Cum, încă n-ați auzit că există vin portocaliu? Păi s-o luăm cu începutul: este vorba despre unul dintre cele mai vechi tipuri de vinuri, ale cărui rădăcini provin încă din antichitate. Mai exact, din zona Caucazului.
Foarte pe scurt, vinul portocaliu este un vin alb vinificat la fel ca unul roșu. Mai exact, fermentarea mustului se face împreună cu părțile „solide” ale strugurilor (pielițe, uneori chiar ciorchini). Se obțin astfel vinuri albe taninoase, în general mai ușor digerabile și cu un conținut mai redus de alcool. Și, tot ca o trăsătură generală, deși nota dominantă este cea de prospețime, de obicei aciditatea este ceva mai redusă.
Această metodă de vinificare a fost (re)introdusă în Europa de podgorenii din nordul Italiei și preluată, recent, și de unii producători francezi, precum Gauby (Rousillon), Thierry Germain (Valea Loarei) ori Tissot (Jura).
Atuurile vinurilor portocalii
Structura și taninii vinurilor portocalii le conferă acestora o mare versatilitate, permițându-le să însoțească aproape tot meniul. Nu e vorba, așadar, de vinuri care să se limiteze doar la acompanierea aperitivelor, peștilor sau cărnurilor albe. Mai ales că, de obicei, ele posedă și o largă paletă aromatică. Astfel că, măcar la o primă vedere, e greu să vorbim doar de o simplă modă.
Îi vor convinge însă aceste vinuri pe consumatori? E probabil prea devreme pentru un verdict categoric.