• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos de ardei iuți (Hot Sauce)

Oct 07, 2009 costachel Conserve și murături, Rețete, Sosuri reci 5


sos de ardei iuți

Un sos de ardei iuți tare simplu și foc de gustos, care va înviora plăcut alimentele mai fade. Și, mai ales dacă ardeii sunt foc de proaspeți, iar oțetul de cea mai bună calitate, veți obține un sos picant care va bate ușor cam orice hot sauce din comerț. Așa că, după ce puneți ardei iuți în oțet, puteți face și sosul ăsta. Sau invers.

Lista de ingrediente e scurtă:

500 g ardei iuți,
500 ml oțet de 6° (dacă n-aveți decât de 9°, diluați-l!),
1 cățel mare de usturoi,
1 lingura de sare mare (neiodată, firește!).

Alegeți 5-6 ardei frumoși și coaceți-i. Curățați-i de pieliță și semințe, adăugați restul ardeilor (cărora le-ați eliminat deja codițele, sâmburii și vinișoarele), usturoiul și sarea. Mixați totul până obțineți un amestec cât se poate de fin, adăugând treptat și oțetul.

Puneți totul într-un borcan încăpător, acoperiți-l bine și lăsați sosul în cămară 3 săptămâni. Strecurați-l apoi prin sită în recipiente mici și cu asta basta.

Variante? Ei, va dați seama ca-s nenumărate. Dacă va speriați de iuțeală, substituiți niște ardei iuți prin vreo doi kapia (dintre care măcar pe unul îl veți și coace, nu-i așa?). Usturoiul și sarea firește că pot fi puse după gust, după cum niște boabe de piper (adăugate de la început în borcan, să-și petreacă și ele cele 3 săptămâni la macerat) s-ar putea sa aducă o aroma deloc de lepădat.

Și-ar mai fi multe de spus, dar vă propun ca mai întâi să faceți mai întâi acest sos de ardei iuți după rețeta de baza și abia apoi sa dați frâu liber imaginației.

 

S-ar putea să vă intereseze și:

Ardei iuți în oțetArdei iuți în oțet, pe gustul tuturor Paste cu sos de ardei coptiGnocchetti cu sos de ardei copți, usturoi și migdale Ardei kapia pentru iarna la borcanArdei kapia pentru iarnă, la borcan Gazpacho cu ardei coptiGazpacho cu ardei copți

  • ardei, ardei copti, conserve, otet, sos, usturoi

5 thoughts on “Sos de ardei iuți (Hot Sauce)”

  1. Andreea 04/09/2011 at 01:50

    Se poate pastra pe iarna? Ar mai trebui ceva adaugat in cazul asta, sau poate fiert?

    Reply ↓
  2. costachel Post author04/09/2011 at 10:22

    La cat oțet are, n-aș crede. E drept, eu țin hot sauce-ul doar în frigider și nu rezista niciodata prea mult, așa că nu-s o sursă de informații prea bună din punctul de vedere al rezistenței în timp a sosului 🙂 Totuși, pe principiul „paza buna trece primejdia rea”, o pasteurizare in cuptor (dupa trecerea în recipiente mici) n-are ce sa-i strice.

    Reply ↓
  3. Andreea 04/09/2011 at 19:21

    Multumesc! Asa voi face.

    Reply ↓
  4. adrian 03/09/2013 at 16:26

    Eu nu stiam anul trecut reteta, asta, dar m-am descurcat magna cum laudae. M-am trezit în casă cu o cantitate mare de ardei iuți, aproapa 10 kg, cadou, după terminarea conservelor. problemă de conștiință, fac ceva cu ei sau îi arunc. Nu se poate. Sortare severă după culoare și aspect. Câțiva dintre cei crocanți la frigider într-o caserolă (rezistă 2 săptămâni). Cei ușor trecuți, tăiați pătrățele de 1 cm, spălați bine, fără sâmburi, puși în punguțe la congelator. Aproape că nu a existat mâncare sau ciorbă fără ei. Și mai am. Și acum cireașa. Ce a rămas, a fost curățat de cdițe, tăiat în două pe lung, curățat sumar și pus la fiert doar cu apă și sare, pe culori. Când au început pielițele să se desprindă, am oprit focul și am pasare hotărâtă, tot pe culori, apoi am repus materialul la scăzut (recunosc, în roșu am pus puțin busuioc, iar în verde puțin mărar. Fără ulei, fără oțet. Când am crezut că a atins consistența optimă, am oprit focul. Au ieșit cam 4 borcane de 400 din fiecare. Doar pentru campioni. Cine a vrut, a primit doar în borcănașe de caviar, cele mai mici. Nu mai am.

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/09/2013 at 08:48

      Păi e cam ca un bulion de ardei grași, dar aplicat pe iute. Excelentă idee! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved