• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Reuben sandwich

Nov 15, 2012 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de aperitive 11


Reuben sandwich

Nici nu mai știu când am auzit pentru prima oară de Reuben sandwich (să fi fost în Seinfeld? Chiar nu-mi amintesc). Cert este că această delicatesă newyorkeză m-a cam surprins: mă așteptam să fie vorba, dată fiind notorietatea transatlantică a preparației, la ceva ingrediente mai de soi. Și când colo, ce să vezi? Carne conservată și varză murată! Așa că vă dați seama că restul ingredientelor (pâine, brânză, sos) trebuie să fie de cea mai bună calitate, fiindcă importanța lor nu e câtuși de puțin de neglijat pentru reușita preparatului final. Dar, în fine, despre asta mai vorbim, deocamdată s-o luăm cu începutul, nu?

Două legende cu doi domni Reuben

Prima dintre ele spune că un oarecare domn Reuben Kulakofsky (lituanian de origine, dar născut în Omaha), băcan de felul său, ar fi improvizat sandviciul pentru a-și hrăni partenerii din jurul mesei de poker. Partida cu pricina se desfășura în 1925, la Hotelul Blackstone din oraș, iar printre participanți se afla și administratorul, Charles Schimmel. Acesta a fost încântat de preparație și a introdus-o imediat în meniul restaurantului din hotel, botezând-o cu numele inventatorului.

Cert (și documentat) este faptul că, în 1956, un chelner de acolo, Fern Snider, a participat cu Reuben sandwich la un concurs național de sandviciuri. Pe care l-a și câștigat (că de n-ar fi, nu s-ar povesti).

Newyorkezii însă nu par dispuși să acorde unuia dintre sandviciurile lor favorite buletin de Nebraska. Drept pentru care susțin că, de fapt, Reuben sandwich a fost inventat de Arnold Reuben, un neamț care avea în New York un local celebru la vremea lui, numit Reuben Delicatessen. Iar sandviciul despre care tocmai vorbim ar fi fost inventat pe la 1914 (pe când restaurantul era situat în Park Avenue).

Problema variantei este însă că, într-adevăr, într-un număr din 1926 al revistei Theatre Magazine se face o referință la o mâncare numită Reuben special. Care, din câte s-a putut afla, se pare că ar fi conținut carne conservată, varză murată și brânză. Dar există o problemă: cu siguranță nu era sandvici!

Simțind, probabil, șubrezenia argumentației, diverși autori apelează și la „proptele” artistice. Astfel, dramaturgul și criticul Bernard Sobel susține că sandviciul ar fi fost inventat special pentru actrița Marjorie Rambeau. Alții însă afirmă că actrița în cauză ar fi fost de fapt Annette Seelos, iar sandviciul original n-ar fi avut carne conservată, sau varză murată, sau n-ar fi fost prăjit…

Dar, în fine, ne îndepărtăm, să trecem la lucruri mai serioase.

Rețeta de Reuben sandwich

225 g varză murată (sauerkraut),
250 g carne conservată (salted beef), tăiată în 8 felii,
8 felii de Emmenthal (șvaițer),
8 felii de pâine de secară,
4 linguri de Russian dressing sau Thousand Island dressing (revin!)
4 linguri de unt.

Spălați varza murată (mai intens, dacă vi se pare prea acră/sărată). Scurgeți-o bine, ba chiar presați-o.

Luați patru felii de pâine, ungeți-le pe fiecare cu câte 1/2 lingură de sos. Puneți deasupra 2 felii de carne, câte un sfert din cantitatea de varză și 2 felii de brânză. Ungeți celelalte felii cu sosul rămas și puneți-le capac.

Topiți 1 lingură de unt într-o tigaie, prăjiți 2 sandviciuri pe o parte (2-3 minute). Întoarceți-le cu grijă, adăugați încă 1 lingură de unt și rumeniți-le și pe fața a doua. Repetați operațiunea cu celelalte două Reuben sandwich. Serviți imediat.

Două vorbe despre sosuri

Desigur că americanii găsesc respectivele dressing-uri gata îmbuteliate (în magazinele noastre, recunosc, chiar nu m-am uitat după ele). Dar le putem face foarte simplu acasă, pentru că Russian e un amestec de maioneză cu ketchup, condimentat cu hrean, ardei iuți, arpagic verde și alte condimente, în timp ce Thousand Island e tot o maioneză cu ketchup (mai puțin), la care se adaugă boia, Worcestershire Sauce, muștar, oțet, smântână, Tabasco, plus diverse ingrediente mărunt tocate precum castraveciori în oțet, ceapă, ardei gras, măsline verzi, ouă fierte tari, pătrunjel, arpagic verde, usturoi etc.

Presupun că ați înțeles ideea, așa că, deocamdată, nu mai insist. Însă, cine știe, poate revin altădată cu mai multe detalii…

Variante de Reuben sandwich

Rachel Sandwich

Un sandvici (și el) destul de răspândit, care folosește pastramă în loc de carne conservată, iar pe post de varză murată apare coleslaw (salată de varză crudă cu maioneză, uneori cu morcovi, ceapă și/sau altele). Are și el versiunile sale, printre care cea cu carne de curcan (cunoscută și ca Georgia Reuben sau California Reuben), pentru care se folosește uneori sos barbecue.

Grouper Reuben

La fel ca versiunea originală (chit că, și în acest caz, coleslaw înlocuiește uneori varza murată), numai că în loc de carnea de vită apare peștele. Pentru exactitate, grouper, care face parte din subfamilia Epinephelinae, familia Serranidae (deci este înrudit cu lupul de mare). În limba română, denumirea lui este cernia.

West Coast Reuben

Singura diferență în acest caz față de varianta clasică de Reuben sandwich este că în loc de sos se folosește muștar, Grey Poupon (o variantă de muștar de Dijon, care se bucură de o mare popularitate în SUA).

Reuben egg rolls

E un Reuben sandwich în care pâinea este înlocuită cu aluat de egg roll, iar pachețelul se prăjește în baie de ulei. Varianta mai este cunoscută și sub denumirea de Reuben balls sau Irish egg rolls (!). Sosul (de obicei Thousand Island) se servește, desigur, separat.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sandvici pané (Mozzarella in carozza) Sandvici cu spanac, avocado și roșii uscate Sandvici cu ou Sandviciuri rulate, cu brânză și verdețuri

  • paine, sandvici, sos, SUA, svaiter, vita

11 thoughts on “Reuben sandwich”

  1. Sam 15/11/2012 at 12:07

    Hehehe ce vremuri, citind reteta asta mi-am adus aminte de anii studentiei cand lucram intr-un deli shop undeva in New Jersey…Pot sa spun ca asta era unul dintre favoritele sandwich-uri al clientilor, pe langa roast beef. Varza murata adauga un gust minunat combinatiei. Am avut un client odata care mi-a cerut un hotdog cu varza murata, maioneza si mustar. Am facut ochii cat cepele, dar m-am confirmat. Dupa ce a plecat individul mi-am facut si eu unul…rezultatul? incepand de atunci asta este singura combinatie pe care o consum cu traditionalul crenvusti.

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/11/2012 at 12:29

      De curiozitate, varza în ce era murată, vin, oțet, saramură?

      Reply ↓
      1. Sam 15/11/2012 at 20:37

        saramura

        Reply ↓
    2. sca 23/11/2012 at 20:31

      poate venea din Belgia, pe acolo asa se servesc hot dog 🙂

      Reply ↓
      1. costachel Post author23/11/2012 at 20:45

        Mai știi? 🙂

        Reply ↓
  2. Gurmandel 17/11/2012 at 16:50

    Ce putea sa puna un evreu intr-un sandwich? Carne la conserva si varza murata… :)))

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/11/2012 at 18:21

      Hai că ești rău 🙂 Păi usturoiul?

      Reply ↓
  3. catalin burdun 19/11/2012 at 16:37

    Istoria acestui tip de sandwich incepe in Canada, la Montreal, pe la 1910 …. cand un evreu plecat de la Iasi, Aaron Sanft care lucra pentru Ben Kravitz, la Bens De Luxe Delicatesen & Restaurant; mai apoi potrivit lui Eiran Harris, un istoric Montreal, Herman Rees Roth de la New York, poate fi creat primul tip sandwich cu carne afumată în 1908, vânzându-le in magazinle sale Deli, British American Delicatese Store. Astazi acesta sandwich cu pastrama si Brisket (pieptul de vaca afumat), al gasin pe 2th Deli si pe 5th Avenue la Kat`s Deli.
    Va doresc o zi minunata!

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/11/2012 at 17:46

      Mulțumesc frumos de informații, chit că Reuben sandwich e cu carne sărată, nicidecum afumată 🙂 Dar iac-așa am aflat legenda despre Aaron Sanft care a inventat Montreal-style smoked meat pornind de la pastrama românească. Un subiect care chiar ar merita aprofundat. Încă o dată mulțumesc și o zi (cel puțin) la fel de minunată! 🙂

      Reply ↓
  4. aphextwinz 25/11/2012 at 17:09

    Pe cand NY style pastrama sandwich? Tot cu aceeasi baza citire. Bai dar in afara de gefilte fish, ce au mai inventat acei domni in afara de sandwich-uri? (glumesc, am o carte de bucate evreiasca scrisa de cineva de peste ocean, interesanta foc, ma intriga puiul fiert in cafea, nu m-am incumetat inca).

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/11/2012 at 08:26

      Și ce știucă umplută minunată a ieșit din gefilte fish 🙂 E drept, cam diferă ea acum de originalul „de Botșeni”, dar tot trebuie să le spunem „a dank” 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved