• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos olandez

Oct 09, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Sosuri calde 9


Sos olandez

Trebuie să fac, încă de la bun început, precizarea că, în ciuda numelui, acest sos olandez a fost făcut celebru de un francez, Auguste Escoffier. Și, de altfel, nu prea se știe exact dacă originile sale sunt olandeze sau franceze. Oricum, să pui etichete naționale pe rețete vechi e mai mult decât riscant (ca să nu zic altfel!). Drept pentru care nu insist și vă propun să trecem la treabă, că olandezul poartă cu el reputația de a fi foarte dificil de făcut. Chit că, după cum vom vedea acuși, dracul nu-i chiar așa de negru. Și, oricum, e atât de bun și de fin (sosul, nu dracul!) încât merită orice sacrificii.

Pentru 1 cană de sos avem nevoie de

3 gălbenușuri de ou,
225 g unt proaspăt,
1 lingură de zeamă de lămâie,
sare și piper.

Într-o prima variantă de sos olandez, care cere unt unt de foarte bună calitate, fără zer și alte saramuri, trebuie să-l tăiem pe acesta în cubulețe mici, de circa 15 g. Puneți gălbenușurile, sarea și piperul într-o cratiță cu fundul gros (dacă n-aveți, puteți face sosul la bain-marie sau, cel mai bine, într-o oală de lapte, cu pereții dubli).

Bateți totul bine, până la omogenizare deplină. Adăugați cubulețele de unt și puneți vasul pe foc potrivit. Bateți fără încetare, în așa fel încât untul, pe măsură ce se topește, să se incorporeze perfect. Țineți tot timpul focul la minimum, ca nu cumva sosul să dea în clocot. Continuați să bateți până când obțineți o consistență cremoasă. Adăugați zeama de lămâie, sărați, piperați și serviți imediat.

Dacă sosul trebuie să mai aștepte, țineți cratița la cald într-o altă cratiță, mai mare, cu apă fierbinte (nu clocotită!), sau, mai simplu și mai practic, turnați-l într-un termos.

În cazul în care sosul s-a tăiat, luați cratița de pe foc, adăugați 1-2 lingurițe de apa rece și bateți năprasnic cu telul. Dacă tot nu vrea, puneți aceeași cantitate de apă într-un bol și turnați sosul în fir subțire, bătând în continuare ca nebunii.

Dacă nu aveți deplina încredere în untul dumneavoastră, apelați la a doua variantă de sos olandez.

Topiți untul la foc moale, eliminați apoi zerul și toate celelalte eventuale depuneri. Turnați-l apoi, în fir subțire, peste gălbenușurile bătute cu sare și piper, tot pe foc moale și amestecând neîncetat.

Cât despre utilizări, ele sunt foarte numeroase, o mențiune specială meritând totuși peștele rasol (mai ales cel cu carnea albă) și legumele fierte.

Update: pentru că am avut cereri pentru explicații mai detaliate, iaca mai întâi un filmuleț pentru versiunea a doua de realizare a sosului olandez:

 

și încă unul, pentru cea propusa mai jos de Mona (sosul facut în blender)

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailSos bearnez Sparanghel cu sos maltezSparanghel cu sos maltez Default ThumbnailSos de smantana cu hrean Avgolemono

  • cald, Franta, maioneza calda, olandez, oua, sos, unt

9 thoughts on “Sos olandez”

  1. Mona 28/12/2010 at 02:23

    Olandezul veritabil, cel prezentat aici, cere muschi si vointa. Dar mai exista o varianta 3 cu rezultate absolut rezonabile. Galbenusurile, sarea si piperul merg in blender, se omogenizeaza putin, iar apoi, cu blenderul mergand, se adauga untul topit, fierbinte. Sosul se leaga instantaneu, dar trebuie mare grija, ca sare prin gura blenderului (care se poate proteja cu un prosop). Se adauga lamaia, se mai subtiaza cu nitica apa calda, la nevoie, si se mai drege de sare si piper, dupa care se pune pe masa. E o scurtatura, dar una chiar OK.

    Reply ↓
    1. Costachel 28/12/2010 at 10:51

      De-abia astept sa-ncerc , multumesc frumos 🙂

      Reply ↓
  2. animaloo 17/01/2011 at 15:10

    🙂 mersi de completare

    tot pe varianta calda o sa merg. Nu mi se pare ca necesita atata vointa si muschi. 6 minute de batut oole nu este tragic.
    Ce nu intelesesem eu, din prima citire, era faptul ca galbenusurile trebuie batute bine inainte de a turna untul

    Reply ↓
  3. Costachel 17/01/2011 at 15:22

    Si eu care scrisesem, totusi, „bateti totul bine, pana la omogenizare perfecta”… E drept, la prima varianta, asa c-am sa-l dau naibii de stil si-am sa bag repetitii pana la loc comanda 😀 Sau, iaca, filmulete…

    Reply ↓
  4. elena 05/11/2012 at 14:00

    Foarte rapida prima varianta..si tot asa de gustoasa. Eu il faceam in varianta 2 si ma enervam tare ca ramaneam apoi cu o groaza de vase murdare. V1 ma scuteste de aceste mici neplaceri ale gatitului…:-)

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/11/2012 at 15:07

      Of, mi-am adus aminte că mi s-a stricat mașina de spălat vase 🙂

      Reply ↓
      1. elena 05/11/2012 at 16:46

        dar si in masina de spalat trebuie puse… trebuie scoase…trebuie apasat pe buton…:)

        Reply ↓
  5. aphextwinz 08/11/2012 at 18:31

    haha. don costachel, va ofer serviciile (imi place sa spal vase si functionez cu bere, mai ieftin decat curentul asta rescumpit).

    mie mi s-a parut simplu de facut sosul olandez la ouale benedict, chiar prea simplu, o sa reiau cu datele de mai sus cand o fi cazul.

    sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/11/2012 at 10:16

      Mai ieftin? Acu’ mai depinde și de consum, mie nu cred că-mi iese 😀

      Reply ↓

Leave a Reply to Mona Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved