• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată Waldorf

Nov 01, 2010 costachel Mozaic, Poveștile rețetelor celebre, Rețete, Rețete celebre, Rețete de salate 0


Salată Waldorf

Istoria ne spune că Salata Waldorf a fost inventată, cândva între 1893 și 1896, la Hotelul (evident!) Waldorf din New York de Oscar Tschirky, cel care îndeplinea acolo funcția de maître d’hotel. Și se mai zice că a fost creată special pentru un mare dineu, la care au participat în jur de 1.500 de persoane.

În fine, cert este doar faptul că rețeta a văzut pentru prima oara lumina tiparului în 1896, an în care a apărut The Cook Book by “Oscar” of the Waldorf. Și a ajuns repede foarte populară, devenind, în plus, un simbol al calității, drept pentru care a fost inclusa de Cole Porter în cântecul său You’re the Top.

Din punctul meu de vedere, primul contact cu salata Waldorf a avut loc în 1982, când a apărut Albumul Literar Gastronomic scos de revista Viața Românească. Și cantitățile necesare erau următoarele:

600 g mere,
300 g țelină,
200 g nuci,
200 g maioneză.

Merele se curăță de sâmburi și se taie cuburi, țelina curățată așijderea, nucile (proaspete!) se grijesc și ele de coji&pielițe și se taie bucățele. Se amestecă toate cu maioneza și cu asta basta. Se servește de obicei așezată pe frunze de salata verde.

Sigur, rămânând doar la aceasta variantă de început, musai vă mai trebuie și niște zeama de lămâie, ca să frecați merele și țelina, să nu se înnegrească. Nucile noi aduc un rafinament special, dar le veți putea folosi și pe cele, sa zicem, normale, că altminteri ar însemna să nu puteți mânca salata asta grozavă decât cel mult o lună pe an. Și că veni vorba despre nuci, rețeta de salată Waldorf a lui Oscar nu le includea, ele au apărut mai târziu, George Rector consemnându-le pentru prima data în cartea sa The Rector Cook Book, ce a apărut în 1928.

Însă variantele nu se opresc aici. Mai întâi, ca un tribut adus modernității, maioneza a ajuns să fie amestecată, în proporții egale, cu iaurt, sau chiar să fie înlocuită cu totul de acesta. Mai apar uneori în narațiune și strugurii (alteori stafidele) după cum, pentru a obține o salată mai sățioasă, se adaugă bucățele de piept de pui (sau de curcan) fiert. În loc de țelină-rădăcină se mai folosește uneori și țelina verde, după cum zeama de lămâie poate fi înlocuită cu zeamă de portocală. Și joaca poate merge și mai departe (dar atunci, dacă mă-ntrebați pe mine, nu mai putem vorbi de salată Waldorf) cu pere, grepfrut, curmale, pinoli și câte și mai câte.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată de crudități cu nuci și sfeclă roșie Salată de andive, mere, nuci și roquefort Salată Chef Salată de țelină cu muștar

  • lamaie, maioneza, mere, nuci, salata, telina

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved