• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Se întoarce vinul în amfore?

Apr 04, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


Nu, nu este vorba despre vreo figură de stil: anticele recipiente de lut ars își fac reintrarea, timidă deocamdată, în crame. Și nu în partea de „îmbuteliere”: avantajele reale ale sistemului par să existe în ceea ce privește vinificarea și maturarea vinului.

În Franța, mai ales (Beaujolais, Cahors, Corsica, Saumur, Savoia), dar și în alte regiuni (Sicilia, Toscana, Moselle etc.) vasele de ceramică au început să fie folosite atât pentru fermentare (alcoolică sau malolactică), cât și pentru maturare, înlocuind astfel baricurile de stejar. Marele avantaj al lutului ars pare a fi acela că are loc o oxigenare lentă și permanentă, prin porii ceramicii, care contribuie decisiv, prin modul de interacțiune cu taninii și antocianii, la echilibrul și rotunjimea vinului. Iar cei care au avut ocazia să deguste asemenea vinuri spun că ele sunt mai proaspete și mai minerale decât cele obținute în butoaie de lemn.

Că sunt demne de a fi luate în seamă, o dovedește și faptul că un cupaj de Malbec din ani diferiți, produs la Cahors de Le Clos d’un Jour, maturat în vase de teracotă și intitulat semnificativ „Un Jour sur Terre” (O zi pe Pământ) a fost deja medaliat cu aur la Paris.

Și, ca să răspund la întrebarea din titlu: firește că nu tot vinul se va întoarce în recipiente de lut ars, ca acum 2.000 de ani. Cramele nu vor renunța la inox și la lemn, dar devine din ce în ce mai evident că și ceramica poate contribui (din nou!) la realizarea unor vinuri deosebite.

În fotografie, vasele de lut  în care este maturat
Un Jour sur Terre. Foto: reignac.com.

S-ar putea să vă intereseze și:

Motörhead își lansează vinul în Marea Britanie Festivalul PROVINO – vinul, arta și gastronomia își dau întâlnire în noiembrie la Iași Elisabetta Rogai învechește vinul pe pânză Default ThumbnailPremiile de Excelenta Vinul.ro — ultimele 4 zile de inscrieri

  • vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved