Un dulce tare simplu și bun acest salam de biscuiți, dar numai dacă-i făcut în casă, fiindcă variantele industrializate pe care am început să le găsesc din ce în ce mai des pe rafturile magazinelor sunt absolut dezamăgitoare. Drept pentru care, dacă tot am vrut să mă simt copil, singura soluție posibilă a fost manufactura. Și cum rezultatul a fost cât se poate de gustos, vă invit să notați:
250 g migdale curățate, 200 g ciocolată menaj (sau ciocolată neagră), 100 g zahăr, 120 g biscuiți simpli, 1 ou.
Rupeți ciocolata bucățele și topiți-o la bain-marie, împreună cu 3-4 linguri de apă. Adăugați zahărul și, când acesta s-a topit, oul (amestecați tot timpul, da?). Continuați cu migdalele tocate mare, biscuiții sfărâmați și, fără să luați vasul de pe foc, omogenizați bine totul.
Turnați cu grijă compoziția pe o folie suficient de mare de pergament (hârtie de copt) și, cu ajutorul ei, rulați cât de strâns puteți, astfel încât să obțineți un cilindru cât mai uniform.
Băgați totul la frigider, unde trebuie să stea măcar 3 ore. Înainte de servire, scoateți salamul din folie și, dacă vreți (de dragul impresiei artistice), puteți să-l legați cu sfoară de bucătărie, ca să pară mai „adevărat”.
Data viitoare am să încerc să schimb migdalele cu nuci și, poate, să adaug și vreo 100 g rahat tăiat zaruri de table. N-are ce să fie rău.
reteta mea (si eu fac dulciuri din an in pastele cailor, iese bine, deci pot sa imi permit, da?):
150g zahar, 100ml lapte, 50g unt, biscuiti ad libitum, doua linguri de cacao si, daca doriti, rahat – in sensul de turkish delight, nu ce mananca unii politicieni.
amestec lapte, zahar, unt, caaco, biscuiti rupti (scriu cat pot de scurt la colectie), amestecul il pun pe o folie presarata, sa zicem, cu cocos, praf de nuci, migdale, biscuiti, ce vreti, intind amestecul, pun fasii de rahat in mijloc – sau nu – rulez in folie, dau la rece.
nu stiu daca va place si varianta asta, dar va garantez eu ca e buna, mai ales daca inlocuiti o parte din lapte cu rom sau cognac.
(sper ca nu am fost deplasata punand reteta asta, dar daca mi-a iesit pana si mie, iese oricui, am zis sa fie)
Kiar am ajuns de-acasà, de la mama, de 82 ani, si… mi-a fàcut SALAM de Biscuiti si… GHICITI ! CHERDELE ! Nene Costàkele, am fàcut si poze cu procesul tehnologic. De la cocà, la produsul finit. Intereseazà ? Sà le adàugati la retzetà ? Aphextwinz, fromos comentariul cu… politicienii. M-a “uns” la suflet. Dar braga, se face CUM ? Cà fiind din Dobrogea, caut si tot caut bragà la Constanta. Si-am ràmas cu càutatul. S-auzim de bine si multzam de retzete !
Cum să nu intereseze pozele, nene Nicule? De-abia le-aștept. Cât despre bragă, din păcate, trebuie să-mi recunosc spășit relativa ignoranță privind procesul de fabricație (adică știu, în principiu, cam ce și cum, dar atât). Dar poate ne ajută cineva 🙂
Niko, nu stiu sa fac braga, am cumparat de la targuri, pana si la Brasov am gasit, extrem de bio, ca dupa o zi sau doua de stat la frigider se stricase. Nu m-a pasionat subiectul pentru ca nu imi place, mai cumpar cate un pahar, poate ma razgandesc, dar pana acum nu am reusit.
mda n-are 🙁 imi place mai mult fara, asa simpluuuuu!
Recomand varianta cu rahat… a se ajusta si cantitatea de zahar.
Pofta buna!
punem la colectie? ca nu am mai pus de mult.
reteta mea (si eu fac dulciuri din an in pastele cailor, iese bine, deci pot sa imi permit, da?):
150g zahar, 100ml lapte, 50g unt, biscuiti ad libitum, doua linguri de cacao si, daca doriti, rahat – in sensul de turkish delight, nu ce mananca unii politicieni.
amestec lapte, zahar, unt, caaco, biscuiti rupti (scriu cat pot de scurt la colectie), amestecul il pun pe o folie presarata, sa zicem, cu cocos, praf de nuci, migdale, biscuiti, ce vreti, intind amestecul, pun fasii de rahat in mijloc – sau nu – rulez in folie, dau la rece.
nu stiu daca va place si varianta asta, dar va garantez eu ca e buna, mai ales daca inlocuiti o parte din lapte cu rom sau cognac.
(sper ca nu am fost deplasata punand reteta asta, dar daca mi-a iesit pana si mie, iese oricui, am zis sa fie)
Da romului, nu cocosului, data viitoare așa fac salamul de biscuiți 🙂
chiar azi am facut o rulada de biscuiti dar si asta pare destul de buna……
Kiar am ajuns de-acasà, de la mama, de 82 ani, si… mi-a fàcut SALAM de Biscuiti si… GHICITI ! CHERDELE ! Nene Costàkele, am fàcut si poze cu procesul tehnologic. De la cocà, la produsul finit. Intereseazà ? Sà le adàugati la retzetà ? Aphextwinz, fromos comentariul cu… politicienii. M-a “uns” la suflet. Dar braga, se face CUM ? Cà fiind din Dobrogea, caut si tot caut bragà la Constanta. Si-am ràmas cu càutatul. S-auzim de bine si multzam de retzete !
Cum să nu intereseze pozele, nene Nicule? De-abia le-aștept. Cât despre bragă, din păcate, trebuie să-mi recunosc spășit relativa ignoranță privind procesul de fabricație (adică știu, în principiu, cam ce și cum, dar atât). Dar poate ne ajută cineva 🙂
Niko, nu stiu sa fac braga, am cumparat de la targuri, pana si la Brasov am gasit, extrem de bio, ca dupa o zi sau doua de stat la frigider se stricase. Nu m-a pasionat subiectul pentru ca nu imi place, mai cumpar cate un pahar, poate ma razgandesc, dar pana acum nu am reusit.