• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Revelion 1912, la Pascani

Feb 20, 2009 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic 0


Ca foarte multi scriitori romani n-au fost catusi de putin indiferenti fata de placerile mesei, asta presupun ca o stiti. Asa ca n-ar trebui sa va mirati foarte tare ca m-am hotarat aseara, recitindu-l pe D. D. Patrascanu, sa dau Cezarului ce-i al Cezarului, prezentandu-va din cand in cand fragmente antologice din operele autorilor autohtoni (si nu numai), toate avand un singur punct comun: gastronomia. Si fiindca parintele lui Lucretiu Patrascanu a fost cel care, ca sa zic asa, mi-a dat ideea, tot el are, fireste, onoarea de a deschide noua rubrica, mai jos urmand un fragment din cunoscuta lui schita Inzapaditi!, aparuta in 1912 in volumul Timothei Mucenicul.

Si toata lumea a trecut in sufrageria nemteasca. Buna sufragerie!… Dar halal sa fie si doamnei Serbenciu ca nu degeaba e vestita in tot Pascanii! Ce mai racituri de gasca, cu usturoi, „da stii, numai o idee“; ce mai ciorba de gaina batrana dreasa cu ou si cu lamaie, cu insule de aur pe deasupra; ce mai curcani umpluti, alaturi de felioarele de muschi, fraged ca roua, asezate in randuri compacte, inotand in sosul lor, intre doua movili de cartofi, rumene ca niste cofeturi!… Si doua rate durdulii pe curechi prajit, numai cat trebuie, iar in mijlocul mesei, un castron cu harbuji murati, „inaugurati in seara asta“, ale caror felii rosii intaratau adunarea la un atac crancen al dusmanilor de pe masa! D-apoi strudelele cu mere si cu nuci, aduse in farfurii care impuneau respectul, si invartitele cu sorturi nastrusnice… ba si placinte cu poalele in brau, tavalite prin smantana „pentru cine a vra sa manance“… Nu! La multe mese a fost Todirita Naum, insa mancari asa gustoase – nu ca e de fata madam Serbenciu – mai rar!…

Sa va mai zic si ce vin a fost la masa? Ei, aici autorul a fost, din pacate, prea discret. Daca va multumiti cu fragmentul de mai jos, bine, daca nu lasati-va imaginatia sa zburde, ca alta solutie nu vad.

Iar vinul – e din beciul domnului Serbenciu – dumnealui tine totdeauna vin la pivnita, chiar daca nu era de pe vremea nemtilor, cat a fost de pretuit, numai slujitorii care manipulau garafile ar fi putut s-o marturiseasca…

Iar daca mai doriti sa aflati si ce s-a mai intamplat pana la ciorba finala de potroace,

— Cu clapon, domnule Naum!,

mergeti la biblioteca si aflati, ca eu mi-am incheiat misia pe ziua de azi.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Vlad MusatescuSarmalutele batranesti ale Maritei Nachtigal Ghiveci măcelăresc, Octavian Stoica și De-ale gurii din bătrâni Mircea MicuCocktail à la Cluj, povestit de Mircea Micu Default ThumbnailCocoselul la ceaun cu sos de vin si smantana al tatelor nataflete

  • D.D.Patrascanu, gastronomie, literatura, scriitori

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved