Nu, nu este vorba despre vreo figură de stil: anticele recipiente de lut ars își fac reintrarea, timidă deocamdată, în crame. Și nu în partea de „îmbuteliere”: avantajele reale ale sistemului par să existe în ceea ce privește vinificarea și maturarea vinului.
În Franța, mai ales (Beaujolais, Cahors, Corsica, Saumur, Savoia), dar și în alte regiuni (Sicilia, Toscana, Moselle etc.) vasele de ceramică au început să fie folosite atât pentru fermentare (alcoolică sau malolactică), cât și pentru maturare, înlocuind astfel baricurile de stejar. Marele avantaj al lutului ars pare a fi acela că are loc o oxigenare lentă și permanentă, prin porii ceramicii, care contribuie decisiv, prin modul de interacțiune cu taninii și antocianii, la echilibrul și rotunjimea vinului. Iar cei care au avut ocazia să deguste asemenea vinuri spun că ele sunt mai proaspete și mai minerale decât cele obținute în butoaie de lemn.
Că sunt demne de a fi luate în seamă, o dovedește și faptul că un cupaj de Malbec din ani diferiți, produs la Cahors de Le Clos d’un Jour, maturat în vase de teracotă și intitulat semnificativ „Un Jour sur Terre” (O zi pe Pământ) a fost deja medaliat cu aur la Paris.
Și, ca să răspund la întrebarea din titlu: firește că nu tot vinul se va întoarce în recipiente de lut ars, ca acum 2.000 de ani. Cramele nu vor renunța la inox și la lemn, dar devine din ce în ce mai evident că și ceramica poate contribui (din nou!) la realizarea unor vinuri deosebite.
În fotografie, vasele de lut în care este maturat Un Jour sur Terre. Foto: reignac.com.