• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Să fie vinul portocaliu doar o modă, un artificiu de marketing sau mai mult decât atât?

Feb 10, 2014 costachel Mapamond, Mozaic 0


Vin portocaliu

Cum, încă n-ați auzit că există vin portocaliu? Păi s-o luăm cu începutul: este vorba despre unul dintre cele mai vechi tipuri de vinuri, ale cărui rădăcini provin încă din antichitate. Mai exact, din zona Caucazului.

Metoda georgiană de vinificație în kvevri a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Ce este vinul portocaliu?

Foarte pe scurt, vinul portocaliu este un vin alb vinificat la fel ca unul roșu. Mai exact, fermentarea mustului se face împreună cu părțile „solide” ale strugurilor (pielițe, uneori chiar ciorchini). Se obțin astfel vinuri albe taninoase, în general mai ușor digerabile și cu un conținut mai redus de alcool. Și, tot ca o trăsătură generală, deși nota dominantă este cea de prospețime, de obicei aciditatea este ceva mai redusă.

Această metodă de vinificare a fost (re)introdusă în Europa de podgorenii din nordul Italiei și preluată, recent, și de unii producători francezi, precum Gauby (Rousillon), Thierry Germain (Valea Loarei) ori Tissot (Jura).

Atuurile vinurilor portocalii

Structura și taninii vinurilor portocalii le conferă acestora o mare versatilitate, permițându-le să însoțească aproape tot meniul. Nu e vorba, așadar, de vinuri care să se limiteze doar la acompanierea aperitivelor, peștilor sau cărnurilor albe. Mai ales că, de obicei, ele posedă și o largă paletă aromatică. Astfel că, măcar la o primă vedere, e greu să vorbim doar de o simplă modă.

Îi vor convinge însă aceste vinuri pe consumatori? E probabil prea devreme pentru un verdict categoric.

S-ar putea să vă intereseze și:

Import Export VinuriRomânia a importat de 6 ori mai mult vin decât a exportat Italia exportă mai mult de-ale gurii decât mașini Consum de vinBem, de fapt, de două ori mai mult vin decât spun statisticile Dăunătorii sunt mult mai puternici decât Monsanto

  • Franta, Georgia, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved