• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Soutzoukakia, sau chifteluțe marinate grecești

Feb 14, 2012 costachel Rețete, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături 2


Țin minte că, în primii ani de după ’89, când începusem să descopăr mâncarea grecească altfel decât în Dobrogea maternă, soutzoukakia se număra printre mâncărurile care îmi erau mai simpatice la Eres (sau RS? N-am știut niciodată). Și trebuie să precizez încă de pe-acum, iubiți comeseni, că traducerea nu e foc de corectă, în sensul că la Soutzoukakia Smyrneika chifteluțele nu-s chiar cele pe care le știm (nici grecii nu le consideră keftedes), nici prin compoziție, dar nici prin formă, care trebuie să fie cilindrică. Cât despre sos, el e cam departe de „marinatul” nostru, fiind aromat de obicei cu scorțișoară, ceea ce nu face decât să sublinieze, o dată în plus, proveniența orientală a acestei specialități. Fiindcă, după cum poate ați dedus deja din denumirea completă, soutzoukakia este originară din Podișul Anatoliei, mai precis din Smyrna (un antic oraș grecesc, ce era situat cam pe unde este astăzi Izmir-ul turcesc).

Dar destul cu poveștile, să trecem la treabă. Așadar:

750 g carne, trecută de două ori prin mașina de tocat, folosind sita cu ochiuri mici,
2 felii de pâine, înmuiate și bine stoarse,
2 căței de usturoi, tocați pastă,
1 ou,
1/2 linguriță de chimen, pisat,
ulei pentru prăjit,
sare și piper,

la care se adaugă, pentru sos,

500 g roșii (sau 1 conservă),
1 ceapă tocată,
2-3 căței de usturoi, tocați și ei,
1 linguriță rasă de scorțișoară, pisată,
puțin zahăr (facultativ)
sare și piper.

Amestecați mai întâi ingredientele chiftelelor și dați-le forma unor mici (mai mici!). Prăjiți-le în ulei până se rumenesc, scoateți-le pe hârtie absorbantă, să scape de excesul de grăsime.

Strecurați uleiul (sau folosiți altul proaspăt) și încingeți 3-4 linguri într-o cratiță. Puneți ceapa și usturoiul la călit. Când se înmoaie, adăugați roșiile, curățate de pieliță și semințe (dacă nu-s suficient de dulci, puneți și-un pic de zahăr), circa 100 ml apă (sau supă) fierbinte, puneți și scorțișoara, sărați, piperați și fierbeți sosul, acoperit, cam 10-15 minute. Puneți, în fine, chiftelele în sos și mai fierbeți puțin, cât să se cunoască între ele.

Variante? Păi firește că o mâncare atât de răspândită n-are cum să ducă lipsă de ele. Puteți adăuga în chiftele și 1 ceapă tocată, poate și niște pătrunjel (sau busuioc). Un rafinament tare interesant zice să înmuiați pâinea în vin roșu. Și, fără să epuizăm versiunile posibile, sunt destui aceia cărora nu le place scorțișoara în sosul de roșii și renunță la ea, eventual punând în loc niște verdețuri.

Garniturile tradiționale sunt pilaful sau piureul de cartofi, însă nu rareori soutzoukakia este însoțită de cartofi prăjiți.

Cât despre vin, grecii nu prea se dau în vânt după cel roșu, dar noi am putea să ne turnăm în pahare un Agiorgitiko, să fie tacâmul (grecesc!) complet.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Chiftelute marinateChifteluțe marinate Melitzanes papoutsakia, sau vinete umplute grecești Chiftelute de peste cu sos de rosiiChifteluțe de pește cu sos italian de roșii Chifteluțe de pește alb în sos de roșii cu somon afumat

  • chiftele, Grecia, rosii, scortisoara, sos, tocatura

2 thoughts on “Soutzoukakia, sau chifteluțe marinate grecești”

  1. pansy 15/02/2012 at 17:39

    interesanta reteta,care e probabil sursa de inspiratie a chiftelelor noastre marinate,care au pierdut chimen pe drum(desi eu cred ca o fi vorba de chimion) si cu scortisoara,care mie personal imi place,de cand am descoperit-o ,sunt apropae 20 de ani,in combinatie cu carnea.Ca de cafea nu mai zic ,fiind alt capitol.Dar ma arde sa incerc reteta !

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/02/2012 at 07:46

      N-aș băga mâna în foc că soutzoukakia e sursa de inspiratie, dar cu siguranță e o rețetă ce merită încercată 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved