Este oare apa minerală carbogazoasă la fel de bună pentru organism ca și apa plată? Întrebare poate părea stupidă. Și totuși, circulă pe net destule teorii care susțin că apa „cu bule” ar cauza erodarea smalțului, ar dăuna calciului din oase și ar cauza sindromul de colon iritabil.
Desigur, aceste zvonuri n-au apărut chiar din senin, ci în urma unei campanii duse printre americani, menită să-i facă să renunțe la băuturile dulci carbogazoase. După cum spune ziarista Tracy Miller în The New York Daily News, „apa minerală carbogazoasă este des citată ca o băutură sănătoasă, recomandată în cazul în care doriți să renunțați la sucurile acidulate”.
„N-are zahăr, n-are calorii și vă hidratează. N-are în plus decât bioxid carbon”, spune Kerry Gans, o nutriționistă din New York. „Carbonatarea nu atacă oasele. În schimb, alte ingrediente care sunt prezente în băuturile dulci carbogazoase, da.”
De aceeași părere este și Kristi King, o dieteticiană din Texas. „Există un mit care susține că oasele au de suferit din cauza carbonatării. Dar niciun studiu n-a dovedit așa ceva”. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește dinții. „Eroziunea dentară este provocată de băuturile dulci, datorită amestecului de zahăr și acid. Nu e cazul apei minerale, care nici nu are o aciditate atât de mare.”
E drept, acidul carbonic provoacă anumite inconveniente stomacale, printre care balonarea și flatulența. Și nu strică niciodată să verificați eticheta: dacă aveți anumite afecțiuni, unele minerale prezente în apă s-ar putea să nu vă facă bine. Însă asta e valabil, firește, și în cazul apei plate.
Cred că sunteți de-acord că de-aici și până la strigătele alarmiste cu oasele, dinții și colonul e cale lungă… Dar ce nu fac unii ca să-și vândă, în continuare, apa cu zahăr și chimicale 🙂
dioxid de carbon este si in aer, si ajunge in gura zi de zi – il expiram.
una e in gura alta e in stomac si intestine ***