„La aceeași latitudine ca podgoriile din Bordeaux sau Toscana, regiunea Dealu Mare produce vinuri din ce în ce mai cunoscute și recunoscute, adevărate simboluri ale ascensiunii unei „lumi noi” europene”. Așa începe un text publicat de La Revue du Vin de France, semnat La rédaction, cu precizarea avec AFP.
„România și Bulgaria, ca Australia și Chile”
„România și Bulgaria sunt Australia și Chile din Uniunea Europeană”, spune Walter Friedl, un austriac ce a investit în crama Lacerta. „România este Lumea Nouă a Vechiului Continent”, confirmă și Bogdan Costăchescu, oenolog la Davino, unul dintre cei mai renumiți producători din România.
Destui specialiști, printre care oenologul francez Michel Rolland, au prezis deja că vinurile din zona Mării Negre – România, Bulgaria, Moldova, Armenia – vor constitui în anii ce vin o plăcută surpriză.
România – al VI-lea producător de vin din UE
Chiar dacă România, al șaselea producător european de vin (4 milioane de hectolitri), pare o noutate pe piața vinului de calitate, ea nu face decât să reînnoade o tradiție milenară. Viticultura a fost practicată în aceste zone încă din Antichitate, iar vinurile de aici au fost des lăudate de marele poet roman Ovidiu.
Dar această cultură vini-viticolă a fost călcată în picioare în timpul a mai mult de 40 de ani de dictatură comunistă. „Comuniștii au colectivizat pământurile, au mizat pe cantitate fără să le pese de calitate. Nimănui nu-i mai păsa cum se face un vin bun. Totul se vărsa în aceeași cuvă. Imaginea vinurilor românești s-a deteriorat”, spune Cristian Preotu, director asociat Le Manoir, firma care a adus în România brand-ul Comtesse du Barry.
Update: o versiune in-extenso a materialului AFP a apărut ieri și în Le Monde (Le vin roumain à la conquête de l’Europe). Din care merită neapărat reținut finalul:
„Chiar dacă o parte a vinurilor românești de calitate a început deja să seducă străinătatea, se impune și o puternică acțiune de promovare din partea statutului român. O acțiune care să șteargă stereotipurile negative și care să ducă la obținerea unui raport calitate-preț mai bun, cred responsabilii de la Davino și Lacerta. În 2011, România nu a exportat decât 3% din producția sa viticolă, plasându-se mult în urma Franței și Italiei.”
Pai nici rep Moldova nu prea are iesire la Marea Neagra…
Totusi avem un bun viitor…, dar trebuie plusat mai mult pe feteasca neagra si alba la export, iar aici e dezastru ca nu se face fata cu productie interna, dar apoi de export. Cabernet, Merlot produc toti, deci trebuie axat pe soiurile noastre nationale. Nu inteleg ce se tot trage atat cu Bulgaria tara viticola….pai bulgarii sunt slavi si la ei se bea mult vodca, rachiu etc. La ei toata lumea la tara face rachiu la cazan ci nu vin cum se face pe la noi la tara…Probabil autorul are dreptate cand spune ca ar fi un Chile…In chile se produce mult vin, dar de baut nu se bea deloc…in marica de sud la consum stau bine Argentina ce si produce si apoi Uruguai ce nu produce vin deloc, dar sunt consumatori…
Si Georgia unde este? Cu un pas inainte deja?Sau Michel Rolland nu stie geografie?
Chiar n-aș putea să răspund eu în locul lui Michel Rolland 🙂
Pai nici rep Moldova nu prea are iesire la Marea Neagra…
Totusi avem un bun viitor…, dar trebuie plusat mai mult pe feteasca neagra si alba la export, iar aici e dezastru ca nu se face fata cu productie interna, dar apoi de export. Cabernet, Merlot produc toti, deci trebuie axat pe soiurile noastre nationale. Nu inteleg ce se tot trage atat cu Bulgaria tara viticola….pai bulgarii sunt slavi si la ei se bea mult vodca, rachiu etc. La ei toata lumea la tara face rachiu la cazan ci nu vin cum se face pe la noi la tara…Probabil autorul are dreptate cand spune ca ar fi un Chile…In chile se produce mult vin, dar de baut nu se bea deloc…in marica de sud la consum stau bine Argentina ce si produce si apoi Uruguai ce nu produce vin deloc, dar sunt consumatori…