• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sosuri albe

Sep 18, 2009 costachel Dicționar de sosuri, Rețete, Sosuri calde 1


O intreaga familie de sosuri (nu neaparat albe, culmea!, veti vedea mai la vale), a caror reteta de baza e clara: unt plus faina, un lichid de stingere, condimentare si, eventual, alte ingrediente. Sunt mai multe decat cele de mai jos si promit sa nu intarzii prea mult cu povestirea sosurilor Bechamel, Mornay etc.

Sos alb
Este, probabil, cel mai cunoscut, desi rareori este folosit ca atare, pentru ca este destul de fad si, din acest motiv, reprezinta mai curand o baza pentru pentru alte sosuri, mai elaborate.

Pentru 600 ml de sos avem nevoie de 50 g unt, 50 g faina, 600 ml lapte, sare, piper si nucsoara rasa. Topiti untul la foc moale, intr-o cratita cu fundul gros. Presarati faina si amestecati rapid, in asa fel incat sa obtineti o crema moale si omogena. Aveti grija ca amestecul sa nu faca nici un fel de cocoloase si sa nu-si schimbe culoarea. Turnati un sfert din cantitatea de lapte, batand tare cu un tel, apoi turnati si restul. Fierbeti la foc viu, amestecand tot timpul. Cind apar primele clocote reduceti flacara la minimum si lasati sosul sa fiarba 5-10 minute.

Adaugati condimentele si serviti sosul cald (sau folositi-l mai departe dupa cum va dicteaza reteta sau inspiratia).

Sos alb usor
E la fel ca mai sus, numai ca veti folosi doar cate 30 g de faina si unt. Este sosul pentru ciulama si pentru supele crema

Sos alb gros
Tot ca sosul alb, numai ca in cratita veti pune 60 g unt si tot atatea de faina. E sosul pentru crochete, budinci si sufleuri.

Sosul brun
Se face ca sosul alb, numai ca faina trebuie incinsa cu untul pana cand se aureste, iar lichidul de stingere este fie supa, fie vin amestecat cu supa, in parti egale. Nu trebuie confundat cu sosul spaniol, care se face legume si oase rumenite la cuptor.

Sos alb cu usturoi
Radu Anton Roman il numeste mujdei cald si il plaseaza in Muntenia. Eu l-am intalnit prima oara in Moldova, dar n-o sa facem un capat de tara din chestia asta. Ideea e ca sosului brun, facut numai cu supa, i se elimina nucsoara si i se adauga aproape de final 1 capatana de usturoi (mai mult sau mai putin, dupa gust), zdrobita cat mai fin, si 2 linguri de otet. E absolut grozav (si firesc!) peste rasoluri de vita sau pasare.

Sosul de smantana
Se face ca sosul alb, numai ca laptele este inlocuit cu smantana. Traditia romaneasca (si mai ales moldoveneasca) cere inlaturarea nucsoarei si adaugarea in final de marar proaspat tocat (in unele zone si putin usturoi pisat), indiferent daca va fi folosit la pui, ciuperci, perisoare si cate si mai cate.

Sos alb cu branza
Adaugati intre 125 si 225 g svaiter ras si 1-2 lingurite de mustar (nu iute!) unui sos alb (sau bechamel) si inlocuiti nucsoara cu un virf de cutit de piper de Cayenne, ca sa-i dea nerv. E minunat peste legume fierte in aburi.

Sos alb cu ciuperci
Caliti separat intr-o lingura de unt 250 g ciuperci proaspete, maruntite, continuati fierberea pana cand lichidul ce s-a format dispare cu desavarsire. Adaugati-le intr-un sos alb, brun, bechamel sau de smantana.

Update: m-am ținut de cuvânt, așa că puteti gasi pe site si povestile despre sosurile Bechamel si Mornay.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sos bechamel Sos Mornay Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Sos creol

  • faina, lapte, sos alb, unt

One thought on “Sosuri albe”

  1. anonim 11/04/2014 at 12:43

    interesant si totusi bun

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved