Foarte interesante roșiile astea umplute propuse de domnul Marian Rădulescu, plus că, la o privire mai atentă, vedem că avem de-a face cu o preparație „2 în 1”, în același timp aperitiv și salată. Pe deasupra, se face foarte simplu, așa că, dacă fac și precizarea că rețeta este, și ea, inclusă în volumul Bucate tradiționale buzoiene și de prin țară adunate (aflat în pregătire), se cheamă că-i momentul să vă poftesc în bucătărie.
Când vă vorbesc de sârbi, nu mă refer la locuitorii Serbiei, ci la vajnicii “sârbi” buzoieni, locuitori ai cartierului Broșteni, în realitate bulgari refugiați prin aceste locuri pe la sfârșitul secolului 18 și renumiți legumicultori.
Pentru această rețetă delicioasă sunt necesare 8-10 buc. roșii mari rotunde tip harleta, o varză albă, 4 buc. ardei grași roșii, sos picant de verdeață făcut din 5-6 ardei iuți verzi, o legătură de pătrunjel, o legătură de ceapă verde, o legătură frunze de coriandru, frunze de busuioc verde, două gălbenușuri, o linguriță muștar, ulei, oțet de mere cu miere, sare și piper după gust.
La fiecare roșie se taie căpăcelul, se scobește miezul și se presară înăuntru cu sare.
Varza și ardeii se taie mărunt, se amestecă cu miezul de la roșii și puțină sare.
Se pun la blender partea albă de la ceapă, ardeiul iute fără semințe, pătrunjelul, coriandrul și frunzele de busuioc și după ce s-au tocat foarte mărunt se adaugă gălbenușurile frecate cu puțin muștar, ulei și oțet după plac. Sosul obținut se toarnă peste umplutură.
Se umplu roșiile, se pun capacele la loc și se aranjează pe o farfurie. De jur împrejur se pune restul de varză picantă, care poate fi folosită ca salată.
galbenusurile sunt crude si frecate cu mustar rezulta o maioneza?
Asa deduc si eu din text. De n-o fi asa, sper sa ne spuna domnul Radulescu 🙂
este la alegerea fiecaruia… mie imi plac galbenusurile crude….