Oficialii germani au declarat că testele ale căror rezultate au fost făcute publice luni n-au furnizat nicio dovada că germenii de legume de la o fermă organică din Saxonia Inferioară ar fi cauzat contaminarea cu bacteria E. coli, care a dus la moartea a 22 de europeni și îmbolnăvirea a peste 2.300, majoritatea germani.
Ministrul agriculturii din landul Saxonia Inferioară, Gert Lindemann (foto), a spus că procesul de cercetare a cauzelor epidemiei e dificil, pentru că au trecut deja câteva săptămâni de la începutul îmbolnăvirilor, astfel încât va fi necesara inițierea de noi teste pe germeni și semințe, „pentru a ajunge la deplina certitudine”, informează AP.
Declarația ministrului arunca și mai mult în incertitudine soarta producătorilor europeni de legume, care abia ce răsuflaseră ușurați când același ministru spusese, cu o zi în urma, că epidemia nu poate fi atribuita castraveților de import, ci germenilor de legume (mai multe soiuri de fasole, linte, lucerna, schinduf) produși de o fermă organică și livrați magazinelor și restaurantelor din landurile învecinate.
Autoritățile germane au emis însă o avertizare pentru populație de a se abține nu numai de la consumul de germeni (muguri) de legume, ci și de la consumul de salată, roșii și castraveți, pe motiv că și castraveții ar putea fi contaminați, însă cu o tulpină diferită de E.coli, nu cu cea nouă care a cauzat majoritatea îmbolnăvirilor din 2 mai încoace.
„O asemenea investigație e un dezastru”, a declarat pentru AP Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase de la Universitatea Minnesota. „Un asemenea șir de răzgândiri dovedește incompetenta autorităților germane”, a spus cercetătorul.