• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Rousillon, Ancona, Argentina, plus dobrogeanul Aliman

May 25, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 2


Săptămâna trecută am fost iar pe la Paharnicul Răzvan pentru una din deja tradiționalele noastre degustări. Au fost prezente trei vinuri de Rousillon (produse de Domaine Boudau), 4 din regiunea Ancona (producătorul fiind Zaccagnini, unde va face vinuri, începând de anul acesta, Gabi Stoica), 2 argentiene (din gama de vârf a mai cunoscutului Michel Torino), plus Alira 2009, sora dobrogeană a reputatei Enira. Dar să le luăm pe rând.

Domaine Boudau, Muscat Sec Blanc, Vin de Pays Côtes Catalanes, 2010

A fost vinul care a deschis degustarea. Făcut, din câte ne informează producătorul, din 50% Muscat petits grains, 50% Muscat d’alexandrie. Culoare frumoasă, nas intens de muscat, dar cu o notă greoaie și cam neplăcută. Gustul este destul de subțire, dar destul de rotund, cu un balans bun între zahăr și aciditate. Finalul e lung, însă cu o amăreală care cam deranjează. Dar nu-i deloc rău pentru un „vin de pays”.

Zaccagnini Verdicchio Jesi Riserva – Maestro di Staffolo, 2007

Un vin alb sec, cu o frumoasă robă aurie, făcut 100% din struguri Verdicchio, din care o parte supramaturați și chiar atinși de mucegai nobil (Botrytis cinerea). Are un mare potențial de învechire și cu o evoluție continuă în sticlă, după cum ne anunță producătorul. Ce pot eu să vă spun este că are o evoluție continuă în pahar, cu 3-4 mirosuri succesive, urmate de, ați ghicit, 3-4 gusturi succesive, cu miere, vanilie, ceva fructe exotice, în fine, merită încercat, măcar pentru această nestatornicie simpatică.

Ciclos Savignon Blanc Fume, Michel Torino Estate, 2010

Pentru mine a fost revelația degustării. Acuma nu că nu știam ce vinuri bune produce Michel Torino (foarte corecte și cu un excelent raport calitate-preț), dar vinul ăsta chiar m-a surprins. Minus notele imprimate de baric, un Sauvignon Blanc (100%) cât se poate de frumos și de tipic (da, inclusiv, sau mai ales, treaba pisicească), pe care, după gustul meu, n-ar trebui să-l rateze niciun amator al acestui soi. Iar cei care abia acum vor să afle ce-i cu Sauvignonul alb au un vin numai bun pentru a-și începe cercetările.

Zaccagnini Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC, 2005

Dacă primul Verdicchio (cel de mai sus) e foarte plăcut și interesant, cel de față m-a cam dezamăgit (și eu care mă așteptam la un salt calitativ…) Un miros oarecare, un gust deloc balansat (zahărul și aciditatea chiar n-au vrut să se înțeleagă), un postgust bun mai salvează un pic situația dar atât.

Domaine Boudau, Le Petit Closi Rosé, Vin de Pays Côtes Catalanes, 2010

Un rosé făcut din Cinsault 40%, Grenache Noir 40% și Syrah 20%. Altceva n-aș ști ce să vă mai spun, pentru că pe fișa mea de degustare, în dreptul lui, stă scris un singur cuvânt: „rău”. Măcar bine că n-am scris „rău tare”!

Merlot Alira, 2009

La câtă promovare i s-a făcut, recunosc, așteptările mele erau dintre cele mai mari. Însă am rămas profund nedumerit. Mai întâi din cauza culorii (n-am înțeles inflexiunile cărămizii la un vin de nici doi ani), iar apoi restul. Totul, dar absolut totul, sugerează un vin vechi. De la fructele roșii, foarte frumoase, dar exclusiv sub formă de gem, sirop etc și până la taninii care lipsesc, deși ar trebui să fie tare impetuoși, dată fiind vârsta fragedă atât a vinului, cât și a viei de la Aliman. Nimic, dar absolut nimic proaspăt în vinul ăsta, altminteri bun, dar într-un mod nefiresc. Și care-mi aduce aminte de părinții care își dichisesc fetițele ca să arate ca oamenii mari, prin îmbrăcăminte, farduri, coafuri, ba chiar și botox (că tot a fost recentă știrea). Mai bine le-ar lăsa să se joace.

Zaccagnini, Vigna Vescovi, Marche rosso IGT, 2006

Cupaj de 60% Cabernet Sauvignon, 20% Montepulciano, 20% Pinot Noir. Probabil Cabernetul lor e absolut de nestavilit și au încercat să-l domolească un pic. Dar taninii au rămas prea mulți, alcoolul se ițește când ți-e lumea mai dragă, plus că deja e un vin oxidat, cu o amărală neplăcută în postgust.

Zaccagnini, Corte del Cardinale, Rosso Conero DOC, 2008

Altă viață! Numai că viața asta vine numai după o aerisire prealabilă. Și după ce-și ia oxigenul necesar se desface frumos și oferă un buchet de afine și violete, un gust echilibrat și un postgust plăcut. Altminteri, cupaj de Montepulciano cu Sangiovese.

Ciclos Malbec-Merlot, Michel Torino Estate, 2008

Poate mă așteptam la mai mult de la producătorul argentinian după surpriza Sauvignon Blanc, dar dezamăgit, cu siguranță, n-am fost. Un cupaj reușit de Malbec și Merlot (50% – 50%), cu 14% alcool (nu se simte, și tocmai de-aia fac precizarea!). Un nas frumos, cu condimente (piper) și fructe roșii, un gust plin și un postgust pe măsură. Nu știu dacă a fost cel mai bun roșu al serii, dar la baraj a intrat sigur.

Domaine Boudau, AOC Côtes du Roussillon, Le Clos, 2010

Cel mai reușit dintre vinurile producătorului din Rousillon (dealtfel și singurul din clasa AOC). 70% Grenache noir, 20% syrah, 10% carignan. Cuminte și timid, nu deranjează, dar nici nu te dă pe spate. N-o să regretați dacă-l cumpărați, dar nici nu cred să bateți vreodată drumul numai după el.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Rioja, Drăgășani, Adamclisi, plus trei vinuri fără alcool 7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood De la Fințești, șase vinuri Lacerta și încă vreo cinci tentative Confirmări și revelații de la Dealu Mare. Adică Budureasca și Domeniile Urlați

  • Alira, Cabernet Sauvignon, degustari, Grenache, Malbec, Merlot, Michel Torino, Montepulciano, Muscat, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Verdicchio, vin, Zaccagnini

2 thoughts on “Rousillon, Ancona, Argentina, plus dobrogeanul Aliman”

  1. Ciprian 26/05/2011 at 23:40

    Sincer, ar fi trebuit sa mai astepte cu Alira. Sunt viile prea tinere, iar vinul este fortat peste masura, ultra-extractiv si plin de machiaj. Stilul asta de vinificatie ma oboseste enorm, dupa un pahar de asa ceva ma apuca durerile de cap 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author27/05/2011 at 13:54

    „Tunat” cred ca ar zice tabloidele 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved