• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Scrumbie la cuptor

May 13, 2008 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete tradiționale românești 4


Scrumbie la cuptor

Vă vine sau nu să credeți, așa prepara lipovenii din ziua de azi scrumbia la cuptor. Rețeta am primit-o de la prietenul Dorin, la pachet cu 2 scrumbii proaspete de Dunăre, numai bune pentru verificare (mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!). E foarte simplă și extrem de gustoasă (nu-i de mirare pentru cine știe ce pește extraordinar este scrumbia). Iar ca să preîntâmpin orice întrebare ulterioară, da, puteți înlocui scrumbia cu orice pește gras, ba chiar și cu unul cu carnea albă, cu condiția să-l ungeți pe acesta din urma, și pe dinăuntru, și pe dinafară, cu ulei mai din belșug.

Pentru 4 persoane nu trebuie să ne pregătim decât cu

4 scrumbii, de 400-500 g bucata,
3 lămâi,
ulei (preferabil de măsline),
1 legătură de pătrunjel,
sare,
piper,
folie de aluminiu alimentar (sau ați putea să înveliți peștii, tradițional, în pergament bine uns).

Curățați scrumbiile, spălați-l, presărați-l cu sare peste tot și lăsați-l la îndulcit vreo două ore. Dacă vreți, puteți, după meremet dobrogean, să-l și crestați fin și des; îi mărunțiți în felul asta nenumăratele oase, făcându-le neglijabile, iar grăsimea din el se va scurge mai eficient.

Pregătiți folia, în sensul în care trebuie să obțineți 4 dreptunghiuri suficient de mari ca să cuprindă bine peștii (în principiu, tăiați folia la un metru, un metru și ceva și împăturiți-o în două).

Ungeți scrumbiile cu puțin ulei, presărați-l cu piper după gust. Tăiați o lămâie întâi pe lung, apoi în felii groase de măcar 1 cm, umpleți burțile peștilor cu semicercurile rezultate, așezați-i pe foliile de aluminiu și închideți etanș pachețelele.

Băgați-le în cuptor (pe care n-ați uitat sa-l încălziți dinainte, nu?) unde, la foc zdravăn (220°C) trebuie să stea 20-25 minute.

Când e gata, scoateți peștele, lăsați-l să se gândească 5 minute la dificultățile vieții din afara gârlei, desfaceți pachețelele și serviți scrumbia la cuptor cu cartofi natur (stropiți cu zeama care s-a scurs din pește și presarăți cu pătrunjel tocat mărunt) și cu jumătăți de lămâie.

Cât despre vinul pentru așa o scrumbie la cuptor, opțiune mai bună decât Aligoté-ul (de Niculițel sau de Iași) nu poate fi. Decât că, dacă înlocuiți scrumbia cu alt pește, puteți alege un vin sec care poate merge de la suav (pentru păstrăv sau șalău) până la nervos (pentru hering sau macrou).

Iar dacă vreți să descoperiți scrumbia și altfel, încercați-o la grătar. Mai ales dacă nu vă dați în vânt după grăsimea ei specifică.

Update: când am scris textul, încă nu exista pe piață Aligoté-ul de Averești. Acum există!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailScrumbie la grătar Somon la cuptor cu legumeSomon la cuptor cu legume Pește la cuptor în pergament Pește la cuptor cu sos de roșii

  • cuptor, folie alimentara, lamaie, peste, reteta, scrumbie

4 thoughts on “Scrumbie la cuptor”

  1. Moi maitre 24/03/2011 at 12:52

    Mai tii minte Pastele de la Macin?

    Reply ↓
  2. costachel Post author24/03/2011 at 13:22

    Cum Dumnezeu să nu? Păi aș putea să uit, de pildă, „niala” facuta împreuna? 🙂 Iar cu o săptămână înainte de Paști făcusem tura de recunoaștere cu Eugen și cu Moșu, când a fost și episodul pe care l-am povestit cand am dat rețeta de scrumbie la gratar.

    Reply ↓
  3. Traian 28/04/2013 at 15:53

    Eu asa am facut azi! Dar te rog sa ma ierti ca nu ti-am ascultat sfatul : am inselat Aligote-ul de Niculitel sau de Iasi cu unul de AVERESTI!!! Imi pare rau ca nu mai am peste….

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/04/2013 at 08:40

      Da, dar aș băga mâna-n foc că mai ai Aligoté 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved