• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sarmalute manastiresti

Aug 01, 2008 costachel Mâncăruri cu varză, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete tradiționale românești 1


Sau, altfel spus, sarmalute cu ciuperci. O reteta atat de buna incat stiu multi oameni seriosi care mananca sarmalele astea si in afara postului, atat sunt de gustoase (apropo, daca nu tineti post, inlocuiti uleiul cu unt, jumatate din vin cu supa de carne si o sa ma pomeniti). Si chiar daca par o versiune chinuita a sarmalelor traditionale, au devenit deja un punct de trecere obligatoriu in drumul vegetal spre Pasti (mai ales) sau spre Craciun. Se pot face, fireste, si cu varza proaspata, oparita cu bors, dar si in foi de vita sau in frunze de stevie. Varza murata le da insa un plus de forta, lucru deloc de neglijat, mai ales in posturile lungi.

Pentru o oala plina: 1 kg de ciuperci proaspete (de padure ar fi perfecte), usturoi (facultativ si dupa gust), 250 g de orez, 2-3 cepe mari, 1 morcov mare (se poate si fara), 150 ml de ulei, 200 g bulion de rosii, 2 pahare de vin alb sec, 3 kg de varza murata (cu aproximatie, depinde mult de calitatea foilor), 2 legaturi de patrunjel, cimbru, piper boabe, sare si piper.

Faceti toaleta ciupercilor, taiati-le feliute, caliti-le in putin ulei (adaugati si ceva usturoi pisat, de ce nu?) si lasati-le in pace. Curatati cepele, tocati-le marunt (eventual impreuna cu un morcov, curatat si el), caliti-le in restul de ulei, adaugati orezul, amestecati totul bine si nu va opriti pana cand acesta din urma nu devine translucid. Stingeti cu putin bulion lungit cu vin si continuati fierberea cam 10 minute continuand sa adaugati lichid din cand in cand (orezul nu trebuie sa fie complet fiert, ca se va mai coace si-n cuptor). Dupa ce s-au racit, amestecati ciupercile, orezul si patrunjelul tocat marunt. Desfaceti foile de varza (pe care sper ca le-ati lasat cateva ore in apa rece, ca sa se desareze) si scoateti nervurile groase.

Formati sarmale mici (nu prea indesate, fiindca orezul se va mai umfla putin) si tocati marunt varza ramasa, neuitand s-o amestecati cu cimbru si boabe de piper. Puneti cate un strat de varza tocata pe fundul vasului, intre fiecare strat de sarmale si deasupra. Turnati restul de bulion subtiat cu vin, puneti capacul si bagati-le in cuptorul incalzit in prealabil, unde trebuie sa stea cam 2 ore si jumatate (sau pana-i fiarta varza), la foc moale. Daca scade zeama prea tare, completati cu apa (sau, mai bine, cu supa de legume).

Ca si sarmalele cu carne, sunt mai bune a doua zi. La reincalzire, turnati deasupra un pahar de vin alb sec si lasati-le in cuptor, fara capac, pana se rumenesc putin.

Vinul? Un Traminer sec, aromat si complex ca si sarmalutele noastre.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de varză dulcePilaf de varză dulce Sărmăluțe-n foi de varză muratăSărmăluțe-n foi de varză murată Sărmăluțe-n foi de viță, versiunea Păstorel Salată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamicSalată de varză albă și roșie, cu nuci și oțet balsamic

  • ciuperci, foi de vita, manastiresti, morcovi, orez, reteta, rosii, sarmale, varza, varza murata

One thought on “Sarmalute manastiresti”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved