• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Smerenie 2011, Crama Oprișor

Jan 28, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 0


Smerenie 2011 Crama Oprișor

Am recunoscut în repetate rânduri, așa că nu văd de ce n-aș mai face-o încă o dată: dacă m-ar întreba cineva care sunt vinurile mele roșii preferate, cu siguranță că Smerenia Cramei Oprișor s-ar situa undeva în primele trei locuri. Și, după cum deja v-am povestit, prima întâlnire cu ediția 2011 a cupajului de Shiraz, Pinot Noir și Dornfelder n-a făcut decât să-mi confirme clasamentele personale. Între timp a avut loc și o a doua „conversație”, în condiții mai tihnite (Smerenia a stat o oră în decantor, eu am stat cu creionul în mână), așa pot să vă prezint și dumneavoastră, mai pe îndelete, acest vin cu adevărat deosebit.

Olfactiv, avem deja de-a face cu o complexitate încântătoare. Apar mai întâi condimentele lemnului, pe lângă care se strecoară niște fructe uscate. Dar nici fructele roșii (afine, coacăze) nu întârzie prea mult să vină, conduse de niște vișine impetuoase. Iar la final, vagi adieri de tutun și piele completează cât se poate de fericit ansamblul.

Gustul e rotund și plin, balansul dintre aciditate, tanini și fruct fiind aproape perfect (și că veni vorba, parcă e mai mult fruct la ediția 2011 față de precedentele, ceea ce nu poate fi decât de bine). Interesant e că aciditatea se face mai bine simțită în postgustul lung, alături de aceleași fructe roșii, subliniate de câteva tușe de ciocolată amăruie.

Are și n-are „ducă-s-ar pe gât”, în sensul că, pe de o parte, firește că nu-i vorba despre un vin „degrab’ curgătoriu”. Însă, pe de altă parte, e atât de bun încât e foarte greu să nu mai vrei o gură. Și încă una. Și tot așa…

În concluzie, mai trebuie făcută o precizare: față de precedentele ediții ale Smereniei, parcă nu mai e vorba chiar de aceeași „chilie de măicuță” (formula de marketing prin care a fost prezentat încă de la lansare). E un vin nițel mai expresiv și mai expansiv. Ceea ce, pe mine unul, nu poate decât să mă bucure.

S-ar putea să vă intereseze și:

Caloian Merlot 2011Caloian Merlot 2011, Crama Oprișor Fetească Neagră 2011 La Cetate, Crama OprișorFetească Neagră 2011 La Cetate, Crama Oprișor Degustare vinuri Casa Oprișor ExpoÎntre Smerenie și Ispită. Sau sărbătoarea vinurilor de la Oprișor la Expo, partea a II-a Caloian Cabernet Sauvignon Alb OprișorCaloian Cabernet Sauvignon Alb, 2013, Crama Oprișor

  • Oprisor, Smerenie, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved