• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Scandalul pastelor all’amatriciana. Sau cum își apără italienii tradițiile

Feb 16, 2015 costachel Mapamond, Mozaic 0


Amatriciana Carlo Cracco

S-a stârnit furtuna în micuța localitate Amatrice din Italia. Cauza? Rețeta pastelor all’amatriciana, specialitatea care constituie mândria regiunii. Iar cel care a declanșat-o este Carlo Cracco (foto sus), un Chef cu câteva stele Michelin, dar cunoscut mai ales datorită aparițiilor în show-urile de televiziune (a fost, printre altele, jurat la Masterchef Italia, acum a trecut la Hell’s Kitchen Italia).

Ce-a făcut Cracco? Ei bine, a spus într-o emisiune la Canale 5 că „ingredientul lui secret” pentru spaghetele all’amatriciana îl reprezintă „un cățel de usturoi nedecojit”.

Consiliul Local din Amatrice a replicat imediat pe pagina sa de Facebook:

„Reamintim că singurele ingrediente care compun adevărata amatriciana sunt guanciale (gușă de porc), pecorino, vin alb, roșii San Marzano, piper și ardei iute. (…) Suntem convinși că sosul lui ar putea fi bun, dar nu poate fi denumit Amatriciana”.

Viceprimarul Piergiuseppe Monteforte a dat apoi explicații mai detaliate cotidianului The Guardian. „Dacă adaugi sau schimbi un ingredient cu altul, asta nu schimbă doar gustul rețetei, ci și istoria sa. Dacă folosești ceapă sau usturoi într-o Amatriciana, înseamnă să ignori o tradiție pastorală de aproape 1.000 de ani, transmisă din generație în generație.” Și a trimis și o săgeată scurtă spre cei care folosesc pancetta în loc de guanciale și parmezan în loc de pecorino.

O părere cu care Grazia Lo Bianco, proprietarul restaurantului Matricianella din centrul Romei este perfect de acord. „Dacă există reguli, atunci înseamnă că ele trebuie respectate. E la fel ca în orice alt domeniu de activitate”. Dar recunoaște, totuși, că el folosește rigatoni în loc de tradiționalele bucatini. Cămășile imaculate ale oamenilor de afaceri care-i vizitează restaurantul trebuie, pe cât posibil, protejate.

În concluzie, trecând peste aspectul oarecum „de divertisment” al știrii, avem de-a face cu un caz cât se poate de frumos de apărare a tradițiilor. Și că veni vorba (în caz că nu pricepeți ce caută roșiile într-o „tradiție pastorală de aproape 1.000 de ani”): rețeta tradițională de Amatriciana (denumită astăzi „Amatriciana bianca” sau „Gricia”) includea, pe lângă paste, guanciale, pecorino și piper. Abia în secolul al XVIII a apărut Amatriciana modernă, în care, Cristofor Columb să trăiască!, și-au făcut apariția roșiile și ardeiul iute.

Cât despre războiul care se poartă între cele două sate vecine, Amatrice și Grisciano, legat de locul de naștere al pastelor all’amatriciana, vom vorbi, poate, altădată…

Foto: cinquequotidiano.it

S-ar putea să vă intereseze și:

Va deveni Rosso di Montalcino un cupaj? Scandalul a și început… Ceai verde și vin AlzheimerVinul și ceaiul verde ne apără de Alzheimer PasuneItalienii încasează milioane de euro din bani europeni pentru „pășuni de hârtie” CiocolataNe poate apăra ciocolata de un accident vascular cerebral?

  • all'amatriciana, Italia, paste, traditii

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved