Simplu, rapid și extrem de gustos, cam așa ar putea fi descris în câteva cuvinte acest soté de pui cu ciuperci. Și, ca să ne ocupam nițel și de partea teoretică, vă aduc aminte ca termenul soté descrie o călire rapidă, în grăsime puțină și la temperatură mare a ingredientelor (destul de) mărunt tăiate. Avantajul? Dată fiind foarte scurta durată de preparare, gustul, vitaminele și mineralele rămân pe loc, n-au timp să se piardă prin tigaie. În schimb, nu orice carne sau legumă poate fi tratată (termic!) astfel.
Revenind însă la farfuriile noastre, dotați-vă cu
2 piepturi de pui, 800 g ciuperci, 4 căței de usturoi (sau după gust), 1/2 pahar de vin alb sec, 100 g unt, sare și piper.
Tăiați mai întâi cubulețe pieptul de pui (tertip: o să-l tăiați mai bine dacă e parțial congelat, așa că ori nu-l dezghețați complet, ori, dacă e „proaspăt“, băgați-l în congelator 10-20 de minute). Tăiați bucățele și ciupercile spălate. Curățați usturoiul și tocați-l sau tăiați-l feliuțe.
Încingeți jumătate din unt într-o tigaie cât de mare (nu la foc maxim, că nu rezista, și presarăți și nițică sare peste el). Puneți jumătate din usturoi și ciupercile. Amestecați des și, când sunt gata (maximum 5 minute), scoateți-le într-o farfurie.
Încingeți și restul de unt, la fel de sărat, și căliți restul de usturoi și puiul, tot așa, amestecând des. După vreo două minute adăugați și vinul. Când aproape e gata, chemați și ciupercile înapoi în tigaie, să se cunoască cu carnea.
Mai presărați nițică sare, piperați după gust, mai amestecați de câteva ori și cu asta basta, soté-ul e gata. Serviți-l imediat, cu o garnitura după plac (eu votez pentru piure, dar nu va oblig nicidecum).
Vinul? Chit că, personal, aș cam înclina spre o Fetească Regală, știu destui pofticioși care ar prefera un Sauvignon Blanc la acest soté de pui cu ciuperci.
Felicitari pentru blog! L-am urmarit o perioada si acum o sa il urmaresc din nou! Delicioase retetele tale! Si la indemana!
Multumesc frumos si bine-ai revenit 🙂