Habar n-am cine-o fi botezat salata asta de cartofi așa, că eu unul mă așteptam, când am văzut că o cheamă salata măcelarului, să dau peste o rețetă cu multe cărnuri amestecate, nicidecum peste ceea ce urmează. Dar n-are a face, ce dacă e , de fapt, o excelentă salată de cartofi cu carne, doar n-o se ne împiedicăm în detalii minore, nu?
Prin urmare:
4 cartofi fierți în coajă, 400 g carne fiarta (rasol), 3 cepe (nu mari și de preferință roșii, sa dea frumos în farfurie), 300 ml smântână, 1 lingură de hrean ras, zeama de la 1/2 lămâie, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.
Tăiați carnea și cartofii cubulețe, iar ceapa foarte fin. Din smântână, zeama de lămâie, sare și piper faceți un sos. Spălați pătrunjelul, curățați-l și tocați-l fin.
Amestecați bine totul, reglați eventual de sare sau piper și cu asta basta. Decorați salata după plac, țineți-o la frigider vreo oră înainte de a servi și bucurați-vă că puteți folosi orice fel de carne, de vită, porc, pasăre sau chiar miel, numai slabă sa fie (dacă are fie și un pic de grăsime, gândiți-vă să o folosiți la altceva).
Cât despre faptul că, pentru a se putea îmbiba bine cu sosul, cartofii trebuie să fie calzi, sunt sigur că n-are rost sa va mai spun. Nu-i așa?
La capitolul variante, să nu uit să vă dau ideea înlocuirii (totale sau parțiale) a pătrunjelului cu arpagic verde, și smântânii cu maioneză (nu prea-s de acord, dar…). Iar dacă vreți un plus de prospețime, firește că puteți adăuga câteva foi de salată verde, mărunțite conștiincios.
Vinul? Eu aș vrea la salata asta de cartofi un roze proaspăt și vioi, dar nici un alb viguros n-o să fie chiar de lepădat, ba chiar va deveni obligatoriu, dacă veți folosi carne de pasăre.