts on “Șprițul chezaro-crăiesc și moda franțuzească”

  1. Simon S., 05/04/2011 at 14:37

    …sau modelul arctic de spritz, Aurora Boreala: 3 parti sampanie la una de vodka (merge si invers)… dezvoltata de specialistii sovietici din industria de коктейль

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/04/2011 at 16:47

      Ei, nu-i chiar sprit, mai curand l-as baga in categoria carcalete, la o adica 🙂

      Reply ↓
  2. Simon S., 05/04/2011 at 17:07

    Intre timp, savantii sovietici lucreaza la descoperirea apei minerale 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved