• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Românii și vinul: cât producem și cât bem?

Mar 06, 2014 costachel Mozaic, Topuri 0


Vin-in-Romania

Dacă mai țineți minte, zilele trecute a apărut o știre care ne informa că recordul consumului de vin pe cap de locuitor este deținut de Vatican (în jur de 70 de litri, pentru perioada luată în calcul). Și s-au dat explicații absolut hazlii, de genul „pe lângă faptul că locuitorii consumă vin în ceremonii religioase, băutorii din Vatican sunt bărbați, mai în vârstă, educați și mănâncă în grupuri mari – factori care contribuie la creșterea cantității de vin consumate”. Nu prea s-a gândit nimeni la turiști (și chiar la locuitorii Romei), deși aceeași știre dădea o indicație extrem de utilă: în Vatican există un singur supermarket care vinde vin aproape fără taxe. În fine…

Trecând însă peste metehnele mass-mediei contemporane, naționale și mondiale, trebuie precizat că știrea cu pricina își avea punctul de pornire în niște statistici realizate și date publicității recent de Wine Institute. Care statistici își propun să prezinte un tablou complet al vinului pe plan mondial: suprafețe plantate cu viță de vie, producție, consum global și pe cap de locuitor.

Suprafețele plantate cu viță de vie, pe țări

România deține 2,7% din suprafața totală plantată cu viță de vie din lume

Plantațiile de viță de vie în România ocupau, în 2011, aproximativ 204.000 de ha, în creștere cu 9,1% față de 2008 (187.000 ha). Acest total plasează țara noastră pe locul 10 în clasamentul mondial, după Spania, Franța, Italia, China, Turcia, Statele Unite, Iran și Argentina.

În urma noastră, până la locul 20, se situează, în ordine, Chile, Australia, Moldova, Uzbekistan, Africa de Sud, Grecia, Germania, Brazilia, India și Algeria.

Dintre vecini, Bulgaria e pe 21, Ucraina pe 23, Ungaria pe 24 iar Serbia pe 26.

Și, dacă v-a surprins clasarea Turciei sau a Iranului înaintea noastră, să facem repede precizarea că este vorba despre suprafața totală plantată cu viță de vie, indiferent dacă scopul final îl reprezintă vinul, sucurile, stafidele ori strugurii de masă.

Producția de vin pe țări

Producția de vin – în scădere cu 11% în intervalul 2008 – 2011

În ciuda creșterii suprafețelor plantate cu viță de vie, în același interval de timp s-a înregistrat o scădere a producției de vin (dar e, firește, mai mult vina naturii). După doi ani buni, 2008 (528.880.000 litri) și 2009 (536.920.000 l.), a urmat catastrofalul an 2010 (328.700.000 l.), urmat de o redresare parțială în 2011 (470.800.000 l.). Un volum cu care ne-am plasat pe locul 13 mondial, după Franța, Italia, Spania, SUA, Argentina, Australia, Chile, Africa de Sud, Germania, Portugalia, Rusia și China.

După noi, până la locul 20, urmează Moldova, Brazilia, Austria, Grecia, Ungaria, Noua Zeelandă și Ucraina. Bulgaria e pe 21, Croația pe 22, Elveția pe 23, Georgia pe 26, Slovenia pe 27.

 Consumul total de vin

Consumul de vin în România – total și pe cap de locuitor

Cum spuneam și la început, statisticile Wine Institute plasează Vaticanul pe primul loc în ceea ce privește consumul de vin pe cap de locuitor. Mai mult decât atât, realizatorii, deosebit de scrupuloși, au inclus în clasament și Andora, Luxemburg, Insulele Norfolk, St. Pierre&Miquelon, Insulele Cayman ori Insulele Falkland, toate plasate înaintea noastră (și a altora).

Dacă însă eliminăm balastul (să-i zicem) turistic, obținem un clasament ceva mai aproape de realitate (probabil), în care România se află pe locul 13, devansată de Franța, Slovenia, Portugalia, Elveția, Italia, Danemarca, Uruguay, Croația, Austria, Belgia, Ungaria și Grecia.

De ce am zis „probabil”? Pentru că în raportul Organizației Mondiale a Sănătății (Global Status Report on Alcohol and Health 2011), România ocupa locul 32-33, la egalitate cu Cehia (mai multe detalii, aici). Să fi inclus studiul Wine Institute și vinul nefiscalizat care se bea la noi? Imposibil de spus.

Oricum, să precizăm cifrele oferite de document pentru România: 25,36 litri în 2008, 24,73 l. în 2009, 15,71 l. în 2010, 25,42 l. în 2011.

Aceeași curbă de evoluție o remarcăm, firește, și în ceea ce privește consumul total: 554.171.000 litri în 2008, 540.400.000 l. în 2009, 343.240.000 l. în 2010 și 555.400.000 l. în 2011.

Consumul de vin pe cap de locuitor

În loc de concluzii

Desigur, am putea fi tentați să realizăm un calcul al diferenței dintre vinul băut și cel produs în România, în speranța de a afla diferența dintre importuri și exporturi. Iar dacă chiar și facem acest calcul, obținem 25.291.000 litri în 2008, -3.480.000 l. în 2009, 14.540.000 l. în 2010 și 84.600.000 l. în 2011.

Dar aceste rezultatele sunt, evident, înșelătoare. Pentru că recolta de excepție a anului 2009 ar fi trebuit să se reflecte într-un consum pe măsură în 2010. La fel, ar trebui să deducem că, în 2011, s-a băut aproape 50% vin din import. Ceea ce e cam greu de crezut. Iar în lipsa oricăror informații care să explice rezultatele finale, e absolut riscant să tragem vreo concluzie

Drept pentru care, nu pot decât să vă recomand, ca de obicei, o maximă precauție în evaluarea informațiilor statistice, din orice domeniu ar proveni ele. Și să vă (re)amintesc o butadă care circula înainte de 1989 (dar care, firește, e valabilă deseori și azi): minciuna e de 4 feluri – involuntară, nevinovată, sfruntată și statistică. 🙂

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin consum productieProducem mai puțin vin, dar bem mai mult Top 50 branduri romanestiTop 50 branduri românești: produsele alimentare în creștere, berea și vinul în scădere Europenii beau de sting, iar românii sunt printre fruntași! Dacă tot importăm legume, de ce să mai producem?

  • productie, Romania, top, vin, vita-de-vie, viticultura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved