Nu mai țin minte unde am dat pentru prima oară de acest sos de sfeclă roșie, dar cred că era o carte de rețete rusești. Sau poate am rămas cu impresia asta din cauza sfeclei, cine știe? Dar, în fine, asta contează prea puțin, important e că se face foarte simplu, e foarte gustos și poate fi făcut în nenumărate variante, după gustul fiecăruia.
Pentru rețeta originală vă trebuie
1 sfeclă roșie potrivită (cam 200 g, să zicem), 2 linguri de cepe mici marinate în oțet, bine scurse, 1 lingură de capere, tot în oțet și la fel de bine scurse,
vreo 5 linguri de smântână (de fapt după gust, în funcție de cât de nervos sau de suav vreți să fie sosul), sare, dacă mai trebuie.
Începuți, firește, prin a coace (sau a fierbe) sfecla. Curățați-o, tăiați-o cuburi, puneți toate ingredientele în robot și mixați până când obțineți un sos cremos. Reglați de sare și de smântână. Dacă vi se pare că-i prea gros, puteți lungi sosul cu ceva zeamă de portocale.
Și deja am început cu variantele. Firește că puteți folosi condimentele unei salate normale de sfeclă (hrean sau chimen) și în cazul sosului. Iar pentru lungit ați putea folosi suc proaspăt de sfeclă. Sau de morcovi. Sau… dar cred că ați prins deja mișcarea.
Puteți folosi sosul de sfeclă pentru salate de crudități (mai ales în varianta originală) sau alături de fripturi.