• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rucola. Adică voinicica

Mar 24, 2012 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 4


Rucola

Voinicica (Eruca sativa), mai cunoscută supermarketurilor sub numele italian de rucola, este o plantă mediteraneană anuală din familia Brassicaceae (Cruciferae), din care mai fac parte, de pildă, varza, napul, muștarul, hreanul, cresonul etc.

Cel mai des sunt folosite frunzele (recoltate, de preferință, înaintea înfloririi), care sunt foarte parfumate, cu o aromă picantă, asemănătoare cu a muștarului.

Utilizarea ei cea mai frecventă este la salatele de primăvară (de altfel este o componentă obligatorie a amestecului franțuzesc de frunze denumit mesclun), dar mai este folosită și pentru pizza, paste, anumite sortimente de pesto, supe și mâncăruri cu sos. În Egipt este folosită la un fel de mâncărică de bob, iar în Italia se face din rucola, în insula Ischia, un lichior digestiv, numit rucolino.

Din punct de vedere medicinal, în afară de alte beneficii (fibre, vitamine, fier, potasiu și un conținut extrem de mic de calorii) voinicica este recunoscută, încă din antichitate, ca fiind un afrodiziac natural.

De precizat că, mai ales în zona germană, dar nu numai, tot sub numele de rucola mai sunt cunoscute și alte două plante înrudite, Diplotaxis tenuifolia și Diplotaxis muralis.

În alte limbi: roquette (fr.), rocket (eng.), rucola (it.), rúcula (sp.).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Supă cremă rece de avocado, rucola și parmezan Soubise, adică ceapa transformată în sos sau în piure Ceviche, adica pestele marinat al Americii de sud Gravlax, adică somonul marinat din nord

  • dictionar, rucola, verdeturi

4 thoughts on “Rucola. Adică voinicica”

  1. Beatrice 24/03/2012 at 17:46

    La noi, la Canada, i se spune arugula. La inceput, m-am dus in 7-8 magazine intreband de rucola si n-am primit decat priviri uimite. Plus recomandarea pentru srugula, dar eu nu si nu, vroiam rucola. Intr-un final, am cumparat arugula si-am vazut ca era acelasi lucru.

    Reply ↓
  2. Adrian 26/03/2012 at 12:13

    De multa vreme ma intrebam daca exista si se foloseste iarba asta pe la noi. Eu am descoperit-o la francezi (“roquette”) si imi pare extraordinar de buna. Totusi, eu n-as zice ca are aroma de mustar, mie imi evoca gustul de nuci. Ma rog, chestie de gust.

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/03/2012 at 14:55

      De existat, rucola există cam în orice supermarket, ba chiar și la aprozarul meu din colț am găsit-o. Cât despre utilizare, nu pot să zic decât că acum vreo 15-20 ani nu prea auzise nimeni de oregano, d-apoi să-l mai și folosească. Iar azi… 🙂

      Reply ↓
  3. sandra 25/06/2012 at 18:59

    La noi in Turcia se cheama roka,il gasim peste tot

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved