• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

România este noul El Dorado viticol european

Oct 11, 2012 costachel Știri 3


Romania vin vita

„La aceeași latitudine ca podgoriile din Bordeaux sau Toscana, regiunea Dealu Mare produce vinuri din ce în ce mai cunoscute și recunoscute, adevărate simboluri ale ascensiunii unei „lumi noi” europene”. Așa începe un text publicat de La Revue du Vin de France, semnat La rédaction, cu precizarea avec AFP.

„România și Bulgaria, ca Australia și Chile”

„România și Bulgaria sunt Australia și Chile din Uniunea Europeană”, spune Walter Friedl, un austriac ce a investit în crama Lacerta. „România este Lumea Nouă a Vechiului Continent”, confirmă și Bogdan Costăchescu, oenolog la Davino, unul dintre cei mai renumiți producători din România.

Destui specialiști, printre care oenologul francez Michel Rolland, au prezis deja că vinurile din zona Mării Negre – România, Bulgaria, Moldova, Armenia – vor constitui în anii ce vin o plăcută surpriză.

România – al VI-lea producător de vin din UE

Chiar dacă România, al șaselea producător european de vin (4 milioane de hectolitri), pare o noutate pe piața vinului de calitate, ea nu face decât să reînnoade o tradiție milenară. Viticultura a fost practicată în aceste zone încă din Antichitate, iar vinurile de aici au fost des lăudate de marele poet roman Ovidiu.

Dar această cultură vini-viticolă a fost călcată în picioare în timpul a mai mult de 40 de ani de dictatură comunistă. „Comuniștii au colectivizat pământurile, au mizat pe cantitate fără să le pese de calitate. Nimănui nu-i mai păsa cum se face un vin bun. Totul se vărsa în aceeași cuvă. Imaginea vinurilor românești s-a deteriorat”, spune Cristian Preotu, director asociat Le Manoir, firma care a adus în România brand-ul Comtesse du Barry.

Update: o versiune in-extenso a materialului AFP a apărut ieri și în Le Monde (Le vin roumain à la conquête de l’Europe). Din care merită neapărat reținut finalul:

„Chiar dacă o parte a vinurilor românești de calitate a început deja să seducă străinătatea, se impune și o puternică acțiune de promovare din partea statutului român. O acțiune care să șteargă stereotipurile negative și care să ducă la obținerea unui raport calitate-preț mai bun, cred responsabilii de la Davino și Lacerta. În 2011, România nu a exportat decât 3% din producția sa viticolă, plasându-se mult în urma Franței și Italiei.”

S-ar putea să vă intereseze și:

Semnare Conventie Biofach 2013România este oficial Țara Anului la Biofach 2013 Produse românești Biofach 2013A început BioFach 2013. România este „țara anului” Două beri românești premiate la European Beer Star 2011 România, pe locul 10 în topul țărilor consumatoare de vin

  • Dealul Mare, La revue du vin de France, Romania, vin

3 thoughts on “România este noul El Dorado viticol european”

  1. BogdanC 12/10/2012 at 08:08

    Si Georgia unde este? Cu un pas inainte deja?Sau Michel Rolland nu stie geografie?

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/10/2012 at 08:56

      Chiar n-aș putea să răspund eu în locul lui Michel Rolland 🙂

      Reply ↓
  2. Cristian. E. 14/10/2012 at 09:18

    Pai nici rep Moldova nu prea are iesire la Marea Neagra…
    Totusi avem un bun viitor…, dar trebuie plusat mai mult pe feteasca neagra si alba la export, iar aici e dezastru ca nu se face fata cu productie interna, dar apoi de export. Cabernet, Merlot produc toti, deci trebuie axat pe soiurile noastre nationale. Nu inteleg ce se tot trage atat cu Bulgaria tara viticola….pai bulgarii sunt slavi si la ei se bea mult vodca, rachiu etc. La ei toata lumea la tara face rachiu la cazan ci nu vin cum se face pe la noi la tara…Probabil autorul are dreptate cand spune ca ar fi un Chile…In chile se produce mult vin, dar de baut nu se bea deloc…in marica de sud la consum stau bine Argentina ce si produce si apoi Uruguai ce nu produce vin deloc, dar sunt consumatori…

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved