Situați undeva nesigur între aperitiv și mâncare propriu-zisă, cartofii cu brânză și costiță de mai la vale sunt foarte lesne de făcut, gustoși și chiar spectaculoși. În plus, prin simpla schimbare a brânzei folosite, obțineți automat o grămadă de variante. Din acest motiv nici nu vă recomand un tip anume: să se topească frumos, de altceva nici că are nevoie lactata noastră.
Ce ne trebuie? 600 g cartofi roz (de preferință din cei lunguieți și musai de dimensiuni aproximativ egale), 300 g costiță, tăiată felii subțiri, 120 g brânză, semințe de chimion (facultative, depinde și de brânză), piper.
Curățați cartofii, spălați-i și fierbeți-i în apă sărată, dar nu chiar de tot, să rămână fermi (timpul exact firește că depinde de dimensiunea lor). Scurgeți-i, clătiți-i cu apă rece, uscați-i și tăiați-i felii, groase cam de 5 mm.
Tăiați și brânza lamele subțiri, ceva mai mici decât tranșele de cartof.
Întindeți o felie de costiță, puneți în centru o felie de cartof, deasupra una de brânză, presărați puțin piper, ceva chimen și faceți rulourile, aducând deasupra extremitățile costiței și fixând totul cu o scobitoare.
Când ați terminat de împachetat, puneți pachețelele într-o tavă tapetată cu pergament și băgați totul sub grill-ul încins al cuptorului, unde trebuie să stea cam 5 minute, cât să se rumenească puțin costița și să se topească brânza. Serviți imediat.
Despre variante v-am spus la început, așa că nu-mi rămâne decât să vă sugerez ca, dacă le veți servi ca aperitiv, să micșorați dimensiunile, ca să obțineți chiar un antreu „la scobitoare”.
Cât despre vin, dacă vor fi o mâncare de sine stătătoare (nu uitați să puneți și o salată babană alături!), atunci un rozé sau chiar un roșu v-aș recomanda. Dacă însă vor fi doar un aperitiv cald printre altele, atunci alegeți și dumneavoastră vinul în funcție de situația exactă de la fața locului.