• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Scordolea

Oct 20, 2010 costachel Rețete, Rețete de post, Sosuri reci 16


Scordolea

Sos grecesc cât cuprinde, la origine (Skordalia se cheamă la mama elină), dar aclimatizat și pe deplin românizat. O scordolea e absolut excepțională lângă raci fierți, minunată servită cu pește fiert sau la grătar, fabuloasă la dovlecei și alte legume fripte ori fierte, se poate mânca și tartinată pe pâine, atât e de gustoasă. Și mai e și de post, pe deasupra…

De ce-aveți nevoie pentru scordolea?

250 g nuci măcinate,
3-4 căței de usturoi, pisați, (sau mai mulți),
cam 100 ml ulei,
sare,
oțet.

În Grecia și în cărțile de bucate românești se cere și niște pâine înmuiată și bine stoarsă, dar care, după cum ne învață dobrogenii, e inutilă. Însă, dacă țineți morțiș…

Tot secretul e să frecați bine cu o lingura de lemn nucile până când iese uleiul din ele și încep să se lege. Adăugați usturoiul pastă, omogenizați bine, și apoi turnați uleiul în fir subțire. Din când în când, stropiți cu oțet. Din cauza că nu folosesc pâine, dobrogenii pun la sfârșit în scordolea și puțin sifon (ca la icre!), cât să o facă pufoasă.

Moldovenii au și ei versiunea lor, numita chiar așa: scordolea à la Moldova. Deosebirea ar fi că, odată cu usturoiul, ei adaugă la sos și un cartof-doi, fierți în coajă și transformați în piure. Când e gata, sosul poposește de obicei lângă crapul conservat prin sărare, pus la desărat cu o seară înainte și făcut rasol. Un fel de Bakaliaros Skordalia, adică, numai că nu-i cod, e crap. Și nu-i skordalia, e scordolea.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Scordolea ca la Somova Default ThumbnailMaioneza Piure a la grec Default ThumbnailMujdeiurile

  • Grecia, nuci, rece, scordolea, sos, ulei, usturoi

16 thoughts on “Scordolea”

  1. aphextwinz 20/10/2010 at 10:40

    Pun si varianta de Tulcea care nu are nimic in comun cu sosul respectiv? Ca tot scordolea e numele ei acolo si e cu totul alta … mancare de peste.

    Acolo, o buna prietena de-a mea din zona, imi zice ca manca saptamanal si sub denumirea asta era altceva. Si anume peste sarat, pus pe un pat de cartofi zdrobiti, intr-o tava unsa cu ulei.

    Pestele se desareaza in prealabil, se pune peste piureul condimentat, se imbraca in patrunjel, se mai pune ulei si deasupra si se da la cuptor. A, era sa uit, se pune si mujdei in varful cladelii astea. Daca aveam cum atasam si o poza.

    Se pare ca in delta se mai practica reteta pe care v-am inaintat-o pentru pus (sau nu) la colectie.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. Costachel 20/10/2010 at 10:55

      E clar ca nu-i scordolea stricto sensu, dar n-o sa ne impiedicam de probleme din astea minore ca sa mai aflam variante, nu? :-). Si culmea e ca seamana mai mult cu varianta moldoveneasca decat cu cea din mult mai apropiatul Macin 😀

      Reply ↓
  2. aphextwinz 20/10/2010 at 12:25

    Pai mai completez cu ce mancai la greci, curioasa fiind din fire ma preumblu prin bucatarii sau intreb chelnerii, am mancat skordalia in cateva locuri, se punea la aperitiv langa peste fript, chiar si rece, legume, sau pe platoul cu sosuri chiar alaturi de tarama.

    Eu am intrebat (desi era cam clar ce continea), ei mi-au zis asa: cartofi, ulei de masline, usturoi, otet, sare si piper. Si atat.

    Am facut odata cum mi-au zis si era ca originalul.

    Adica originalul de l-am mancat prin Granitis, Thasos, ma rog. Ca are si tara aia bordeie si obiceie. In Creta avea alt gust, acolo nu am apucat sa cer reteta.

