• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Spaghete cu măsline și capere

Mar 22, 2011 costachel Paste cu legume, Rețete, Rețete de paste, Rețete de post 2


O rețetă nițeluș ciudată și clar de sărăcie (înrudită, din punctul ăsta de vedere, cu spaghete aglio olio peperoncino sau cu pennele all’arrabbiata), dar care, prin simpla alăturare a caperelor și a măslinelor, reușește să cucerească. În plus, pastele de mai la vale sunt bune, rapide și, pe deasupra, de post. Nu mi-a luat mult ca să deduc că s-ar putea să vă intereseze așa o rețetă (mai ales zilele astea), drept pentru care, iaca, dau drumul la narațiune.

Pentru 4 persoane aveți nevoie de:

400 g spaghete (dar sigur o să meargă și cu alte paste),
2 căței de usturoi,
100 g măsline negre,
1 lingură de capere în oțet,
ardei iute după gust,
1 hamsie (facultativ),
1 legătură de pătrunjel,
ulei de măsline.

Mai întâi, firește, puneți pastele la fiert, în 4 litri de apă și 4 linguri rase de sare.

Cât timp fierb, scurgeți bine caperele, scoateți sâmburii măslinelor și tăiați-le în două, pe lung.

Încingeți cam 100 ml de ulei de măsline, adăugați 1 cățel de usturoi, zdrobit puțin, și ardei iute cât poftiți. Când încep să prindă culoare, rolul lor a încetat, așa că scoateți-le și puneți în locul lor măslinele, caperele și celălalt cățel, întreg de data asta. Lăsați-le să prindă gust, la foc iute, 2-3 minute (nu uitați să amestecați!) Dacă vreți și hamsia, puneți-o la sfârșitul călirii, dezosată și ruptă bucățele.

În fine, scurgeți pastele (care ar trebui să fie chiar un pic mai crude decât al dente) și adăugați-le în tigaie. Amestecați bine, adăugați pătrunjelul, mai amestecați o dată și serviți imediat.

Variante? N-am apucat să studiez prea multe, dar cu siguranță că unii comeseni or să poftească la puțină brânză rasă, după cum, în lipsă de ardei iute, niște piper râșnit direct peste fiecare porție n-are cum să fie rău. Dacă vă place usturoiul, sigur că puteți băga mai mulți căței întregi în etapa a doua a sosului, după cum bineînțeles că ați putea adăuga și niște roșii… dar mai bine mă opresc aici.

Cât despre vin, parcă Riesling (italian, firește!) aș zice. Oricum, alb, sec, rece și hotărât!

S-ar putea să vă intereseze și:

Spaghete cu măsline Spaghete aglio olio peperoncinoSpaghete aglio olio peperoncino Paste cu măsline și sos de roșiiPaste cu măsline și sos de roșii Paste cu ardei copți, sos de vin și măslinePaste cu ardei copți, sos de vin și măsline

  • capere, Italia, masline, paste, spaghete, usturoi

2 thoughts on “Spaghete cu măsline și capere”

  1. aphextwinz 22/03/2011 at 16:23

    Ba sa ma iertati de mica interventie, masline, capere, hamsiute (ansoale, vorba studentului) cu sos de rosii bonus, spaghetti alla puttanesca se numesc ele.

    Reply ↓
  2. Loki 23/03/2011 at 16:06

    Puttanescu (una din retetele pe care le faceam foarte des intr-o perioada) au in plus si busuioc mult… pe langa patrunjel. Sau cel putin asa le stiu eu 🙂

    Reply ↓

Leave a Reply to aphextwinz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved