• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos Hoisin

Apr 17, 2010 costachel Dicționar de sosuri, Dicționare 4


Sos hoisin

Specific în primul rând variantei cantoneze a bucătăriei chinezești, acest sos Hoisin se folosește atât turnat direct peste carne sau pește (ca un fel de sos chinezesc pentru grătar, să zicem), cât și ca un ingredient în alte condimentări, mai sofisticate. Uneori mai e numit și sos Pekin, din cauză că este indispensabil pentru prepararea raței a la Pekin (canard laqué, pentru francofoni, și Peking duck, pentru anglosaxofoni). Printre alte mâncăruri în compoziția cărora intră frecvent se numără pachețelele de primăvară și porcul mu-shu, iar în Vietnam este obligatoriu pentru celebra supă phở.

Desigur că un sos atât de cunoscut are nenumărate variante, mai ales în funcție de zonă, dar în principiu putem rezuma că e făcut din pastă de soia, usturoi, ardei iuți și diferite condimente, și mai poate conține, în proporții diferite, zahăr și oțet de orez. Pentru a căpăta consistența vâscoasă specifică, se folosesc, în mod tradițional, cartofii dulci, dar ce gasim noi la prăvălie e făcut de obicei cu amidon. Și mai merită reținută și curiozitatea că, în ciuda faptului că numele său însemnă, într-o traducere aproximativă, sos de pește, nici măcar o adiere de solz nu intră vreodată în componența vreunui sos Hoisin.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ce e tahini, la ce se folosește și cum poate fi făcut în casă Cimbrișor Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Aripioare chinezesti la cuptorAripioare chinezești la cuptor

  • China, sos, sos hoisin, Vietnam

4 thoughts on “Sos Hoisin”

  1. Andreea T 17/04/2010 at 15:51

    hahaha ”adiere de solz”

    Chiar ma uitam azi intr-o revista la un muschiulet de porc tavalit prin sos hoisin si-mi parea rau dupa sosul tinut luni de zile-n frigider si-apoi aruncat aproape neatins. Am sa incerc sa gasesc o sticluta mai mica. Sosul pe care l-am avut era mult prea sarat si din cauza asta am si renuntat sa-l folosesc.

    Reply ↓
  2. Costachel 17/04/2010 at 16:06

    Incep sa-i banui pe distribuitori ca iau numai variantele suprasarate, de frica sa nu ramana cu ele nevandute… Macar bine ca le-aduc si-asa…

    Reply ↓
  3. Andreea T 17/04/2010 at 17:04

    Sunt in Canada si tind sa cred (si sper) ca din necunostinta de … sos 🙂 am nimerit unul mult prea sarat. O sa-i mai dau o sansa totusi insa am sa citesc etichetele mai atent de data asta. 🙂
    Fotografia pe care ai pus-o mi-e extrem de cunoscuta, cred ca asta-i brandul cel mai popularizat.

    Reply ↓
  4. Costachel 17/04/2010 at 17:31

    Poza, recunosc, am luat-o de pe net 🙁 Sosul meu Hoisin era intr-un borcan, cu o eticheta albastruie, si a fost aruncat din greseala intr-o mare actiune de curatat&ordonat frigiderul. Desigur ca n-am apucat sa-i fac poza, ca inca nu-mi venise ideea dictionarului de sosuri… Asa a fost sa fie.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved