O salată de cartofi teribil de simplă dar destul de spectaculoasă pentru a se putea iți pe orice masă simandicoasă. În plus, se poate face cam în orice sezon. Dar parcă tot primăvara e mai gustoasă, când ceapa verde e de pe câmp și nu din seră. Și, firește, variantele pot fi nenumărate, așa că n-am să insist câtuși de puțin. Am deplină încrede că veți ști s-o adaptați perfect gusturilor dumneavoastră proprii.
4 cartofi roz, 1/2 piept de pui, 1 cățel de usturoi,
puțin vin alb sec (50 ml, să spunem), 2 fire de ceapă verde, 4 roșii uscate, 1 crenguță de rozmarin, ulei (eventual extravirgin) de măsline, sare și piper.
Fierbeți mai întâi cartofii în coajă. Lăsați-i să se răcorească.
Tăiați pieptul de pui în fâșii. Încingeți uleiul într-o tigaie (focul să fie mediu, că se arde uleiul). Căliți 2-3 minute puiul cu usturoiul tăiat felii. Stingeți cu vinul, lăsați-l să scadă complet, stingeți focul, eliminați usturoiul și piperați după gust.
Tăiați ceapa bucăți (5 cm, să zicem) și căliți-o ușor în ulei proaspăt. Adăugați puiul, parfumați cu rozmarinul curățat și sotați totul vreo trei minute, adăugând, după vreun minut, și roșiile tăiate fâșiuțe.
Curățați cartofii, tăiați-i felii grosuțe. Așezați-i pe un platou, puneți peste ei puiul cu ceapa (inclusiv sosul rămas în tigaie). Sărați și piperați după gust. Eventual, dacă ziceți că trebuie, puteți adăuga puțin ulei și regla gustul de acru cu zeamă de lămâie.
Cât despre vinul pentru această destul de zdravănă salată de cartofi, apoi cu siguranță alb, sec și ușor. Dar cu o aciditate suficient de zdravănă, că trebuie combătută prăjeala. Parcă Zghihară aș spune, dar nu pot să vă oblig.