    Reply ↓
  3. Costachel 20/10/2010 at 12:58

    Versiunea greasca, sa-i zicem clasica, e asa cum zici, cu precizarea ca poti inlocui cartofii cu paine inmuiata si bine stoarsa (si ma uit acuma in Traditional Recipes Greek Cookery, Athens, 1999, p. 48, unde reteta e bagata la aperitive, dupa salata de vinete si icrele tarama). Cica ar fi variante regionale cu nuci, alune sau migdale.
    Chestia e ca in Romania n-am mancat niciodata varianta asta saraca (si cam fara gust). Si tin sa subliniez ca tot chichirezul ii vine retetei asteia de la miezul de nuca macinata, fara de care n-are haz (am incercat o data si mi-a trecut). Pe romaneste, sosul asta e musai asa cum mai sus l-am descris, si ii chem in ajutor pe Sanda Marin si pe Colea Olexiuc, daca in experienta mea proprie si personala n-ai incredere 🙂
    Fiindca altminteri (revin la exemplul meu preferat) nici sarmalele nu-s dolmatiki! Asa ca, daca vrea grecul skordalia fara nuca, treaba lui, traiasca scordoleaua romaneasca, mama lor de fanarioti care nu se pricep! 😀

    Reply ↓
  4. Loki 20/10/2010 at 13:08

    Daca va lipsea inca o varianta de scordolea, tot din Tulcea: pestele sarat (desarat initial desigur) fiert impreuna cu cartofii decojiti.
    Cartofii se transforma intr-un fel de piure prin adaugarea de ulei, si se mananca cu pestele alaturi.

    Reply ↓
  5. Costachel 20/10/2010 at 13:20

    Pai nici macar usturoi in cartofii aia?

    Reply ↓
  6. aphextwinz 20/10/2010 at 19:49

    Am incredere maestre, adaugam la colectie, macar in comentarii sa ramaie 🙂

    Si nu am pus varianta mea, ca adaptai si eu varianta Tulceana, dar fiind de fel de pe langa Dambovita nu mi-am permis, ca daca nu e originala poate cauza 🙂

    Oricum varianta mea neoriginala tare ne-a mai placut, asa ca noi sa fim sanatosi si idei sa curga.

    Reply ↓
  7. Costachel 21/10/2010 at 08:01

    Pai asta-i si scopul, sa punem ideile pe masa (fie ea si virtuala) 🙂

    Reply ↓
  8. Loki 21/10/2010 at 08:28

    La varianta mea, usturiul era mujdei separat pentru cine vrea…
    Sper sa nu ma insele memoria, n-am mai mancat asa ceva de vreo 20 de ani.

    Reply ↓
    1. Costachel 21/10/2010 at 08:35

      Pai nu pot decat sa-ti recomand varianta de mai sus. Cu cartofii fierti tot in supa, fireste, dar apoi facuti sos cu nuca si usturoi 🙂

      Reply ↓
  9. Loki 21/10/2010 at 09:02

    O sa incerc, dar prin Bucuresti e mai greu cu pestele sarat; in afara de scrumbie sarata nu prea am vazut altceva. Da’ mai insist pe la pescarii.

    Reply ↓
  10. Costachel 21/10/2010 at 09:04

    Ei, o sa mearga si cu peste proaspat, rasol sau gratar (prajit n-as zice, ca iese cam grea combinatia)

    Reply ↓
  11. aphextwinz 21/10/2010 at 14:56

    Merge si cu afumat, eu am facut cu scrumbie, dar lasata pseudoscordoleaua peste noapte, trage cartoful sarea si tot bun e 🙂

    Reply ↓
  12. Nicu Gavrilà 22/10/2010 at 00:12

    TERMINATI odatà ? Và gânditi DOAR la voi ? Treabà-i asta ? Sâmbàtà, sunt în TESTE. Si sà vedeti dup-aia !

    Reply ↓
    1. Costachel 24/10/2010 at 10:37

      😀 Pai daca ne ploua-n gura (la mine, cel putin, e torentiala), vorbim si ne facem pofta unii la altii :-)))

      Reply ↓
      1. radu 20/04/2020 at 13:49

        nuci smantana ulei putin cartof usturoi….se pune pe vinete prajite rondele….
        cade greu

        Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved