• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Senatul francez a votat Taxa Nutella

Nov 15, 2012 costachel Mapamond, Mozaic, Nutritie 3


Taxa Nutella ulei de palmier

În ciuda unei puternice opoziții populare, Senatul francez a aprobat ieri o lege care ar putea tripla taxa pe uleiul de palmier, dacă va trece și de Assemblée nationale (Camera inferioară a Parlamentului).  Taxa Nutella va afecta acest produs în mod direct, dar și toate alimentele produse pe baza lui. Se estimează că această măsură va asigura un spor de venituri bugetare de aproximativ 40 de milioane de euro.

De ce „Taxa Nutella”?

De ce a fost botezată, totuși, Taxa Nutella? Pentru că, în caz că nu știați, populara pastă tartinabilă produsă de italienii de la Ferrero este realizată pe baza uleiului de palmier. Iar prezența lui în Nutella nu este vreun secret, chiar dacă mulți cetățeni (inspirați probabil de modelul Coca-Cola), susțin că rețeta ar fi vreo mare taină. Ignorând că, de pildă, încă din august anul trecut, publicația Le Point a dezvăluit, în cadrul unei anchete mai dure, cum se face Nutella:

„Mai întâi pisați alunele de pădure, până se fac pastă (manteca). Adăugați ulei de palmier, cacao, lapte (smântânit) praf, zer, zahăr, vanilie și amestecați totul până când obțineți «făină de Nutella». Apoi turnați ulei de palmier și un presărați pic de lecitină de soia. Lăsați să stea trei zile. Serviți la temperatura ambiantă, pe pâine.”

Vreți și proporții? Zahăr 55%, ulei de palmier 17%, alune de pădure 13%, cacao 7,4%, iar restul… restul.

În Franța se ung pe pâine cam 75.000 de tone de Nutella pe an

Altminteri, francezii au fost foarte pasionați de dezbaterile ce au avut loc înaintea votării acestei legi. Din simplul motiv că sunt cei mai mari consumatori din lume de Nutella. Deși reprezintă doar 0,86% din populația mondială, ei se laudă cu un consum de 26% din producția totală. Adică aproximativ 75.000 de mii de tone. Urmează nemții, cu vreo 70.000 de tone și, în fine, pe locul 3, părinții italieni, cu ceva mai mult de 50.000 de tone.

Din păcate pentru Ferrero, marile piețe rămân, cel puțin deocamdată, închise: americanii se lasă greu convinși (rămân fanii untului de arahide), iar pe piața chinezească n-au putut intra cu acest produs. E și normal, de altfel, chinezii nu prea mănâncă pâine…

Uleiul de palmier nu mai e prieten, ci dușman

Revenind la lucruri mai serioase, să remarcăm că, deși a fost considerat multă vreme un aliment-minune, uleiul de palmier începe, în fine, să fie privit la adevărata lui valoare. Pentru că, în afara unui punct de fum foarte ridicat (ceva detalii, aici), are un conținut foarte mare de acizi grași saturați (50%). Și, pe deasupra, producția sa este însoțită de efecte dezastruoase de mediu, după cum arăta un raport recent al World Wide Fund, preluat de Le Monde.

Așa că marketingul, care l-a ridicat în slăvi până nu demult, a fost obligat să se replieze. Același text din Le Point sublinia că sunt din ce în ce mai numeroși producătorii care folosesc expresia „zero ulei de palmier” ca pe un instrument de promovare.

În Franța se consumă 130.000 de tone de ulei de palmier pe an (atât ca atare, cât și ca ingredient în diverse produse). Adică aproape 2 kg pe cap de locuitor.

Ferrero zice că nu modifică rețeta de Nutella

Deocamdată, Frederic Thil, directorul general al Ferrero France, a declarat pentru Le Parisien că rețeta nu va fi schimbată.

„Este un atac asupra unui produs fabricat în Franța de 50 de ani și care este unul dintre cele mai iubite de francezi. Repercusiunile vor fi catastrofale, iar argumentele invocate sunt injuste”.

În cazul în care legea va fi adoptată, prețul kilogramului de Nutella va crește cu 6 eurocenți, susțin experții consultați de Le Parisien.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Rețeta pe bază de carne de vităDupă 6 ani, un bucătar francez câștigă din nou Le Bocuse d’Or Pune ONU o taxă pe caloriile în exces? Taxa vitivinicolăGuvernul vrea să introducă taxa vitivinicolă Cea mai mare salata din lumeRomânia se pregătește să doboare un nou record: cea mai mare salată din lume

  • Franta, Nutritie, sanatate

3 thoughts on “Senatul francez a votat Taxa Nutella”

  1. olivia 16/11/2012 at 12:04

    Felicitari pentru neobositul si interesantul dumneavoastra site!

    Reply ↓
  2. costachel Post author16/11/2012 at 13:21

    Mulțumesc frumos 🙂

    Reply ↓
  3. fado 18/05/2014 at 23:02

    deci daca nu au paine sa manince Nutella….. tare…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved