Nov 15, 2012 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de aperitive 11
Nici nu mai știu când am auzit pentru prima oară de Reuben sandwich (să fi fost în Seinfeld? Chiar nu-mi amintesc). Cert este că această delicatesă newyorkeză m-a cam surprins: mă așteptam să fie vorba, dată fiind notorietatea transatlantică a preparației, la ceva ingrediente mai de soi. Și când colo, ce să vezi? Carne conservată și varză murată! Așa că vă dați seama că restul ingredientelor (pâine, brânză, sos) trebuie să fie de cea mai bună calitate, fiindcă importanța lor nu e câtuși de puțin de neglijat pentru reușita preparatului final. Dar, în fine, despre asta mai vorbim, deocamdată s-o luăm cu începutul, nu?
Prima dintre ele spune că un oarecare domn Reuben Kulakofsky (lituanian de origine, dar născut în Omaha), băcan de felul său, ar fi improvizat sandviciul pentru a-și hrăni partenerii din jurul mesei de poker. Partida cu pricina se desfășura în 1925, la Hotelul Blackstone din oraș, iar printre participanți se afla și administratorul, Charles Schimmel. Acesta a fost încântat de preparație și a introdus-o imediat în meniul restaurantului din hotel, botezând-o cu numele inventatorului.
Cert (și documentat) este faptul că, în 1956, un chelner de acolo, Fern Snider, a participat cu Reuben sandwich la un concurs național de sandviciuri. Pe care l-a și câștigat (că de n-ar fi, nu s-ar povesti).
Newyorkezii însă nu par dispuși să acorde unuia dintre sandviciurile lor favorite buletin de Nebraska. Drept pentru care susțin că, de fapt, Reuben sandwich a fost inventat de Arnold Reuben, un neamț care avea în New York un local celebru la vremea lui, numit Reuben Delicatessen. Iar sandviciul despre care tocmai vorbim ar fi fost inventat pe la 1914 (pe când restaurantul era situat în Park Avenue).
Problema variantei este însă că, într-adevăr, într-un număr din 1926 al revistei Theatre Magazine se face o referință la o mâncare numită Reuben special. Care, din câte s-a putut afla, se pare că ar fi conținut carne conservată, varză murată și brânză. Dar există o problemă: cu siguranță nu era sandvici!
Simțind, probabil, șubrezenia argumentației, diverși autori apelează și la „proptele” artistice. Astfel, dramaturgul și criticul Bernard Sobel susține că sandviciul ar fi fost inventat special pentru actrița Marjorie Rambeau. Alții însă afirmă că actrița în cauză ar fi fost de fapt Annette Seelos, iar sandviciul original n-ar fi avut carne conservată, sau varză murată, sau n-ar fi fost prăjit…
Dar, în fine, ne îndepărtăm, să trecem la lucruri mai serioase.
225 g varză murată (sauerkraut),
250 g carne conservată (salted beef), tăiată în 8 felii,
8 felii de Emmenthal (șvaițer),
8 felii de pâine de secară,
4 linguri de Russian dressing sau Thousand Island dressing (revin!)
4 linguri de unt.
Spălați varza murată (mai intens, dacă vi se pare prea acră/sărată). Scurgeți-o bine, ba chiar presați-o.
Luați patru felii de pâine, ungeți-le pe fiecare cu câte 1/2 lingură de sos. Puneți deasupra 2 felii de carne, câte un sfert din cantitatea de varză și 2 felii de brânză. Ungeți celelalte felii cu sosul rămas și puneți-le capac.
Topiți 1 lingură de unt într-o tigaie, prăjiți 2 sandviciuri pe o parte (2-3 minute). Întoarceți-le cu grijă, adăugați încă 1 lingură de unt și rumeniți-le și pe fața a doua. Repetați operațiunea cu celelalte două Reuben sandwich. Serviți imediat.
Desigur că americanii găsesc respectivele dressing-uri gata îmbuteliate (în magazinele noastre, recunosc, chiar nu m-am uitat după ele). Dar le putem face foarte simplu acasă, pentru că Russian e un amestec de maioneză cu ketchup, condimentat cu hrean, ardei iuți, arpagic verde și alte condimente, în timp ce Thousand Island e tot o maioneză cu ketchup (mai puțin), la care se adaugă boia, Worcestershire Sauce, muștar, oțet, smântână, Tabasco, plus diverse ingrediente mărunt tocate precum castraveciori în oțet, ceapă, ardei gras, măsline verzi, ouă fierte tari, pătrunjel, arpagic verde, usturoi etc.
Presupun că ați înțeles ideea, așa că, deocamdată, nu mai insist. Însă, cine știe, poate revin altădată cu mai multe detalii…
Rachel Sandwich
Un sandvici (și el) destul de răspândit, care folosește pastramă în loc de carne conservată, iar pe post de varză murată apare coleslaw (salată de varză crudă cu maioneză, uneori cu morcovi, ceapă și/sau altele). Are și el versiunile sale, printre care cea cu carne de curcan (cunoscută și ca Georgia Reuben sau California Reuben), pentru care se folosește uneori sos barbecue.
Grouper Reuben
La fel ca versiunea originală (chit că, și în acest caz, coleslaw înlocuiește uneori varza murată), numai că în loc de carnea de vită apare peștele. Pentru exactitate, grouper, care face parte din subfamilia Epinephelinae, familia Serranidae (deci este înrudit cu lupul de mare). În limba română, denumirea lui este cernia.
West Coast Reuben
Singura diferență în acest caz față de varianta clasică de Reuben sandwich este că în loc de sos se folosește muștar, Grey Poupon (o variantă de muștar de Dijon, care se bucură de o mare popularitate în SUA).
Reuben egg rolls
E un Reuben sandwich în care pâinea este înlocuită cu aluat de egg roll, iar pachețelul se prăjește în baie de ulei. Varianta mai este cunoscută și sub denumirea de Reuben balls sau Irish egg rolls (!). Sosul (de obicei Thousand Island) se servește, desigur, separat.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hehehe ce vremuri, citind reteta asta mi-am adus aminte de anii studentiei cand lucram intr-un deli shop undeva in New Jersey…Pot sa spun ca asta era unul dintre favoritele sandwich-uri al clientilor, pe langa roast beef. Varza murata adauga un gust minunat combinatiei. Am avut un client odata care mi-a cerut un hotdog cu varza murata, maioneza si mustar. Am facut ochii cat cepele, dar m-am confirmat. Dupa ce a plecat individul mi-am facut si eu unul…rezultatul? incepand de atunci asta este singura combinatie pe care o consum cu traditionalul crenvusti.
De curiozitate, varza în ce era murată, vin, oțet, saramură?
saramura
poate venea din Belgia, pe acolo asa se servesc hot dog 🙂
Mai știi? 🙂
Ce putea sa puna un evreu intr-un sandwich? Carne la conserva si varza murata… :)))
Hai că ești rău 🙂 Păi usturoiul?
Istoria acestui tip de sandwich incepe in Canada, la Montreal, pe la 1910 …. cand un evreu plecat de la Iasi, Aaron Sanft care lucra pentru Ben Kravitz, la Bens De Luxe Delicatesen & Restaurant; mai apoi potrivit lui Eiran Harris, un istoric Montreal, Herman Rees Roth de la New York, poate fi creat primul tip sandwich cu carne afumată în 1908, vânzându-le in magazinle sale Deli, British American Delicatese Store. Astazi acesta sandwich cu pastrama si Brisket (pieptul de vaca afumat), al gasin pe 2th Deli si pe 5th Avenue la Kat`s Deli.
Va doresc o zi minunata!
Mulțumesc frumos de informații, chit că Reuben sandwich e cu carne sărată, nicidecum afumată 🙂 Dar iac-așa am aflat legenda despre Aaron Sanft care a inventat Montreal-style smoked meat pornind de la pastrama românească. Un subiect care chiar ar merita aprofundat. Încă o dată mulțumesc și o zi (cel puțin) la fel de minunată! 🙂
Pe cand NY style pastrama sandwich? Tot cu aceeasi baza citire. Bai dar in afara de gefilte fish, ce au mai inventat acei domni in afara de sandwich-uri? (glumesc, am o carte de bucate evreiasca scrisa de cineva de peste ocean, interesanta foc, ma intriga puiul fiert in cafea, nu m-am incumetat inca).
Sanatate!
Și ce știucă umplută minunată a ieșit din gefilte fish 🙂 E drept, cam diferă ea acum de originalul „de Botșeni”, dar tot trebuie să le spunem „a dank” 🙂