Federico Castellucci, directorul general al OIV, la conferința de presă
Recentele statistici publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) par să indice un inevitabil deficit de vin pe plan mondial. Datorită efectului combinat al condițiilor climatice și al scăderii suprafețelor plantate, producția estimată de vin pentru anul 2012 va fi de aproximativ 248 milioane de hectolitri (maximum 259, 2 și minimum 243,5). O scădere de 6% și, totodată, cel mai mic volum din 1995 încoace.
Declinul este foarte evident în special în Spania, Franța și Italia (care împreună totalizează 45% din producția mondială), în timp ce creșteri se vor înregistra în SUA, Chile și, într-o mai mică măsură, în Africa de Sud și Australia.
O importantă scădere a producției va fi înregistrată în Franța (-17%) care, conform previziunilor, va ceda Italiei titlul de cel mai mare producător din lume (40.477 mii de hl, față de 40.829 ale italienilor)
În ceea ce privește România (locul 11 în clasamentul mondial al producătorilor), cifrele avansate de OIV indică o producție constantă: o previziune de 4.059 mii de hectolitri, față de 4.058 în 2011 (date încă provizorii). Spre comparație, producțiile anterioare au fost de 5.159 în 2008, 6.703 în 2009 și 3.287 în 2010.
Creșterea prețurilor pare inevitabilă
Deoarece consumul de vin este destul de stabil, în jur de 243 milioane hl, la fel ca și necesarul pentru utilizările industriale (oțet, brandy, vermut etc.), care se situează în jur de 30 milioane hl, este de așteptat o creștere a prețurilor.
Așa că principala întrebare devine aceea dacă băutorii vor accepta aceste creșteri sau se vor îndrepta către bere. Mai ales că berarii nu se confruntă cu asemenea fluctuații în ceea ce privește materia primă.