• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Spetzofai, adică tocănița grecească de cârnați cu ardei

Aug 22, 2012 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete de tocături 9


Spetzofai, tocanita greceasca de carnati cu ardei

De fapt, spetzofai-ul (transliterat uneori spetsofai) nu e chiar grecesc (adică național-grecesc). Pentru un plus de exactitate, trebuie să precizez că vorbim acum despre o specialitate regională, reprezentativă pentru zona Pelion. Care Pelion e de fapt un munte situat în partea de sud-est a Tesaliei. Numele său vine de la Peleus (tatăl lui Ahile), iar aici se consideră că era casa zeului Chiron. Și aș putea să vă mai plimb prin mitologia greacă, dar mă tem că nu pentru asta ați venit pe-aici. Drept pentru care vă poftesc în bucătărie, ca să vedem ce-i cu spetzofai-ul ăsta.

1 kg de ardei grași,
4 cârnați „de casă” (tot cam 1 kg)
1 kg de roșii,
2 cepe,
ceva ulei de măsline, pentru călire
un pic de zahăr (nu-i musai),
usturoi după gust (poate și să lipsească),
sare și piper.

Tăiați ceapa felii subțiri, pasați roșiile, tăiați cârnații și ardeii felii mai groase.

Încingeți uleiul, la foc mijlociu, căliți mai întâi ceapa și opționalul usturoi, adăugați după câteva minute cârnații și ardeii. După ce s-au împrietenit bine, stingeți cu roșiile, sărați, piperați, adăugați facultativul zahăr. Continuați fierberea până se îngroașă sosul. Serviți spetzofai-ul fie cald, fie răcorit, după bunul plac. Dar nu rece, firește, că se sleiește grăsimea cârnaților.

Principala taină a spetzofai-ului o constituie armonizarea dintre cârnați și ardei. Astfel, dacă numiții cârnăciori sunt cam picanți, e bine să folosiți ardei dulci și parfumați (chiar gogoșari). Dacă însă cârnații sunt blajini de-a dreptul, s-ar putea chiar să vreți să scăpați prin compoziție și-un ardei iute, curățat de vinișoare și semințe. La fel se întâmplă și cu usturoiul, n-are rost să mai adăugați dacă e prezent din belșug prin cârnăciori.

În rest, dacă aveți timp și nu-i prea cald afară, nu-i rău să căliți cârnații separat (să-și țină gustul), să-i tăiați apoi felii și să-i adăugați spre final în mâncare. Și că veni vorba: la origine spetzofai-ul era preparat musai cu cârnați proaspeți, făcuți din carne de miel și condimentați cu piper și chimen. Astăzi însă nu mai e obligatoriu.

Vinul pentru spetzofai? Păi sigur roșu (că țipă cârnații după el), proaspăt și vioi (să combată prăjeala). Dacă-i vreun Agiorgitiko, e perfect, dacă nu, o să meargă și-un Merlot.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Carnati la cuptor in vinCârnați la cuptor în vin Cârnați de Focșănei Ardei umplutiArdei umpluți Tocăniță cu ceapă verde

  • ardei, carnati, Grecia, tocana

9 thoughts on “Spetzofai, adică tocănița grecească de cârnați cu ardei”

  1. animal00 29/08/2012 at 17:15

    aprob pozitiv 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/08/2012 at 20:12

      Cârnații, ardeii, sau frumoasa comuniune? 😀

      Reply ↓
      1. animal00 30/08/2012 at 13:09

        poi am facut frumoasa comuniune, care mie mi-a placut aproximativ.
        insa o parte din cei care au gustat mi-au transmis ieri “cand mai faci ardei?”

        Reply ↓
        1. costachel Post author30/08/2012 at 20:24

          Criticii întotdeauna văd mai bine decât autorul, mereu am spus asta… 🙂

          Reply ↓
  2. Cris 01/08/2015 at 01:16

    Am mâncat spetzofai in Pelion si mi-a plăcut maxim! Voi face si eu reteta! Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/08/2015 at 12:12

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  3. Claudia 09/08/2015 at 10:42

    Spectaculoasa reteta ! Am pregatit minunatia si ai mei au avut numai cuvinte de lauda …. dupa ce au papat tot, tot …. caci nu se vorbeste cu gura plina ! Asai ?
    Multumesc mult Costachel !

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/08/2015 at 11:21

      Cu plăcere, dar toate meritele aparțin executantei 🙂

      Reply ↓
    2. Claudia 09/08/2015 at 11:41

      erata:
      asa-i ?
      (inca nu mi-am baut cafeaua si se vede 🙂 )

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved