Ziceți că denumirea de salată de brânzeturi e puțin cam pretențioasă? S-ar putea să aveți dreptate, dar nici un simplu platou de brânzeturi nu e delicioasa improvizație de mai la vale. Așa că vă propun să cădem de acord că e un aperitiv rapid și gustos, numai bun ca pretext pentru un pahar de vin. Și, deloc în ultimul rând, o bază de plecare pentru nenumărate alte variante, fiindcă puteți combina brânzeturile pe care le doriți (că poate vreți dori gouda, sau edam, sau tilsit, sau maasdam, sau…)
100 g cașcaval, 100 g cheddar, 100 g șvaițer, 50 g nuci (curățate), 50 g migdale (tot curățate), 4 linguri de ulei extravirgin de măsline, 2 linguri de coniac (dar bun să fie!), piper proaspăt râșnit.
Tăiați brânza cum doriți: bastonașe sau cubulețe. Puneți-o pe un platou, presărați nucile (rupte cu mâna) și migdalele.
Emulsionați uleiul cu coniacul, stropiți totul cât mai uniform, râșniți deasupra piper cât poftiți și cu asta basta, se cheamă că ați obținut o salată de brânzeturi, pe care o și puteți pune în fața invitaților.
Vinul? Apăi evident că poate fi cam de orice fel (numai sec să fie!). Precizez, totuși, că unul alb, proaspăt și fructat, ar fi, totuși, preferabil. A, și dacă e vorba, totuși, de un roșu, sau chiar un alb baricat, s-ar putea să nu fie o idee chiar rea să strecurați și niște cașcaval afumat în a noastră salată de brânzeturi.