• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salată de linte cu somon afumat și citrice

Jun 02, 2011 costachel Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu pește, Rețete cu somon, Rețete de aperitive, Rețete de salate 4


Salată de linte cu somon afumat și citrice

Nu cred că am apucat să vă spun că m-am transformat recent într-un fan al salatelor de linte (și de-abia aștept să-mi exersez papilele și cu niscaiva mâncări gătite). Iar cea care mi-a deschis apetitul a fost taman rețeta de salată de linte cu somon afumat și citrice despre care vine vorba mai la vale. Pe care am înfulecat-o de nu mă mai puteam opri și care m-a determinat să-mi pun fireasca, în fond, întrebare: oare de ce nu mâncăm noi, românii, mai multă linte?

În fine, asta e o cu totul altă discuție, pe care o s-o facem, poate altădată. Până una-alta notați, vă rog, cantitățile:

250 g linte,
1 morcov,
1 ceapă
2-3 cuișoare,
100 g somon afumat,
1 portocală,
1 grepfrut,
5-6 fire de ceapă verde,
câteva măsline (n-am reușit niciodată să le număr!),
1 legătură de mărar,
zeama de la 1 lămâie,
ulei extravirgin de măsline,
sare, piper.

Mai întâi lintea. Unii zic că trebuie înmuiată înainte, alții nu, cert este că trebuie s-o fierbeți până se înmoaie, împreună cu morcovul și ceapa înțepată cu cuișoare (dar dacă aveți la îndemână niște supă, și mai bine ar fi). Sărați abia la sfârșit, scurgeți cât de bine și lăsați-o să se răcorească.

Mai trebuie niște muncă de jos și la restul ingredientelor: somonul tăiat fâșiuțe (sau cubulețe, sau…), portocala și grepfrutul curățate de coajă și de pielița albă, apoi tăiate destul de mărunțel, ceapa verde și mărarul spălate curățate și tocate, măslinelor trebuie să le scoateți sâmburii și să le faceți rondele (sau bucățele), iar lămâia s-o stoarceți fără milă.

De-acuma înainte e cât se poate de simplu: bateți bine sucul de lămâie cu uleiul, sare și piper, turnați sosul peste restul ingredientelor, amestecați și cu asta basta. A, ba nu, salata de linte mi se pare sensibil mai bună dacă stă la frigider măcar 1 oră înainte de servire.

Cât despre variante, ca la orice salată, firește că sunt nenumărate, așa că nu vă recomand decât versiunea cu un ardei gras roșu tocat cubulețe și adăugat și el în salatieră.

Cât despre vinul pentru această salată de linte, tot un Aligoté se potrivește cel mai bine, chit că, la proporțiile pe care vi le-am dat, somonul e destul de discret (așa că, dacă vă place, sporiți cantitatea, nu va sfiiți!)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salată orientală de linte Salata de orez cu peste afumatSalată de orez cu pește afumat Salată de pește afumat (cu cartofi) Piure de linte

  • aperitiv, ceapa verde, grepfrut, linte, peste afumat, portocale, salata, somon

4 thoughts on “Salată de linte cu somon afumat și citrice”

  1. aphextwinz 02/06/2011 at 15:28

    “oare de ce nu mâncăm noi, românii, mai multă linte?”

    pentru ca, asa cum s-a intamplat si cu alte alimente, s-a transformat din mancarea saracului, datorita modei, intr-o mancare de lux (ma rog, nu chiar, dar e scumpa), chiar “trendy” daca imi permiteti 😀

    eu, sincer, nu ma omor dupa linte, dar o supa arbeasca sau turceasca nu as refuza niciodata.

    Reply ↓
  2. pansy 03/06/2011 at 00:35

    si io stiam ca lintea era mancarea sracaului.prima data am gatit acum vreo 18 ani,cand am primit cadou din arabime.pe vremea aia nici nu prea stiam ca ce si cum,asa ca am gatit-o cam ca pe fasole,adica iahnie si n-a fost cine stie ce,tot fasolea ni s-a parut mai buna.atunci n-aveam nici condimente nici cultura gastronomica necesara sa zic asa.acum am primit iar linte verde si linte neagra.cu cea verde am sa incerc reteta ta.si-ti dau de stire cand oi comite-o.

    Reply ↓
  3. costachel Post author04/06/2011 at 09:35

    @aphextwinz: Pai sa perseverez atunci cu variante mai „autohtone”, poate, cine stie… 🙂

    @pansy: Asta e, au adus alde Cristofor Columb fasolea din America si biata linte ne-a cam parasit cratitele si farfuriile…

    Reply ↓
  4. aphextwinz 04/06/2011 at 16:45

    “Asta e, au adus alde Cristofor Columb fasolea din America si biata linte ne-a cam parasit cratitele si farfuriile…”

    touche

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved