Oct 07, 2011 costachel Băuturi, Cocktailuri, Dicționar de băuturi, Dicționare 2
Cu siguranță, Sazerac este unul dintre cele mai vechi cocktailuri din lume. Mulți spun că ar fi și primul, dacă nu se iau în considerare diverse mixturi mai curând farmaceutice (sau măcar vândute ca atare!).
Este cocktail-ul emblematic pentru New Orleans și se spune că ar fi fost inventat în 1838 de Antoine Amedie Peychaud, care a combinat, pentru prieteni, la un bar deținut de John B. Schiller, coniac Sazerac (pe numele complet Sazerac de Forge et Fils, importat din Franța de Schiller) cu bitter Peychaud (nu mai trebuie să spun cine era producătorul!), îndulcindu-l și, pare-se, parfumându-l cu puțin absint. Iar numele coniacului s-ar fi extins și asupra amestecului.
Pe de altă parte, alții leagă numele acestui cocktail de Sazerac Coffee House, un bar deschis în 1859 și celebru pentru cocktailurile sale. De reținut că, prin 1880, proprietarul din acea vreme (un oarecare William McQuoid) a început să îmbutelieze o gamă de cocktailuri, sub numele de Sazerac, pe care le-a distribuit la nivel național. Unul dintre ele era deja pe bază de rye whiskey, dar vom reveni.
Se spune că odată cu această băutură ar fi apărut și denumirea de cocktail, și aceasta pentru că Peychaud își servea combinațiile de coniac și bitter în păhărele asemănătoare cu niște cocotiere (coquetiers, adică acele păhărele cu picior în care se servesc ouăle fierte moi în coajă, oeufs à la coque). Neputând să pronunțe corect cuvântul francez, americanii le-ar fi rebotezat cocktails. Dar e doar una dintre explicațiile pentru apariția acestei denumiri.
Nu se știe exact când absintul a fost adăugat în Sazerac. Unii spun că ar fi fost chiar ideea lui Peyraud, alții spun că ar fi fost adăugat pe la 1870 la Sazerac Coffee House. Cert este, pe de o parte, că în mod obligatoriu acest cocktail trebuie să aibă parfum suav de anason și, pe de altă parte, că în 1912 absintul a fost interzis pe întreg teritoriului Statelor Unite. De aceea, până în zilele noastre, este înlocuit, dacă nu se poate altfel, cu pastis. O altă modificare permisă este înlocuirea bitterului Peychaud (cam greu de găsit) cu Angostura.
Cât despre cea mai importantă modificare, înlocuirea coniacului cu whisky de secară (rye), unii consideră că a survenit în timpul războiului civil, datorită prețului prohibitiv căpătat atunci de orice produs importat din Franța. Alții spun că schimbarea s-a produs în momentul în care John B. Schiller și-a vândut afacerea contabilului său, Thomas Handy, care ar fi înlocuit coniacul cu Maryland Club rye. Handy, la rândul său, ar fi vândut totul, inclusiv rețetele, lui McQuoid, așa că Sazerac-ul a căpătat notorietate națională la nivel american ca fiind un cocktail pe bază de rye whiskey.
O rețetă actuală (nu foarte bătută în cuie) zice așa:
90 ml whiskey de secară (dar poate fi înlocuit și cu altele)
10 ml sirop simplu de zahăr (sau 1 cub)
3 stropi de bitter Peychaud (sau Angostura)
puțin absint (sau pastis)
coajă de lămâie pentru decor.
Definitoriu însă pentru Sazerac este modul de preparare, și anume: într-un pahar răcit bocnă (de obicei prin umplere cu gheață, care apoi este eliminată) se toarnă puțin absint/pastis, se răsucește paharul astfel încât pereții să fie umeziți complet, se elimină eventualul exces, se toarnă whiskey-ul, siropul și bitterul, se amestecă, se garnisește paharul cu lămâia și se servește, cu sau fără un cub de gheață.
Iar dacă vreți și rețeta oficială (deși nu cred că veți găsi ingredientele), oferită de sazerac.com, iaca:
1 cub de zahăr,
35 ml Sazerac Rye Whiskey sau Buffalo Trace Bourbon,
7,5 ml Herbsaint,
3 stropi Peychaud,
coajă de lămâie.
Umpleți un pahar cu cuburi de gheață. Puneți în al doilea zahărul, dizolvați-l în bitter și whiskey. Eliminați gheața din primul pahar, umeziți-l uniform cu Herbsaint, eliminați excesul și turnați în el băutura din al doilea pahar. Garnisiți cu coajă de lămâie.
Foto: wikipedia
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Nu stiu altii cum sunt, dar mie-mi placi mai mult cand pui retete de bautura, decat de muraturi!
Primo, pentru ca sunt moarta dupa muraturi! Sunt foarte scrupuloasa in ce le priveste!
Secundo,ca sunt aventuroasa la bauturi.Ma tenteaza toate combinatiile!
I rest my case!
Încerc și eu să împac pe toată lumea, ce să fac? 🙂