Rețeta acestui sandvici pané este italiană și desigur că macaronarii folosesc obligatoriu pentru ea mozzarella (Mozzarella in carozza e numele original al mâncării). Dar dacă vi se pare prea scumpa aceasta brânză în forma ei adevărată (aia de bile ținute în zer), înlocuiți-o cu orice fel de cașcaval, inclusiv cu ăla botezat abuziv mozzarella (sigur că nu vă fi la fel de bun sandviciul, dar măcar să vă faceți o idee). Puteți renunța, la o adică, la hamsii (care pe cutie probabil or să se cheme anchois), dar nu care cumva să credeți că dacă le veți înlocui cu sardele, macrouri sau alte conserve va fi tot aia. Însă puteți încerca să folosiți pasta de hamsii (anchois, anchovy, sau cum o mai fi ea botezată pe etichetă).
8 felii subțiri de pâine la tava, curățate de coaja și înmuiate în lapte, tăiate eventual rotund, un pic mai mari decât feliile de mozzarella 8 felii subțiri de mozzarella (sau, după cum spuneam, alta brânză), cât mai apropiate ca formă și dimensiuni de cele de pâine, 8 fileuri de hamsii în ulei (după cum spuneam, facultative), lapte, un ou, făină (sau pesmet), pesmet, ulei pentru prăjit
Între doua felii de pâine, puneți doua felii de mozzarella și doua fileuri de hamsii la mijloc. Sărați, piperați și apăsați bine, în asa fel încât umplutura să fie bine acoperita. Bateți oul cu puțin lapte, înmuiați sandwich-urile în așa fel încât amestecul să le cuprindă bine, și treceți-le apoi prin făină sau pesmet. Scuturați-le ușor, ca să eliminați excesul, și rumeniți-le în mult ulei încins.
Serviți-le calde, cu un vin alb sec, dar destul de viguros, că ne obligă prăjeala. Preferați un vin roșu la Mozzarella in carozza? Nici o problemă, brânză face să cânte toate vinurile, după cum bine spunea Păstorel. Și avea dreptate.