În ciuda unei puternice opoziții populare, Senatul francez a aprobat ieri o lege care ar putea tripla taxa pe uleiul de palmier, dacă va trece și de Assemblée nationale (Camera inferioară a Parlamentului). Taxa Nutella va afecta acest produs în mod direct, dar și toate alimentele produse pe baza lui. Se estimează că această măsură va asigura un spor de venituri bugetare de aproximativ 40 de milioane de euro.
De ce „Taxa Nutella”?
De ce a fost botezată, totuși, Taxa Nutella? Pentru că, în caz că nu știați, populara pastă tartinabilă produsă de italienii de la Ferrero este realizată pe baza uleiului de palmier. Iar prezența lui în Nutella nu este vreun secret, chiar dacă mulți cetățeni (inspirați probabil de modelul Coca-Cola), susțin că rețeta ar fi vreo mare taină. Ignorând că, de pildă, încă din august anul trecut, publicația Le Point a dezvăluit, în cadrul unei anchete mai dure, cum se face Nutella:
„Mai întâi pisați alunele de pădure, până se fac pastă (manteca). Adăugați ulei de palmier, cacao, lapte (smântânit) praf, zer, zahăr, vanilie și amestecați totul până când obțineți «făină de Nutella». Apoi turnați ulei de palmier și un presărați pic de lecitină de soia. Lăsați să stea trei zile. Serviți la temperatura ambiantă, pe pâine.”
Vreți și proporții? Zahăr 55%, ulei de palmier 17%, alune de pădure 13%, cacao 7,4%, iar restul… restul.
În Franța se ung pe pâine cam 75.000 de tone de Nutella pe an
Altminteri, francezii au fost foarte pasionați de dezbaterile ce au avut loc înaintea votării acestei legi. Din simplul motiv că sunt cei mai mari consumatori din lume de Nutella. Deși reprezintă doar 0,86% din populația mondială, ei se laudă cu un consum de 26% din producția totală. Adică aproximativ 75.000 de mii de tone. Urmează nemții, cu vreo 70.000 de tone și, în fine, pe locul 3, părinții italieni, cu ceva mai mult de 50.000 de tone.
Din păcate pentru Ferrero, marile piețe rămân, cel puțin deocamdată, închise: americanii se lasă greu convinși (rămân fanii untului de arahide), iar pe piața chinezească n-au putut intra cu acest produs. E și normal, de altfel, chinezii nu prea mănâncă pâine…
Uleiul de palmier nu mai e prieten, ci dușman
Revenind la lucruri mai serioase, să remarcăm că, deși a fost considerat multă vreme un aliment-minune, uleiul de palmier începe, în fine, să fie privit la adevărata lui valoare. Pentru că, în afara unui punct de fum foarte ridicat (ceva detalii, aici), are un conținut foarte mare de acizi grași saturați (50%). Și, pe deasupra, producția sa este însoțită de efecte dezastruoase de mediu, după cum arăta un raport recent al World Wide Fund, preluat de Le Monde.
Așa că marketingul, care l-a ridicat în slăvi până nu demult, a fost obligat să se replieze. Același text din Le Point sublinia că sunt din ce în ce mai numeroși producătorii care folosesc expresia „zero ulei de palmier” ca pe un instrument de promovare.
În Franța se consumă 130.000 de tone de ulei de palmier pe an (atât ca atare, cât și ca ingredient în diverse produse). Adică aproape 2 kg pe cap de locuitor.
Ferrero zice că nu modifică rețeta de Nutella
Deocamdată, Frederic Thil, directorul general al Ferrero France, a declarat pentru Le Parisien că rețeta nu va fi schimbată.
„Este un atac asupra unui produs fabricat în Franța de 50 de ani și care este unul dintre cele mai iubite de francezi. Repercusiunile vor fi catastrofale, iar argumentele invocate sunt injuste”.
În cazul în care legea va fi adoptată, prețul kilogramului de Nutella va crește cu 6 eurocenți, susțin experții consultați de Le Parisien.
Felicitari pentru neobositul si interesantul dumneavoastra site!
Mulțumesc frumos 🙂
deci daca nu au paine sa manince Nutella….. tare…