• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos Mornay

Jul 24, 2011 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare, Rețete, Sosuri calde 3


În cărțile noastre mai vechi de bucate, sosul ăsta purta de obicei subtitlul „sos alb pentru gratinaje”. Și e cât se poate de corectă trimiterea, pentru că, în fond, nici nu e altceva Mornay-ul ăsta: un sos alb îmbogățit cu ouă, smântână și brânză, numai bun să acopere diverse preparate la cuptor și să se rumenească foarte frumos, sporind astfel apetitul comesenilor.

Puțină istorie

Cât despre denumire, se spune de obicei că ea a fost dată în onoarea ducelui de Mornay, deși nu prea se știe exact care să fi fost acela. De obicei (și inclusiv în wikipedia.fr) se spune că este vorba despre Philippe, duce de Mornay (1549-1623), numai că există o mică problemă: sosul alb (Bechamel) încă nu fusese inventat pe vremea aceea. Oricum, un lucru este sigur: rețeta nu figurează in Le Cuisinier Royal, ediția a X-a, din 1820.

Prima atestare documentare certă îl plasează în secolul al XIX-lea, în meniul primului mare restaurant din Paris: Le Grand Vefour, situat în Palais-Royal. Și, ca să ne întoarcem la denumire, în timpul regelui Carol al X-lea (1824-1830) marchizul de Mornay, alături de fratele său, contele Charles, erau două vedete indiscutabile ale înaltei societăți pariziene, și este foarte posibil ca de la ei să-și fi împrumutat numele și sosul nostru.

În bucătărie

Cum se face? Păi pentru 500 ml aveți nevoie de 250 ml sos alb (Bechamel), 60 ml smântână, 1 gălbenuș, 120 g șvaițer ras (sau cașcaval, sau…)

Reîncălziți, dacă-i cazul, sosul alb într-o crăticioară. Când începe să fiarbă, incorporați cu grijă smântâna și gălbenușul (nu vă opriți din bătut năprasnic cu telul, da?). Închideți focul, presărați brânza și amestecați în continuare, până când aceasta din urmă s-a topit bine.

Turnați-l imediat peste lasagne, legume fierte, alte preparate destinate în mod expres gratinării și băgați totul în cuptorul încins.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sosuri albe Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Sos creol Ouă pe spanac (florentine)

  • cuptor, gratinare, oua, smantana, sos, sos alb, svaiter

3 thoughts on “Sos Mornay”

  1. aphextwinz 24/07/2011 at 14:31

    In poza peste ce e pus? Ceva cu cartofi si spanac?

    Reply ↓
  2. costachel Post author25/07/2011 at 10:34

    Nu, cartofi, spanac si peste, reteta nu m-a dat pe spate, asa ca n-am mai consemnat-o, dar sosul s-a rumenit frumos 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 25/07/2011 at 12:42

    De doua ori am facut cartofi cu peste si pseudo Mornay (adica nu era fix dar pe aproape) si asa e, nu m-a dat pe spate, sunt de acord.

    In schimb peste cu cartofi si mujdei la cuptor mi-a placut (banal, peste, felii subtiri cartofii, stropiti cu mujdei condimentat si lasat sa se faca acolo in legea lui) a fost bun.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved